"Зараз війна дуже страшна". Розповіді двох воїнів, які служать на Сумщині

"Зараз війна дуже страшна". Розповіді двох воїнів, які служать на Сумщині

"Зараз війна дуже страшна". Розповіді двох воїнів, які служать на Сумщині
. Олексій Волошин та Дмитро Жосан. Фото: Суспільне Суми

Військовослужбовці Олексій Волошин та Дмитро Жосан з початку широкомасштабного вторгнення російських військ служать в роті охорони Сумського територіального центру комплектування. Обидва чоловіки воювали в зоні АТО й Операції Об’єднаних Сил. Своїми історіями поділились із кореспондентами Суспільного.

Вранці 24 лютого, дізнавшись про початок вторгнення, чоловіки пішли у центр комплектування.

“24 як поїхав зранку – було десь чоловік 800, мабуть. Тоді вже, коли з’явилась зброя, ще більше було. Дуже багато хлопців, чоловіків, будь-якого віку, ніхто не хотів залишатись осторонь”, - згадує головний сержант роти охорони Сумського ТЦК Дмитро Жосан.

“В нас організувався штаб. Я особисто сидів і приймав дзвінки від населення нашого для того, щоб якось дізнатись, де знаходиться ворог. І от в ці дні телефон не замовкав. Я не знаю, звідки вони брали мій телефон і зі мною ще капітан сидів, але ми тільки встигали записувати і узагальнювати дані, він передавав їх далі і тоді вже артилерія і там під Бішкіньом працювала авіація, байрактари. Тобто, ми передавали дані, але це все люди. Я запам’ятав ось, якби не наші люди, то…Без них просто нічого б не вийшло”, - говорить т. в. о. командира роти охорони Сумського ТЦК Олексій Волошин.

Згадують військовослужбовці перший ворожий авіаудар по Лебедину.

“3 березня перший був нанесений удар: по трансформатору, який живив наше місто. Там несли службу хлопці з роти охорони, плюс прикордонники Нацгвардії і, на жаль, в той день загинув хлопчик із Нацгвардії. Він просто не встиг заскочити в бліндаж. Удар був дуже сильний, тому що вирва була – два чоловіка ставали, не знаю, метрів чотири. І трансформатор, заправна станція – все це злетіло, загорілось”, - каже Олексій Волошин.

“Це відбулося вночі. У нас авіанальоти відбувались всі, як за годинником: з часу ночі до двох ночі. Пролітав, кружляв над Лебедином, спокійно вони себе вели. Моторошно було, багато тут і рідних і близьких. Коли в свій час був там (в зоні АТО - прим. авт.), то спокійніше було, думав за себе і за побратимів. А тут розумієш, що ти військовий: кинути не можна, потрібен тут, потрібен там”, - говорить Дмитро Жосан.

За професією Олексій Волошин морський офіцер.

“В 2014 намагався служити, але за освітою я військовий офіцер морський і тоді не знадобився. В 2015 році пішов служити, був під Маріуполем, 19 окремий мотопіхотний батальйон. Повернувся в військомат після року. Прослужив тут, займався комплектуванням. Підписав контракт і вже у 2017 році пройшов перепідготовку, був командиром розвідроти 72 бригади, потім заступником командира роти по морально-психологічному забезпеченню групи матеріального забезпечення. І, на жаль, в 2019 році за станом здоров’я мене комісували”, - пояснює чоловік.

Олексій Волошин військовий Суми
Олексій Волошин. Фото: Суспільне Суми

Дмитро Жосан пішов служити у 2014 році. Рік відслужив у 95 аеромобільній бригаді.

“Піски, Донецьк, аеропорт. Вся Донецька область. Потім по контракту був ще в 30 бригаді механізованій. В 2018 році в 72 бригаді був”, - пояснює Дмитро Жосан.

Понад рік чоловіки служать в роті охорони. Порівнюючи службу в зоні ООС і під час широкомасштабного вторгнення, військовослужбовці кажуть наступне.

“Саме найскладніше мабуть – розібратись у собі. Весь час був у бойових підрозділах, а зараз, на даний момент... ну, наче військомат, тут вдома. Оце важко перебороти: що і тут люди потрібні, і тут робиться робота і тут ти потрібен. Мені простіше там”, - говорить Дмитро Жосан.

Дмитро Жосан військовий Суми
Дмитро Жосан. Фото: Суспільне Суми

“Зараз війна дуже страшна. Я, на жаль, зараз не був там, на передку, але коли зустрічаю тих хлопців, які були в нас в роті і пішли далі служити і приїжджають, мають поранення, контузії. То вони розповідають, що дуже важко, дуже складно. Ну, зате тримаються, молодці”, - говорить т. в. о. командира роти охорони Олексій Волошин.

Переконаний військовослужбовець і в тому, що перемога буде за нами.

“Перемога буде і буде скоро. Дякувати те, що нас забезпечують зброєю, а наші хлопці все це освоїли: в мене дуже багато друзів, які пройшли в Чехії, Словаччині, в Германії і в Англії перепідготовку, я з ними підтримую відносини. І вони кажуть, що моральний дух в армії гарний, зброя є, чекають команди. Так що перемога буде за нами. Тільки так”, - зазначає Олексій Волошин.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок