У Рівному в обласній лікарні вперше провели операцію Бенталла

У Рівному в обласній лікарні вперше провели операцію Бенталла

У Рівному в обласній лікарні вперше провели операцію Бенталла
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівненській обласній лікарні 65-річному пацієнту замінили аортальний клапан серця та аорту. Це перша в області операція БенталлаОперація Бенталла передбачає заміну аортального клапана, кореня аорти та висхідної аорти, яку відносять до високої зони ризику. Операцію профінансувала Національна служба здоров'я України.

У 65-річного жителя Дубенщини Миколи Кошицького це була перша операція за життя. Заміну серцевого аортального клапана та аорти зробили в обласному кардіоторакальному центрі.

Хірург Євген Крючков, який оперував пана Дмитра, каже, що протезування аортального клапана та висхідної аорти, як і будь-яке втручання на серці, це операція високого рівня ризику:

"Це досить складна операція, є великий ризик кровотечі, бо операція проводиться на магістральних судинах, відбувається реімплантація коронарних артерій, які доставляють кров у серцевий м'яз. Якщо щось піде не за планом — людина може отримати гострий інфаркт. Тому треба робити неспішно, але й не дуже повільно".

Подібну операцію зробили у Рівному наприкінці січня 2021 року у Рівненській центральній міській лікарні.

Читайте також: У Рівному вперше протезували аортальний клапан серця – заступник мера

Кардіоторакальний центр в обласній лікарні відкрили у вересні 2022 року. Його завідувач каже, що при його створенні ставили за мету зібрати в одному місці спеціалістів, які б надали допомогу пацієнтам з різними патологіями в грудній клітці. За цей час провели пів сотні кардіохірургічних та чотири онкологічних операції. Їх профінансувала Національна служба здоров'я України.

"Фінансується з НСЗУ по програмі боротьби з серцевими патологіями. З МОЗу надходять оксигенатори, клапани, протези, всім цим ми забезпечені", — каже завідувач кардіоторакального центру Олег Кобзєв.

Він додає: у центрі планують підвищити рівень складності операцій, які робитимуть в обласній лікарні, та збільшити їх кількість.

Читайте також

  • “Небесний фотограф”: в Острозькій академії на Рівненщині відкрили фотовиставку загиблого бійця Максима Бурди
  • Книгу рівненського письменника та поета Андрія Пермякова переклали іспанською та видали в Аргентині
  • Будівництво стадіону Авангард у Рівному: ексочільнику УКБ оголосили підозру. Він прокоментував справу

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок