Чому лісівники Хмельниччини рекомендують розпочинати заготівлю дров вже зараз

Чому лісівники Хмельниччини рекомендують розпочинати заготівлю дров вже зараз

Чому лісівники Хмельниччини рекомендують розпочинати заготівлю дров вже зараз
. Суспільне Хмельницький

Лісівники Хмельниччини розпочали заготівлю дров до наступного опалювального сезону та рекомендують робити це жителям Хмельниччини, розповів Суспільному директор Подільського лісового офісу Василь Гончар.

Чому дрова варто починати заготовляти вже зараз, навесні, розповість Суспільне.

Житель Шепетівського району Володимир розпочав заготівлю дров. Каже, паливо замовив через інтернет-магазин на початку травня. За його словами, робить це навесні, щоб деревина добре підсохла, і в цей час нема ажіотажу.

Період весни після закінчення опалювального сезону є найбільш сприятливим для заготівлі дров, оскільки за літо деревина добре висихає та краще горить, розповідає майстер складу лісомисливського господарства Віталій Онищак. За його словами, найкраще для опалення використовувати деревину з більшою щільністю, тобто граб, ясен, клен, дуб. Каже, вони мають гарну тепловіддачу.

Житель Шепетівського району Володимир вже розпочав заготівлю дров.
Житель Шепетівського району Володимир вже розпочав заготівлю дров. Суспільне Хмельницький

Днями на складі розпочали обробку деревини, яка не підходить для промислового використання, але згодиться на дрова, розповідає оператор верстату Олег Чорний: "Потрібно розколоти деревину і правильно її поскладати, щоб вона підсихала, щоб повітря краще проходило. Ми встановлюємо їх на піддони. Тут нічого складного нема, просто треба правильно скласти дрова, щоб вони стояли і не падали при підсиханні".

На складі ріжуть деревину, яка не підходить для промислового використання, але згодиться на дрова.
На складі ріжуть деревину, яка не підходить для промислового використання, але згодиться на дрова. Суспільне Хмельницький

Лісівники Хмельниччини нині реалізовують дрова різані та колоті, розповідає комунікаційниця Подільського лісового офісу Ольга Ржепянська. Це, каже, впливає і на їх вартість: "Ціни різняться залежно від породи деревини і по філіях. Наприклад, в одній з філій лісового господарства ціна з податком буде орієнтовно 1400 гривень. Колоті дрова будуть дорожчі - 2600 гривень за один кубометр з податком та доставкою. Без доставки буде дешевше".

За її словами, аби не потрапити на гачок до шахраїв, дрова варто замовляти на інтернет-ресурсі "ДроваЄ" або ж особисто звертатися до найближчого лісництва.

Директор Подільського лісового офісу Василь Гончар каже, що за минулий опалювальний сезон лісівники Хмельниччини реалізували 124 тисячі кубометрів дров. За його словами, за опалювальний сезон 2022-2023 року забезпечили 100% всіх потребуючих дровами - і соціальну сферу, і військових.

Читайте також

  • На Хмельниччині лісівники добудовують нову зону відпочинку
  • У центрі селища на Хмельниччині планують сучасно облаштувати площу

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок