Карієс: причини виникнення, симптоми та хто в групі ризику. Розповідає лікар-стоматолог

Карієс: причини виникнення, симптоми та хто в групі ризику. Розповідає лікар-стоматолог

Карієс: причини виникнення, симптоми та хто в групі ризику. Розповідає лікар-стоматолог
. ФОТО: Gettyimages

Що таке карієс зубів, хто в групі ризику, які існують симптоми та, що слід знати про "карієс, який цілується". Про це у програмі "Відверто з лікарем" на Українському Радіо "Чернігівська хвиля" розповів гість програми лікар-стоматолог Володимир Шевчук.

Карієс: причини виникнення, симптоми та хто в групі ризику. Розповідає лікар-стоматолог
Лікар-стоматолог Володимир Шевчук. ФОТО: Суспільне Чернігів

Далі з його слів:

Що таке карієс та які його стадії

Карієс – це мікробне ураження емалі зубів, яке в майбутньому дає ускладнення у вигляді пульпітів та періапікальних тканин. Він розвивається за допомогою бактерій, але потрібно розуміти, що це не мікроб "їсть" зуб, а продукти життєдіяльності мікробу знижують рівень РН (кислотне середовище), від чого емаль руйнується.

Емаль – це жива структура, там є морфологія та рідина. Але єдиний мінус — емаль ніколи не відновлюється. Емаль це як "панцир" для зубів. І те як він сформується залежить від закладки зубів.

Наразі існує близько 300 теорій виникнення карієсу, але ні одна з них повною мірою не пояснює етапи його розвитку. Повністю вилікувати карієс неможливо. Можна боротися лише з його ускладненнями, тобто можна вирізати уражену емаль і ставити мікропротезування у вигляді пломб. На сьогодні це єдине лікування карієсу.

У групі ризику перебувають абсолютно всі люди.

Стадії карієсу

Загалом існує хронічний карієс, який є у всіх людей, та гострий, який спостерігають переважно у дітей або у людей зі зниженим імунітетом.

Також є стадії карієсу по глибині проникнення:

  • початковий;
  • середній;
  • глибокий.

Симптоми карієсу

Відчуття болі на кисле та холодне в роті у найчутливішій зоні між емаллю та дентином.

Чим загрожує карієс

Коли каріозний процес досягає меж пульпи, відбувається захворювання зуба – пульпіт, при ньому потрібно видалити нерви зуба. Після цього зуби стають більше крихкими й також може бути ураження нерва та періапікальних тканин. Надалі це може призвести до гаймориту. Найбільша загроза може бути від того, що це все проходить безсимптомно.

Карієс: причини виникнення, симптоми та хто в групі ризику. Розповідає лікар-стоматолог
Карієс: причини виникнення, симптоми. ФОТО: Gettyimages

Чи впливають хвороби на якість зубів та карієс

Людина з зубами живе все життя, а ангіна, наприклад, може бути максимум місяць. І такий короткотривалий вплив мікробів сильного впливу на каріозний процес не має. Але може бути загальний спад імунітету, кістки й емаль в організмі стають більш крихкими. Таке можна прослідкувати у людей, в яких є хронічні хвороби, наприклад захворювання нирок.

При хронічному діабеті може з’явитися пародонтит та пародонтоз. Характерним є те, що зуби починають розхитуватися.

Чи впливає вік людини на карієс

Так, впливає. І чим молодший пацієнт, тим більша схильність до карієсу. Коли прорізується зуб він ще не сформований до кінця, навіть емаль ще два-три роки доформовується, в залежності від того який саме це зуб – жувальний чи передній. Часто трапляються пацієнти, які в дитячому віці не слідкували за молочними зубами та не лікували їх. Батьки таких дітей думали, що молочні зуби не потрібно лікувати.

В майбутньому таким людям часто потрібно робити протезування коронками.

Чи впливає наявність карієсу молочного зуба на розвиток корінного зуба

На розвиток карієсу він впливати не може. Молочний зуб та постійний це дві різні структури. Вони пов’язані лише місцем де росте зуб. Якщо існує каріозний процес молочного зуба, то це проблема лише цього молочного зуба і його завдання достояти до фізіологічної зміни, тобто тримати місце для постійного зуба. Якщо процес вийшов за межі молочного зуба і з’явилося запалення в кістці — періодонтит молочного зуба, то він може вплинути на зачаток постійного зуба й отримати локальне пошкодження емалі зуба або взагалі він може не прорізатись. В такому випадку молочний зуб краще видалити.

Чи може один зуб заразити карієсом інший

Так, цей процес ще називають "карієс, який цілується". Часто прослідковується у людей, які носять брекети. У таких пацієнтів дуже важко вичистити наліт. Як результат на контактній поверхні формується карієс на одному зубі й переходить на інший зуб. Тому реставрація відбувається одразу на двох зубах.

Карієс: причини виникнення, симптоми та хто в групі ризику. Розповідає лікар-стоматолог
Один зуб може заразити карієсом інший. ФОТО: Gettyimages

Які продукти можуть провокувати карієс

Можна сказати, що це продукти, які містять вуглеводи. Тому після солодкого обов’язково потрібно почистити зуби, або хоча б прополоскати водою.

Профілактика карієсу

По-перше, варто чистити зуби. Головним індикатором після чистки зубів є те, що вони мають бути гладенькими.

Обов’язковим елементом гігієни є зубна нитка. Зубна паста являється теж головним фактором. Вона має ароматичний, механічний, мікромеханічний впливи.

Додаткові методи гігієни — ополіскувачі, йоржики.

Ополіскувачі більш профілактичні засоби гігієни, а відвари ромашки, кори дуба, наприклад, це вже лікувальні. Різниця в тому, що якщо людина займається профілактикою, то в такому випадку вона не дасть можливості піднятися мікробам до агресивного рівня. А при лікуванні людина ніби "заліковує" свою мікрофлору та прибирає природний механізм захисту.

Як часто бажано відвідувати стоматолога

До стоматолога бажано ходити раз у пів року в цілях профілактики. Пацієнтам з пародонтом, запаленнями ясен та з каріозом зубів потрібно відвідувати лікаря раз в три-чотири місяці.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок