Саміт Коаліції зі створення Спецтрибуналу для керівництва РФ відбувся 9 травня

Саміт Коаліції зі створення Спецтрибуналу для керівництва РФ відбувся 9 травня

Важливо
Саміт Коаліції зі створення Спецтрибуналу для керівництва РФ, 9 травня 2023 року
. Саміт Коаліції зі створення Спецтрибуналу для керівництва РФ, 9 травня 2023 року. Фото: МЗС

9 травня під головуванням президента Володимира Зеленського відбувся Саміт лідерів держав та урядів Коаліції (Core Group) зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Як повідомляє пресслужба МЗС, участь у саміті взяли представники 37 держав-учасниць Коаліції.

Разом із президентом України у Києві участь у саміті взяла також президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Як зазначили в МЗС, всі учасники саміту одноголосно підтримали притягнення вищого політичного та військового керівництва Росії до відповідальності за розв'язання агресивної війни проти України.

“Країни Коаліції переконані, що російська агресія загрожує не лише Україні, але й миру, безпеці та демократії загалом. Ініціатори небачених з часів Другої світової війни звірств, першопричиною яких є злочин агресії, мають бути покарані шляхом створення незалежного механізму правосуддя”, — йдеться у повідомленні.

Що сказав у своєму виступі на саміті президент

“На жаль, через 68 років після вироку Нюрнберзького трибуналу Європа знов відчула удар агресії… Побачила, що з’явився режим, який просто не вірить, що світ зараз здатен покарати порушників миру. Росія почала в 14-му році агресію проти України та зробила її у 22-му році повномасштабною, бо в керівництві Росії запанувала думка, ніби Європа залишила історію – історикам і що народи та політики Європи не наважаться реально захищати свої цінності, не наважаться боротись проти нової агресії так, як це потрібно, щоб захиститись”, — сказав  Зеленський.

За його словами, потрібно довести, що Росія помилялася. Не лише у своїх військових розрахунках, не лише у тому, як вона оцінювала лідерство, наші державні та економічні системи. Але й в оцінці ставлення до справедливості.

“Наші цінності для нас – справжні. І ми будемо їх захищати! А отже, ми зробимо все можливе, щоб головний винуватець цієї агресії та всі його спільники були притягнуті до відповідальності за все скоєне ними — без винятку!” — заявив Зеленський.

За підсумками саміту ухвалили спільну заяву

За підсумками саміту держави Коаліції ухвалили спільну заяву. У ній вони, зокрема, підтримали створення незалежного механізму правосуддя, спеціального трибуналу.

У заяві засуджуються будь-які злочини та звірства, вчинені російськими військами та посадовими особами, включно з атаками проти цивільних, пов’язане з конфліктом сексуальне насильство та інші воєнні злочини та злочини проти людства.

“Ми закликаємо Росію негайно звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України та повернути всіх депортованих, зокрема дітей. Ми підтверджуємо нашу відданість притягненню винних до відповідальності згідно з міжнародним правом та підтримуємо зусилля міжнародних механізмів, включно з Міжнародним кримінальним судом, Московським механізмом ОБСЄ та Незалежною міжнародною слідчою комісією ООН щодо України”, — йдеться у спільній заяві учасників саміту.

Коаліція (Core Group) держав зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії була створена з ініціативи МЗС України. За менш ніж півроку кількість її учасників збільшилася майже вдвічі, нині до її складу подовжують приєднуватися нові країни.

Станом на зараз до Коаліції входять 37 держав, включно з усіма країнами Групи семи, країнами Європейського Союзу та низкою країн Глобального півдня. Коаліція активно працює над створенням ефективного механізму Трибуналу, вирішує юридичні та технічні завдання, пов'язані з його запуском. Результатом цієї роботи стане створення Спецтрибуналу та початок його роботи.

На початок