"Хочу перемогти на чемпіонаті світу", - каже переможець чемпіонату Європи з Хмельниччини

"Хочу перемогти на чемпіонаті світу", - каже переможець чемпіонату Європи з Хмельниччини

"Хочу перемогти на чемпіонаті світу", - каже переможець чемпіонату Європи з Хмельниччини
. Фото з архіву Миколи Шалана

22-річний рятувальник з Теофіполя Микола Шалан здобув перемогу на чемпіонаті Європи з гирьового спорту, що відбувся у Греції, де його суперниками були спортсмени з 16 країн. У своїй ваговій категорії до 95 кілограмів він виконував ривок 32-кілограмової гирі з довільною зміною рук протягом 12 хвилин.

До гирьового спорту Микола Шалан прийшов під час навчання на рятувальника у Львові. До цього, в шкільні роки, каже, шукав себе в різних видах спорту.

"Завжди вважав і стояти на тому буду, що фізичний розвиток є однією із найважливіших якостей рятувальника, тому що в кожну хвилину від рівня твоєї фізичної підготовки залежить чиєсь життя і здоров’я", – розповідає рятувальник.

Коли повернувся служити до рідного Теофіполя, став займатися в місцевому спорткомплексі в триразового чемпіона світу з гирьового спорту Василя Михайлінчика. Тренер характеризує його як цілеспрямованого спортсмена: "Прийшов, попросився спробувати себе в гирьовому спорті. Я нікому не відмовляю і в процесі бачу, що він талановитий і в нього є мета. Це найголовніше".

Микола Шалан з тренером, триразовим чемпіоном світу з гирьового спорту Василем Михайлінчиком.
Микола Шалан з тренером, триразовим чемпіоном світу з гирьового спорту Василем Михайлінчиком. Суспільне Хмельницький

Микола Шалан здобув першість на чемпіонаті Європи з гирьового спорту, виконавши ривок 32-кілограмової гирі з довільною зміною рук протягом 12 хвилин. Його суперниками у ваговій категорії до 95 кілограмів, розповідає, були спортсмени із 16 країн. На цих змаганнях чоловік також здобув звання майстра спорту України. Розповідає: "У час російської агресії вважав своїм обов’язком підняти прапор України на міжнародній арені, вийти з ним на п’єдестал і виступати у футболці збірної України. Для мене це було великою честю".

Зараз 22-річний Микола Шалан служить начальником караулу в пожежно-рятувальній частині Теофіполя. Стати рятувальником, говорить, було мрією його дитинства: "Професія важка і психологічно, й інколи фізично. Але поруч є вірні товариші і колектив, який завжди підтримає і не дасть впасти духом".

Микола Шалан – начальник караулу в пожежно-рятувальній частині Теофіполя.
Микола Шалан – начальник караулу в пожежно-рятувальній частині Теофіполя. Суспільне Хмельницький

У родині Микола – перший рятувальник, розповідає його мати Наталія Шалан: "Як він завжди казав: хотів носити погони, мати форму, бути струнким, підтягнутим".

Зараз, каже Микола, його головна спортивна мета – здобути перемогу для України вже на чемпіонаті світу з гирьового спорту.

Читайте також

  • Михайло Романчук - у топ-10 першого запливу сезону Кубка світу на відкритій воді
  • Стрільба з лазерної рушниці: в одному із вишів Хмельницького відкрили інтерактивний тир
  • Волонтери з Хмельниччини допомагають селянам на Харківщині

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок