Реєстрація відбуватиметься добровільно – Герасим’юк про новий законопроєкт "Про медіа"

Реєстрація відбуватиметься добровільно – Герасим’юк про новий законопроєкт "Про медіа"

Ексклюзивно
Реєстрація відбуватиметься добровільно – Герасим’юк про новий законопроєкт "Про медіа"
. Ольга Герасим'юк. Фото: telekritika.ua

За новим законопроєктом про медіа, оприлюдненим на сайті Верховної ради після доопрацювання, жодне ЗМІ не змушуватимуть реєструватися примусово, а регуляція їхньої роботи буде лояльною.

Про це в ефірі Українського радіо розповіла голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.

За її словами, цей законопроєкт добре збалансований та ставить усіх працівників ЗМІ у рівні умови. Він не регулює журналістську діяльність, а, навпаки, пропонує захист.

"Коли хтось реєструється, як видання, що, до речі, відбувається добровільно, то отримує додаткові права. Наприклад, журналісти онлайн-видань отримають статус журналістів. Крім того, зареєстровані медіа будуть захищені від місцевих влад. Місцева преса завжди виконувала роль денщика у місцевої влади, тобто обслуговувала її інтереси. Противники цих змін маніпулюють інформацією, тому що хочуть залишитися у тому печерному вигляді та інформаційному хаосі, який ми маємо сьогодні.", – розповіла очільниця Нацради.

Як пояснила Герасим'юк, причиною розробки нового закону стала неактуальність попереднього, запровадженого майже 30 років тому.

"Ми від 1993 року живемо зі старим законом про медіа, який регулює увесь наш інформаційний простір. Технології змінилися, а ми живемо із законом, який регулює примітивне тодішнє мовлення. Цей закон створений не тепер, він пишеться вже шостий рік. Усі представники медійного ринку брали участь в його обговоренні. Усі пропозиції, які лунали, були враховані", – зауважила вона.

Як зауважила Ольга Герасим’юк, законопроєкт також передбачає запровадження такої установи, як орган співрегулювання. Існування подібного органу не передбачене законодавством більшості країн Європи, крім того, він зменшує повноваження Нацради.

"Ми свідомо вводимо цей орган, оскільки стосунки між інформаційниками і Нацрадою завжди були непростими. Орган співрегулювання складатиметься із представників мовників, і він матиме право давати свої рекомендації щодо того чи іншого ухваленого рішення. І до цього органу Нацрада має прислуховуватися. Це і є той суспільний контроль, про який ми усі мріємо. Важливо також, що для обрання складу Нацради вводиться конкурс із певними критеріями, і він буде також публічним", – наголосила Герасим’юк.

При цьому голова Нацради зазначила, що усі ЗМІ мають дотримуватись основних засад законів України, оскільки держава перебуває в епіцентрі інформаційної війни.

"Не пред’являти усім однакові вимоги не порушувати закон у тих частинах, які становлять національну безпеку, ми не можемо", – зауважила Герасим’юк.

Що відомо

  • Законопроєкт "Про медіа" № 2693 був зареєстрований 27 грудня минулого року та складається зі 124 статей.
  • Його метою є створення єдиної системи регулювання у сфері медіа та приведення українського законодавства у відповідність до Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги згідно з Угодою про асоціацію з ЄС та стандартами Ради Європи.
  • Законопроєкт передбачає два типи регулювання ЗМІ, зокрема, обов'язкове ліцензування для аудіовізуальних медіа в тому випадку, якщо мова йде про обмежений радіочастотний ресурс, та добровільну реєстрацію для онлайн-медіа.
  • Комітет Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував ухвалити законопроєкт у першому читанні.
  • Голова комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв під час громадського обговорення проєкту закону "Про медіа" заявив, що керівники українських онлайн-видань вимагають своєї обов'язкової реєстрації як ЗМІ, попри те, що законопроєкт пропонує зробити її довільною.
На початок