"Обстріли майже кожного дня": як живуть люди у Павлівці за 2 км від кордону з Росією

"Обстріли майже кожного дня": як живуть люди у Павлівці за 2 км від кордону з Росією

"Обстріли майже кожного дня": як живуть люди у Павлівці за 2 км від кордону з Росією
. Суспільне Суми

Внаслідок обстрілу російськими військовими села Павлівка 10 травня загинув 55-річний місцевий мешканець. Пошкоджений приватний будинок та гараж місцевого підприємства. У самому селі, за словами старости, залишилось близько 360 людей, це четверта частина від того, скільки проживало до початку повномасштабної війни. Більше про те, як живуть люди за 2 кілометри від кордону з Росією — у нашому матеріалі.

Місцева мешканка пані Людмила розповідає, село обстрілюється фактично щодня. Про вчорашній обстріл жінка згадує: "Я вчора стояла в дворі. Так стояла нагнувши, хотіла глину набирати. Оце звідси летить, з Росії, що ж тут до Росії, оце в небі отакий вогняний шар. Я бігом до коридору, думаю хоч до хати, в коридор скочу. Ну вибух був дуже, воно ж тут поряд".

Один зі снарядів, які випустили по селу російські військові, вбив 55-річного місцевого мешканця. Це вирва на подвір’ї, де загинув чоловік. За інформацією військових, били з артилерії калібру 122 мм.

павлівка
Вирва внаслідок артобстрілу на подвір'ї у с. Павлівка Сумської області. 11.05.23. Фото: Суспільне Суми

У серпні 2022 року Олександр, якого вчора вбили російські військові, показував наслідки влучань на своєму подвір’ї. Він з родиною через небезпеку переїхав жити на іншу вулицю, розповідають сусіди, а 10 травня приїхав попрацювати на городі. Досі біля будинку залишається його велосипед.

павлівка
Велосипед загиблого чоловіка у с. Павлівка Сумської області. 11.05.23. Фото: Суспільне Суми

"Загинув чоловік, на городі землю обробляв. Ще одну хату пошкодили там. Ось отаке от прилітає. Якщо чесно, вже звикли. Дітей відправив, а сам тут. Город посадили, надіємось, що воно ж може закінчиться", — розповів мешканець с. Павлівка Сергій Ховзун.

Ще один снаряд розірвався на дорозі, внаслідок цього пошкоджений гараж фермерського господарства, ще в одному будинку вибиті вікна.

павлівка
Пошкоджений гараж у с. Павлівка Сумської області. 11.05.23. Фото: Суспільне Суми

Внаслідок обстрілу частина села і досі без електрики. З минулого року тут досі не мають централізованого водопостачання, бо російські військові обстріляли водонапірну вежу.

"Якби не колодязі, ми були б без води. Башня он збита. Таке життя тут, що не доведи Господь. Чекаєш з часу на час. Ми вже оце чуємо, де воно бахкає, так уже сидимо то в кухні, ну не дай Бог вже б сюди летіло так. А куди вже з такими ногами сховаєшся — нікуди вже не сховаєшся", — ділиться мешканка с. Павлівка Лідія Новак.

"Обстріли майже кожного дня": як живуть люди у Павлівці за 2 км від кордону з Росією
Лідія Новак — мешканка с. Павлівка Сумської області. Фото: Суспільне Суми

Пані Лідія говорить, понад 60 років прожила у цьому селі і до війни завжди товаришували з росіянами: "Так дружно жили, у нас Веселе тут, Курська область, і борошно міняли, і в магазини їздили. Вони сюди приїздили і он як. Де їх чорт узяв, того Путіна? Будь він проклятий".

У лютому 2022 року у одній із серій телепроєкту "Глушина на кордоні" ми розповідали про село Павлівка.

Нині села старостату військові РФ обстрілюють фактично щодня, розповідає староста Світлана Федорченко. У Павлівці залишається 360 людей, це четверта частина усього населення, яке проживало тут до початку повномасштабної війни. "Кожного дня хтось виїжджає, тому що вже починається буквально декілька днів через усі Павлівки прилітало. Може два тижні тому загорівся добротний будинок, потім ще один. Люди налякані", — розповідає пані Світлана.

Досі у селі залишається 18 дітей до 14 років. Школа розбита і відновленню не підлягає, розповідає староста. Волонтерські організації надають продуктові набори та будівельні матеріали.

павлівка
Школа у с. Павлівка Сумської області, 11.05.23. Фото: Суспільне Суми

"Буває таке, що привеземо, а воно починається обстріл і ми вже думаємо, як його роздати, щоб не було скупчення. Рекомендують про те, щоб виїжджати, але є люди, які виїхали, а є, які кажуть, що ми будемо тут до останнього. Якщо буде щось критичне, тоді вже будемо думати. Є люди, які навіть повертаються — це не дуже багато, але посадити город", — говорить староста Павлівського старостинського округу.

Через щоденні обстріли, розповідає Світлана Федорченко, з двох сіл старостату — Волфине та Шпиль, які розташовані на межі з Росією, вже виїхали усі мешканці.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок