Стрілець Олег Омельчук здобув першу медаль України на етапі Кубка світу в Баку

Стрілець Олег Омельчук здобув першу медаль України на етапі Кубка світу в Баку

Стрілець Олег Омельчук здобув першу медаль України на етапі Кубка світу в Баку
. Суспільне Рівне

Як минув перший фінал турніру в Азербайджані.

Збірна України здобула першу нагороду на етапі Кубка світу зі спортивної стрільби в азербайджанському Баку. "Срібло" у пневматичному пістолеті (дистанція — 10 метрів) виграв Олег Омельчук.

Фінали в Баку стартували в середу, 10 травня. Омельчук пробився до медальних змагань за підсумками кваліфікації, потрапивши до вісімки найвлучніших стрільців із четвертим найкращим результатом (583 очки). Інші українці у відборі — Віктор Банькін та Денис Кушніров — закінчили виступи після кваліфікації. Їхні результати стали 22-м та 80-м з-понад сотні учасників відповідно.

У фіналі Омельчуку належало змагатися з іранцем Саджад Пурхоссейні Лафмеджані, минулорічним чемпіоном світу в команді, чемпіоном Євро-2022 Робіном Вальтером з Німеччини та переможцями попередніх етапів сезону — Сарабджотом Сінгхом з Індії та Даміром Мікецем із Сербії, серед інших.

Омельчук після двох серій у стартовому раунді захопив лідерство в проміжному заліку — 102 очки. Лише у восьмій серії українця випередив Пурхоссейні Лафмеджані на 1.5 очка.

У вирішальному підході, коли на стрільбищі залишилося двоє спортсменів, Олег був влучнішим за суперника — 19.2 очок проти 18.1 в іранця. Цього забракло для першого місця — між спортсменами збереглася відстань в 0.4 очок, що й коштувала Омельчуку медалі найвищого ґатунку.

Кубок світу. Пневматичний пістолет, 10 м — чоловіки, фінал

  1. Саджад Пурхоссейні Лафмеджані (Іран) — 240.2 очка
  2. Олег Омельчук (Україна) — 239.8
  3. Робін Вальтер (Німеччина) — 217.6
Стрільба
Олег Омельчук (ліворуч) на подіумі Кубка світу в Баку. ISSF

Що означає "срібло" Омельчука в Баку

  • Перша нагорода збірної України на етапі в Азербайджані.
  • Перша медаль "синьо-жовтих" в сезоні Кубка світу в стрільбі з пневматичного пістолету з 10 метрів серед чоловіків та жінок.
  • Сьоме "срібло" Олега Омельчука на етапах Кубка світу. Та перше — від 2022 року, коли українець також посів другу сходинку на етапі в Баку в змішаному тандемі з Оленою Костевич.

Кубок світу зі спортивної стрільби: що відомо

  • На середу, 10 травня, також призначений жіночий фінал у стрільбі з пневматичного пістолету з 10 метрів. До кваліфікації заявлені українки Олена Костевич та Юлія Коростильова.
  • Зі "сріблом" Олега Омельчука збірна України здійнялася на друге проміжне місце медального заліку в Баку.
  • Наступний етап Кубка світу в стрільбі з пістолета й ґвинтівки відбудеться 8-19 вересня в бразильському Ріо. Він стане заключним перед фіналом Кубка світу в Досі у листопаді.
На початок