В Городнянській громаді на Чернігівщині виділили два мільйони гривень для купівлі житла для переселенців

В Городнянській громаді на Чернігівщині виділили два мільйони гривень для купівлі житла для переселенців

В Городнянській громаді на Чернігівщині виділили два мільйони гривень для купівлі житла для переселенців
. ФОТО: Суспільне Чернігів, ілюстративне

На Чернігівщині Городнянська міська рада має намір купити будинки для переселенців з населених пунктів громади, які обстрілює Росія. Житло планують придбати в селах громади, розташованих на відстані не менше 25 кілометрів від кордону. Житло купується за гроші з міського бюджету, для цього прийняли спеціальну програму, розповіла Суспільному секретар Городнянської міської ради Світлана Більська.

"Вона була прийнята на сесії та затверджена рішенням сесії Городнянської міської ради. Розрахована цільова програма на два мільйони гривень. Вже купили три будинки. Сьогодні, 12 травня, були підписані документи по двох будинкам", – розповіла Світлана Більська.

За її словами, середня вартість будинку 100 тисяч гривень.

"Ми не купуємо самі будинки, а потім силою туди людей заганяємо. Люди приїжджають, ми їх возимо по будинках, які є на продажу та погоджені із власниками, які їх продають, показуємо, вони вибирають. Навіть деякі люди переїжджають, не дочекавшись документів на оформлення".

Скільки будинків буде придбано – невідомо, сказала секретар.

"Але будемо намагатись скупити в сільській місцевості якомога більше будинків з наявними документами й придатних для проживання в більш безпечній зоні, ніж близьке прикордоння".

Також Світлана Більська додала, що, наприклад, у селі Берилівка, розташованому біля повністю відселеної Сеньківки, з восьми родин, які там проживали – залишилось чотири.

"У Берилівці проживали люди з Сеньківки. Берилівка була в безпечному місці, яке на сьогодні, вже не є таким. І виїхали всі жителі Сеньківки, які проживали у Берилівці, залишись – саме місцеві. Проблема в тому, що, ми всім пропонуємо і купуємо будинки у громаді, та люди не їдуть. Ми купуємо їм навіть кращі будинки. Тому що в Берилівці, ніколи не було газу і води".

Будинки, які придбає місцева влада, перебуватимуть у комунальній власності до 10 років, зазначила Світлана Більська.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок