"Підняла штангу втричі важчу за себе". Чернівчанка стала чемпіонкою Європи з паверліфтингу

"Підняла штангу втричі важчу за себе". Чернівчанка стала чемпіонкою Європи з паверліфтингу

"Підняла штангу втричі важчу за себе". Чернівчанка стала чемпіонкою Європи з паверліфтингу
. Оксана Суходєєва на чемпіонаті Європи з пауверліфтингу. Джерело: facebook/Оксана Суходєєва

21-річна чернівчанка Оксана Суходєєва виборола титул чемпіона Європи з паверліфтингу. Цим видом спорту дівчина займається майже три роки. На міжнародних змаганнях у Данії вона обійшла конкуренток серед юніорок у своїй ваговій категорії – при вазі 43 кілограмів підняла штангу на 130 кілограмів.

Оксана розповіла Суспільному, як почала займатися паверліфтингом та про підготовку до чемпіонату.

"Спробувати паверліфтинг мені запропонував тренер"

Восени буде три роки як Оксана займається паверліфтингом. Каже, якось під час прогулянки містом до неї підійшов тренер й запропонував спробувати себе у цьому виді спорту.

"Тренер сказав мені: "Подивися на тебе, можливо, з тебе щось буде. Приходь завтра в зал, спробуєш – як сподобається, то залишишся". Вирішила піти, бо що я втрачаю? До того ходила лиш на танці, пробувала вокал та заняття у театрі", – пригадує дівчина.

Попри те, що до першого заняття в залі Оксана спортом не займалася, змогла присісти зі штангою вагою сорок кілограмів та відтиснути на 25 кілограмів. Каже, тоді це був хороший результат, тому на питання тренера, чи дівчина залишиться займатися, відповіла – "так".

"Цей спорт робить мене живою. У залі ніби знайшла своє місце. Тренуватися буває важко, але це для мене ніби відпочинок, якого бракує у повсякденному житті. Усі складнощі та проблеми залишаються поза залом. Насолоджуюся моментом".
Чемпіонка Європи з Чернівців Оксана Суходєєва разом з тренером
Оксана Суходєєва разом з тренером. Джерело: facebook/Оксана Суходєєва

Як готувалися до чемпіонату

Підготовка до чемпіонату була інтенсивною, каже Оксана. Під час тренувань працювали переважно над технікою, змінили екіпірування та працювали над помилками. Завжди починали з розминки, щоб не травмувати м'язи, далі робили основні вправи на присідання та тягу, а також додаткові для розвитку сили ніг, рук та спини. Кожне тренування завершували розтяжкою.

Через те, що Оксана невисока та важить 43 кілограми, дівчина займається в екіпіруванні – це спеціальний одяг, який убезпечує спортсменів від травмувань.

"Оскільки я маленька та худенька, вирішила, що краще триматиму себе в безпеці. Екіпіровка додає впевненості у собі. За цим також слідкують тренери. Це такий азарт, коли підіймаєш спочатку 20 кілограмів, потім 70 і більше. З новими вагами мені працювати не страшно, бо повністю довіряю своїм тренерам", – розповідає дівчина.

"На цих змаганнях втілила свою мрію"

Паверліфтинг – силовий вид спорту, в якому спортсмени присідають зі штангою, віджимають її та тягають. На чемпіонаті Європи Оксана здобула "золото" у всіх трьох вправах. Вона присіла зі штангою, вагою 130 кілограмів, віджала штангу на 70 кілограмів та потягнула штангу на 100 кілограмів. За ці досягнення дівчина отримала звання майстра спорту.

"Цей спорт – класний, але більшість людей думають, що це не те річище, в яке могла б піти дівчина. Чемпіонат Європи – це високе досягнення й на нього не так легко потрапити. Там я здійснила маленьку мрію – стати майстром спорту. Це дало усвідомити, що якщо ти чогось хочеш та не будеш опускати руки, то в тебе все вийде".

У чемпіонаті Європи Оксана змагалася вчетверте. Каже, раніше їй не вистачало сили й вона відставала від конкурентів. Також брала участь не у всіх категоріях змагань, бо через війну не мала підготовки.

"От я присіла – отримала золото, жим – золото, а моя конкурентка тягне більшу штангу. Але це також було досягненням – представляти Україну на міжнародних змаганнях. Були приємно співати гімн України на п'єдесталі. Цьогоріч ми трохи змінили методику й техніку, також подивилися, як змінити екіпіровку – так добилися того, щоб стати чемпіонкою Європи", – ділиться дівчина.

На чемпіонаті Оксана конкурувала з українками, які були більш досвідченими. Дівчина каже, попри те, що займається паверліфтингом менше часу, ніж конкурентки, не відчувала себе слабшою.

"Ми їхали налаштовані на перемогу. Дуже хотіла заробити майстра спорту. В Україні мені до цього трішки не вистачило, але хотілося показати, що ми стараємося, що ми такі маленькі, але сильні. Тому була впевнена у собі. Казала собі, що пора стати чемпіонкою, що я все можу".

Зараз Оксана продовжує тренування та готується до участі у чемпіонаті Європи з жиму лежачи та чемпіонату світу з паверліфтингу.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок