Завмерла черга і нові правила для перевізників: яка ситуація на пункті пропуску "Ягодин" на Волині

Завмерла черга і нові правила для перевізників: яка ситуація на пункті пропуску "Ягодин" на Волині

Станом на 9 травня на перетин кордону із Польщею перед пунктом пропуску "Ягодин" очікують 350 вантажівок. Електронна черга завмерла. У ній зареєстровані майже три тисячі ваговозів, – повідомили у Волинській митниці.

За попередні 12 годин на виїзд з України було оформлено лише 26 вантажівок, які везли сік, олію, борошно і мед.

Нові правила для перевізників

У "Дорогуську" змінюють правила конвоювання українського аграрного транзиту. "Проте на трафік через "Ягодин" це вплине несуттєво", – кажуть у Волинській митниці.

Польська сторона зменшила перелік вантажів, які підлягають обов'язковому конвоюванню. Відтак під супроводом Польщею їхатимуть ваговози із пшеницею, кукурудзою, ріпаком і соняшником. Транзит усіх інших товарів продуктової групи буде контролюватися за допомогою GPS-навігації.

"Опломбовані та/або сформовані у колони для конвоювання ваговози будуть безперешкодно пропускатися протестувальниками через "Дорогуськ" після завершення їх митного оформлення у пункті пропуску", – зазначили на митниці.

Що відомо про протест і черги на "Ягодині"

Черги на кордоні спостерігаються п'яту добу через акцію протесту польських перевізників, яка відбувається в місті Дорогуськ Люблінського воєводства. Серед вимог протестувальників: повернення дозволів на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень для українських перевізників на в'їзді до Польщі. Йдеться також про застосування до українських перевізників екологічної норми EURO4, яка в Україні застосовується щодо польських перевізників.

5 травня Міністерство закордонних справ України направило Польщі ноту у зв'язку з акцією протесту польських перевізників.

Щоб розблокувати пух вантажівок у пункті пропуску "Ягодин" 7 травня Україна скасувала вимогу щодо наявності дозволів для перевізників з Польщі, які здійснюють перевезення з будь-якої держави Євросоюзу.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок