На Хмельниччині відновлюють житло після обстрілу

На Хмельниччині відновлюють житло після обстрілу

На Хмельниччині відновлюють житло після обстрілу
. Фото: Суспільне Хмельницький

1000 домогосподарств у Хмельницькій міській громаді пошкоджено внаслідок ворожого обстрілу. Половині з них уже надано допомогу будівельними матеріалами. Про це розповів перший заступник Хмельницької військової адміністрації Сергій Тюрін. За його словами, продовжують працювати спеціальні комісії, які фіксують пошкодження.

Жителі одного з сіл Хмельницької громади, чиї домівки пошкодило вибухами в ніч проти 13 травня, очікують на будматеріали. Павліна Швець каже: прийшла до клубу за ДСП-плитою для ремонту стелі.

"Вчора давали нам, я взяла, щоб підшити стелю, а мені не вистачає", — каже Павліна Швець.

Від вибухової хвилі вирвало навіть унітаз, показує місцева жителька Тетяна Луцюк.

"Почало сипатися у ванній скло, вилетів унітаз. Зайшли подивилися: вилетіли двері, вибило все. З кожною хвилею в нас в хаті щось вилітало: одне вікно, друге, двері вирвало, гараж, погріб. Котел газовий затушило і висипало все з нього. Поки туди не ліземо", — розповідає Тетяна Луцюк.

В будинку від вибухової хвилі вирвало унітаз
В будинку від вибухової хвилі вирвало унітаз. Фото: Суспільне Хмельницький

З гаража і хліва вибуховою хвилею зірвало 21 листок шиферу, розповідає жінка. У неділю, каже, волонтери привезли їм заміну. Перекрили дах самотужки, але це ще не все.

"Потрібно вікна, двері. З внутрішніми роботами ми будемо якось самі справлятися, а от саме основне: двері, вікна, щоб можна було це все закрити", — каже жителька села.

Після перших вибухів сховалися у підвалі, розповідає Світлана Ляпун. Будинок, каже, за два кілометри від епіцентру вибуху.

"У підвалі теж вікна вибиті. На першому поверсі всіх вікон, дверей нема. Потрібно міняти всю раму, бо пластик теж пошкоджений. Ще дах зсередини обсипався, впав", — розповідає Світлана Ляпун.

В будинку в результаті вибухової хвилі знесло шифер на даху
В будинку в результаті вибухової хвилі знесло шифер на даху. Фото: Суспільне Хмельницький

У селі 333 двори, розповідає інспекторка міської ради Лідія Бойко. Каже, 80% пошкоджені вибухами.

"Ще ми уточнюємо дані. Вчора люди почали більше телефонувати, навіть сьогодні поступають дзвінки. Є такі будинки, що дачі люди тримали. Так само вони постраждали. Тобто, ми ще конкретну цифру назвати не можемо. Однак 80% постраждало. Вчора в нас була роздача будматеріалів, нам привезли шифер, скло, плівку. Сьогодні ми вже знову чекаємо допомогу", — розповідає Лідія Бойко.

Вибиті двері та вікна під час вибухової хвилі
Вибиті двері та вікна під час вибухової хвилі. Фото: Суспільне Хмельницький

Житель Хмельницького Василь Цимбалістий каже: чекає коли йому вставлять вибиті вікна.

"Після сильних вибухів почало вивалювати вікна. Люди всі повискакували зі страху. Хто плакав, хто кричав, діти кричали. У мене вирвало балкон, двері вирвало, скло побило. У двох під’їздах не менше 10 квартир, а то і до 15 квартир пошкодило. Десь в понеділок-вівторок обіцяв, буде вежа і будуть будівельники, хто не зможе сам собі склити, то вони будуть це робити й вставляти одразу", — каже Василь Цимбалістий.

Людям видають будівельні матеріали
Людям видають будівельні матеріали. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами першого заступника Хмельницької військової адміністрації Сергія Тюріна, наразі зосереджені на першочергових відновлювальних роботах.

"Проводиться робота і в місті, і в Хмельницькій міській територіальній громаді, і в Чорноострівській громаді в усіх селах. Сформовані ремонтні бригади, пункти роздачі плівки, шиферу. І крім видачі, одразу ремонтні бригади розпочали відновлення. На сьогодні, якщо говорити про Хмельницьку міську громаду, близько 1000 домогосподарств потребують допомоги й відновлювальних робіт. Десь орієнтовно 500 домогосподарств отримали допомогу", — розповідає Сергій Тюрін.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок