Ілля Ковтун приніс Україні дві медалі у перший день фіналів останнього етапу Кубка світу з гімнастики: результати

Ілля Ковтун приніс Україні дві медалі у перший день фіналів останнього етапу Кубка світу з гімнастики: результати

Ілля Ковтун приніс Україні дві медалі у перший день фіналів останнього етапу Кубка світу з гімнастики: результати
. Ілля Ковтун. Фото: Cairo Gymnastics World Cup

Уперше на цьому рівні виграв у вільних вправах.

У єгипетському Каїрі триває заключний етап у сезоні Кубка світу зі спортивної гімнастики. У суботу, 29 квітня, на турнірі відбулися перші фінали.

Україна на цьому етапі представлена чотирма гімнастами: по двоє у чоловіків та жінок. Ілля Ковтун дістався фіналів у п'яти з шести дисциплін: у вільних вправах, опорному стрибку, на паралельних брусах, перекладині та коні. Натомість Назар Чепурний вийшов до топ-8 найкращих в опорному стрибку.

У відборі жіночих змагань стартували Анна Лащевська та Єлизавета Губарєва, яка пробилася до фіналу на різновисоких брусах.

У перший змагальний день фіналів було проведено п'ять медальних стартів: три у чоловіків та два у жінок. Серед українців виступали Ковтун (вільні вправи та вправи на коні), а також Губарєва (різновисокі бруси)

Як виступили українці

Ілля Ковтун

Першим фіналом для Іллі стали вільні вправи, змагання у яких він жодного разу в кар'єрі не вигравав на рівні Кубка світу. Пройшовши відбір з восьмим найкращим результатом (13.400 бала), у фіналі Ілля виступив на 14.433 — перше місце на турнірі!

Для Ковтуна медаль стала другою цього сезону у вільних вправах — після "срібла" етапу в Баку. А результат у 14.433 — п'ятим особистим рекордом Ковтуна у дисципліні.

  • Результат у вільних вправах (чоловіки): топ-3
  1. Ілля Ковтун (Україна) — 14.433 бала
  2. Аурель Бенович (Хорватія) — 14.166
  3. Імон Монтґомері (Ірландія) — 14.066
Ілля Ковтун приніс Україні дві медалі на заключному етапі Кубка світу з гімнастики: як виступили українці
Ілля Ковтун (у центрі) здобув дебютну перемогу у вільних вправах. Cairo Gymnastics World Cup

У вправах на коні ж Ілля став третім. Його виступ оцінили у 14.566 бала. Першим місцем українець поступився олімпійському віцечемпіону Токіо Лі Чіхкхаю. А "сріблом" — цьогорічному віцечемпіону з вільних вправ на етапі в Коттбусі, вірменину Гагіку Хачікяну.

Третє місце — другий найкращий результат Ковтуна на Кубку світу в цій дисципліні. Свою єдину попередню медаль, срібного ґатунку, він здобув на етапі в Коттбусі.

  • Результат у вправах на коні: топ-3
  1. Лі Чіхкхай (Китайський Тайбей) — 15.033 бала
  2. Гагік Хачікян (Вірменія) — 14.733
  3. Ілля Ковтун (Україна) — 14.566
Єлизавета Губарєва

Ставши третьою у відборі (13.230) на різновисоких брусах, українка майже повторила свою позицію у фіналі. Але фінішувала четвертою — з відставанням у 0.1 бала від бронзової призерки, бельгійки Еріки Пінкстен.

Четверте місце — повторення особистого рекорду 18-річної Губарєвої на Кубку світу. За крок від нагороди вона також зупинялася цього року на етапі в Досі, так само на різновисоких брусах.

Перемогу ж здобула італійка Аліса Д'Амато, що у квітні здобула своє дебютне особисте "золото" на рівні чемпіонатів Європи у цій дисципліні.

  • Результат у вправах на різновисоких брусах: топ-3
  1. Аліса Д'Амато (Італія) — 14.633 бала
  2. Джорджія Вілла (Італія) — 14.200
  3. Еріка Пінкстен (Бельгія) — 13.233

...

  • 4. Єлизавета Губарєва (Україна) — 13.133

Кубок світу зі спортивної гімнастики: що відомо

  • Ковтун виграв свої п'яту й шосту медалі Кубка світу 2023 року. З них "золото" він дотепер здобував лише на паралельних брусах. На Євро-2023 в турецькій Антальї виграв дві "бронзи" (в багатоборстві й на перекладині) та дебютне "золото" континентальної першості (на паралельних брусах).
  • Заключні фінали Каїра за участю українців відбудуться в неділю, 30 квітня.
  • 14.433 бала у вільних вправах — п'ятий найкращий результат Ковтуна у вільних вправах.
На початок