Яким буде музей "Стійкості Чернігова" та де його розташують

Яким буде музей "Стійкості Чернігова" та де його розташують

Доповнено
Яким буде музей "Стійкості Чернігова" та де його розташують
. ФОТО: wikipedia.org

На місцях активних бойових дій у Чернігові будуть меморіали, їх нанесуть на карту, що стане одним з експонатів майбутнього музею "Стійкості Чернігова". Ці рішення обговорювали під час засідання робочої групи, яка працюватиме над концепцією музею.

"Поки все ще живе і болить, то треба збирати артефакти та, враховуючи те, що ОК «Північ» вже попередньо готове надати нам багато цікавих речей, які стосуються 2022 року і безпосередньо подій, а тому ці артефакти вони вже могли бути в контексті цієї експозиції", — розповів начальник управління культури міськради Олександр Шевчук.
Музей "Стійкості Чернігова": яким він буде
Олександр Шевчук. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Музей стійкості Чернігова" створять у приміщенні колишньої будівлі 1-ї міської поліклініки на проспекті Миру. Вона майже п'ять років є законсервованою, розповів Олександр Шевчук. Зокрема, в музеї створять залу або окрему експозицію, присвячену саме обороні міста Чернігова у лютому-березні 2022 року. Наразі над візуалізацією працює київська компанія, яке представить результати за 1,5-2 місяці.

Директор історичного музею Сергій Лаєвський сказав, що важливо збирати експонати й готувати експозицію не лише присвячену боям у 2022 році за Чернігів, а також військовим і волонтерам, які боронили кордони з 2014 року.

"Ті громадські організації, ті волонтери, які ще не зовсім були організовані, але у 2014 році забезпечували бійців 13-го і 41-го батальйонів, і деякі по сьогоднішній день цим займаються, і громадські організації, які об’єдналися, і родини загиблих, а це все 2014 рік. Тому мені хотілося б, щоб в цій майбутній концепції й бачення воно не пропало", — розповів Лаєвський.
Музей "Стійкості Чернігова": яким він буде
Сергій Лаєвський. ФОТО: Суспільне Чернігів

На засіданні робочої групи обговорили й увіковічення місць активних бойових дій за Чернігів. Зокрема, це мікрорайон Масани, Бобровиця, Киїнка, в’їзд у Чернігів, де загинули люди, захищаючи місто. Для початку там пропонують встановити меморіальний знак — камінь, потім працюватимуть над загальною концепцією.

Була пропозиція зберегти таким чином пам’ять не лише тих, хто віддав життя, захищаючи Чернігів, а й людей, які допомагали вижити цивільним людям і продовжують це робити й сьогодні.

"Це загибель цивільного населення, як це було навпроти школи №12, ось таких героїчних і трагічних подій. Це перше. І друге, нам треба і позитивні героїчні події локалізувати та меморіалізувати. В Чернігові хтось хліб випікав, і не тільки «Хлібокомбінат №2», то це локації про героїзм людей під час оборони, то це треба показати", — сказав представник Українського інституту національної пам'яті Сергій Бутко.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок