Обстріли Велетенського, Козацького та Урожайного. 434 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Велетенського, Козацького та Урожайного. 434 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріли Велетенського, Козацького та Урожайного. 434 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, люди йдуть по вулиці повз обстріляного військами РФ коледжу, 1 травня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

434 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, артилерії та авіації обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Російська армія з авіації вдарила по Білозерській громаді та Херсону. Три людини загинуло, п'ятеро поранених. Також війська РФ обстріляли село Урожайне Бериславської ТГ. Поранений 17-річний хлопець.
  • Ввечері 2 травня армія РФ обстріляла селище Козацьке Новокаховської громади. Загинув чоловік. Також вдарили по Дніпровському Білозерської ТГ — поранена жінка, її ушпиталили. За день на Херсонщині внаслідок російських атак загинули чотири людини, семеро були поранені.
  • У тимчасово окупованій Чаплинці на Херсонщині військові РФ облаштували катівню. За даними Генштабу, там утримують до десяти людей, серед яких є неповнолітні. Їх тримають у жорстких умовах та застосовують тортури.
  • Жителю Херсона оголосили підозру у колабораційній діяльності. Чоловік публічно підтримував окупаційну владу, брав участь у заходах та публікував відео в яких возвеличував РФ. За це йому загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.
  • У тимчасово окупованій Горностаївці з'явився стільниковий зв'язок національних операторів України. Натомість російських операторів працює з перебоями. Командування окупаційних військ пояснює це результатами ураження Збройних Сил України.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

За фактами масованого обстрілу правоохоронці розпочали досудове

Прокуратура розпочала досудове розслідування за фактами масованого обстрілу військами РФ Херсонщини, внаслідок яких загинула 21 людина та поранені 48, йдеться в Telegram відомства.

Внаслідок атаки РФ по Херсонщині загинула 21 людина, ще 48 — поранені

Станом на 21 годину відомо про 21 загиблу людину внаслідок атаки російських військ по Херсонщині. Поранені 48 жителів, повідомив в Telegram президент Зеленський.

"Усі цивільні! За один неповний день! В одній області! Мої співчуття родинам і близьким загиблих", — написав Зеленський.

За уточненою інформацією на Херсонщині 19 людей загинуло, 47 — поранені

За уточненою інформацією голови ОВА Олександра Прокудіна, на Херсонщині загинули 19 людей, 47 — поранені, це він повідомив в телемарафоні "Єдині новини".

Операція "Релокація": як на Черкащині працює підприємство з окупованої Херсонщини

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на Черкащину релокували 41 підприємство. За словами очільника обласної військової адміністрації Ігоря Табурця, 31 з них вже працює на повну потужність, решта поки налагоджують роботу. Як на Черкащині працює підприємство з окупованої Херсонщини

За повідомленням ОВА на Херсонщині загинуло 18 людей, 46 — поранені

Як повідомив Суспільному керівник пресофісу ОВА Толоконніков, внаслідок обстрілу АТБ у Херсоні чотири людини загинули, 26 — поранені.

Загалом на Херсонщині внаслідок атаки РФ 18 загиблих. У Херсоні — 17 людей, у селі Токарівка — одна людина. Також 46 жителів були поранені, з них двоє дітей.

Кількість загиблих у Херсонській громаді зросла до 17 людей, поранені — 45, в тому числі двоє дітей

Станом на 18:50 внаслідок атаки військ РФ у Херсонській громаді загинуло 17 людей, 45 — поранені, в тому числі двоє дітей, повідомив в Telegram керівник МВА Мрочко

Поранений провідник у погяту під час обстрілу РФ в стабільному стані

За оновленою інформацією Укрзалізниці, поїзд №109 Херсон-Львів відправився з Миколаєва +28 хвилин до розкладу, обидва пошкоджені вагони замінили на нові. Поранений провідник Роман у стабільному стані, має декілька осколкових ран, загрози життю немає.

Війська РФ розміщують свої підрозділи поміж будинків у Каховському районі на Херсонщині

За даними Генштабу ЗСУ російські війська розміщують свої підрозділи поміж будинків у тимчасово окупованому Каховському районі. Роблять це, щоб убезпечити їх від вогневих уражень та прикриватись цивільними як "живим щитом".

Внаслідок обстрілу Херсонської громади загинули 16 людей

За уточненою інформацією голови МВА Мрочка, на території Херсонської громади внаслідок російських обстрілів загинули 16 людей, 28 — поранені.

Місцевих жителів закликають не залишати осель до ранку.

У Херсоні внасідок обстрілу загинула ще одна людина, четверо поранені

Щойно внаслідок атаки РФ по Херсону одна людина загинула, чотири – поранені, повідомив в Telegram голова ОВА Прокудін.

"Росіяни продовжують нещадно бити по місту! Залишайтеся в укриттях", — написав Прокудін.

У Херсоні вчергове чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Сили оборони знищили чотири російські безпілотники на Херсонщині та Миколаївщині

На Херсонщині та Миколаївщині Сили оборони півдня знищили чотири російські безпілотники. Зокрема, два "Ланцети", один "Мерлін" та один — оперативно-тактичного рівня, повідомляє в Telegram Повітряне командування ЗСУ.

За даними Офісу Генпрокурора у Херсоні загинуло 12 людей, близько 22 — поранені

Станом на 16:30 внаслідок обстрілів російськими військами у Херсоні загинуло 12 людей. Близько 22 — отримали травми різного ступеня тяжкості. Інформація оновлюється, повідомив Офіс генпрокурора.

У Херсоні вчергове чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Російська авіація атакувала Кізомис трьома керованими авіабомбами

Авіація РФ атакувала Кізомис Білозерської громади. По населеному пункту випустили три керовані авіабомби. Через атаку вщент зруйновані три житлові будинки, пошкоджений газопровід. Загиблих та поранених немає, повідомила у Telegram ОВА.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Жителів Білозерської громади влада просить пройти в укриття через ймовірний обстріл

Влада радить жителям Білозерської громади пройти в укриття. Ймовірний обстріл керованими авіабомбами, повідомив у Telegгam голова ОВА Прокудін.

Херсонському центру крові терміново необхідні донори усіх груп для поранених

На 4 травня терміново необхідні донори усіх груп крові для поранених внаслідок обстрілів місцевих жителів. Донорів чекають з 8 до 13 години, повідомив у Telegram Херсонський обласний центр служби крові.

Херсонська область - повітряна тривога!

До лікарні Херсона у важкому стані доправили поранену дитину

Приблизно о 15:00 до дитячої обласної лікарні Херсона доправили поранену після обстрілів дитину у важкому стані, повідомив у Telegram керівник ОП Єрмак.

Внаслідок обстрілів вокзалу Херсона поранений провідник

Внаслідок обстрілів залізничного вокзалу Херсона є влучання у пасажирський вагон. Поранений провідник, йому надають медичну допомогу. На момент обстрілу посадку розпочато не було, пасажири перебували у безпечному укритті. Наразі поїзд до Львова зі 116 пасажирами на борту відправився з Херсона, із затримкою 14 хвилин, повідомила у Telegram Укрзалізниця.

Військові РФ обстріляли магазин та дитячий садок у Херсоні

Російській військові атакували район магазину АТБ, попередньо одна людина постраждала. Також поцілили у дитячий садок, попередньо без постраждалих, повідомив у Telegram голова МВА Роман Мрочко.

Військові РФ обстріляли залізничний вокзал Херсона

Російська армія обстріляла залізничний вокзал Херсона – інформація про постраждалих та руйнування уточнюється. Також військові РФ атакували карету “швидкої”. Попередньо, троє людей постраждали, повідомив у Telegram голова ОВА Прокудін.

Внаслідок обстрілів Іванівки поранений 61-річний чоловік

Російські військові гатили по Михайлівці, Гаврилівці, Тягинці, у Токарівці на подвірʼї власного будинку загинув 47-річний чоловік, в Іванівці – поранено 61-річного місцевого жителя, повідомив у Telegram голова ОВА Прокудін.

Епіцентр у Херсоні після обстрілів РФ

Так виглядає супермаркет у Херсоні після обстрілів російськими військами. За уточненими даними, тут загинули троє людей, четверо — поранені.

Поранених доставили до медзакладу, де їм надають допомогу. Один перебуває у важкому стані, троє — у середньому, повідомив керівник МВА Мрочко.

Голова МВА закликав херсонців перебувати вдома та в укриттях через обстріл армії РФ

Голова Херсонської МВА Роман Мрочко закликав людей перебувати вдома та в укриттях. Особливо, це стосується жителів Центру та район залізничного вокзалу. За його словами, армія РФ обстрілює Херсон, є постраждалі.

Армія РФ обстріляла Степанівку: загинули троє людей

Російська армія атакувала село Степанівку, яка поряд з Херсоном. Загинуло ще троє людей: двоє на місці обстрілу, один — у кареті швидкої. Загиблі — працівники обленерго, які виконували аварійні роботи у селищі, повідомив в телемарафоні "Єдині новини" голова ОВА Олександр Прокудін.

Херсонська прокуратура відкрила провадження внаслідок обстрілу гіпермаркету Херсона, загибелі та поранення людей

Як повідомила Суспільному прессекретарка прокуратури області Анастасія Весіловська, у Херсоні від атаки по одному з місцевих гіпермаркетів загинули троє людей, ще четверо отримали поранення. Поранених ушпиталили, усі дані про наслідки обстрілу уточнюють. Прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Також вона повідомила, що вранці 3 травня армія РФ учергове обстріляла Дар'ївську громаду, поцілили по житловим будинкам. Внаслідок обстрілу загинув чоловік.

Армія РФ вдарила по гіпермаркету у Херсоні: троє людей загинуло, п'ятеро поранених

Зранку 3 травня російська армія завдала удару по гіпермаркету у Херсоні. Про це йдеться в Telegram МВС України.

Станом на 11:17 відомо про трьох загиблих та п'ятеро поранених. Це працівники та відвідувачі закладу.

Всі оперативні служби працюють зараз на місці, йдеться в повідомленні.

У Херсоні на вихідні оголошують подовжену комендантську годину

У Херсоні з п'ятниці до понеділка оголошують комендантську годину. Вона триватиме 58 годин — з 20:00 5 травня до 06:00 8 травня. Такі обмеження необхідні, аби правоохоронці могли виконати свою роботу, не наражаючи на небезпеку місцевих жителів.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Покудін. Протягом комендантської години заборонено пересуватися та знаходитися на вулицях міста. Також місто закриють на вʼїзд та виїзд, йдеться в повідомленні.

Російська армія вдарила по Токарівці, загинула людина

Армія РФ вранці 3 травня обстріляла Токарівку Дар'ївської громади на Херсонщині. Про це в Telegram повідомила Херсонська ОВА

Гатили по житлових будинках. За попередньою інформацією, одна людина загинула. На подвірʼї власного будинку травми несумісні з життям отримав 47-річний чоловік. На місці працюють екстрені служби, йдеться в повідомленні.

У Херсонській області — відбій тривоги!

У Херсоні та області — повітряна тривога!

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Армія РФ 23 рази за добу обстріляла Херсон та його передмістя

Упродовж доби 2 квітня військові РФ здійснили 23 обстріли Херсонської міської територіальної громади. Атакували Придніпровське, Антонівку, Інженерне, Наддніпрянське, Садове, Зимівник, Комишани та Херсон.

Про це в Telegram повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

Також армія РФ в ніч на 3 травня обстріляла середмістя та Корабельний район Херсона. Загиблих та поранених немає, йдеться в повідомленні.

На Херсонщині російські окупанти змушують людей відмовитись від українського паспорта

На тимчасово окупованій території Херсонської області російські окупанти вдаються до радикальних заходів, аби змусити людей відмовитись від українського паспорта. Про це повідомив Генштаб в оперативній інформації станом на ранок 3 травня.

За даними Генштабу, до населеного пункту прибуває колона порожніх автобусів у супроводі співробітників ФСБ РФ.

Російські окупанти, керуючись підписаним президентом РФ указом, висувають людям умови — або вони відмовляються від українського паспорта на користь російського, або їх негайно депортують, а майно конфіскують, йдеться в повідомленні.

Таким чином, наголошують у Генштабі, росіяни намагаються прискорити процес паспортизації на окупованих територіях.

Внаслідок обстрілів Херсонщини загинули четверо людей, семеро поранених

Впродовж 2 травня російська армія 106 разів обстріляла територію Херсонської області. з важкої артилерії, "Градів", танків, БПЛА та авіації випустила 485 снарядів.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Херсон армія РФ обстріляла дев'ять разів. Снаряди влучили в житлові квартали, йдеться в повідомленні.

Через російську агресію четверо людей загинули, ще семеро, зокрема дитина — поранені.

Російська армія за добу обстріляла 11 населених пунктів на Херсонщині

Армія РФ протягом 2 квітня обстріляла 11 населених пунктів на Херсонщині: Золоту Балку, Дудчани, Качкарівку, Веселе, Львове, Іванівку, Микільське, Антонівку, Дніпровське, Кізомис та Херсон.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 3 травня.

Загалом за даними штабу, військові РФ протягом доби обстріляли понад 30 населених пунктів на Херсонському та Запорізькому напрямках.

На початок