В Україні з 1 травня змінили умови обміну старих лампочок на нові. Чому так сталося

В Україні з 1 травня змінили умови обміну старих лампочок на нові. Чому так сталося

В Україні з 1 травня змінили умови обміну старих лампочок на нові. Чому так сталося
. Фото: архів Суспільного

З 1 травня обміняти лампи розжарювання на LED можна буде лише в обласних центрах країни. Про це в етері Суспільне. Спротив повідомив заступник генерального директора Укрпошти з розвитку мережі Йосип Борнак. Він розповів, що стало причиною згортання географії та скільки лампочок встигли обміняти від початку проєкту.

До прикладу, жителі Рівненщини обміняли понад 700 тисяч ламп розжарювання на нові енергозберігаючі. Про це 29 квітня повідомили у пресслужбі ОВА. Там додали: обмін старих ламп триває, втім кількість пунктів скоротилася.

Які зміни чекати

Станом на кінець квітня у відділеннях Укрпошти України обміняли понад 18 мільйонів лампочок, а послугою скористалися понад 3,5 мільйона людей, — розповів Йосип Борнак.

"Обмін йде на спад, ми бачимо, що люди, хто хотів, скористалося даною послугою, відповідно, ми згортаємо географію і з 1 травня у нас буде 23 відділення в кожному обласному центрі для людей, які ще не встигли скористати даною послугою", — сказав посадовець.

Лідерами за кількістю обміну, за словами Йосипа Борнака, є Київ, Дніпро, Львів. Найменше лампочок обміняли у Херсонській, Донецькій, Чернівецькій, Закарпатській та Кіровоградській областях.

"У містах, які є лідерами за обміном, попит досі зберігається, втім він незначний. Тому і прийняли рішення з 1 травня залишити лише по одному відділенню в обласних центрах для того, щоб ті, хто ще не скористався послугою, могли це зробити. Було багато часу, щоб встигнути їх обміняти на місцях", — пояснив Йосип Борнак.

Перший тиждень травня, за його словами, буде перехідним: лампочки доставлятимуть з відділень області в центральне відділення і на склади, відтак охочі обміняти на місцях, ще зможуть це зробити.

У Рівному, за інформацією пресслужби Рівненської ОВА, обміняти лампи можна в центральному відділенні Укрпошти та у відділенні №28. Заяву на обмін можна подати в застосунку Дія або здійснити його безпосередньо у вказаних поштових відділеннях.

Яка доля старих ламп

Старі лампочки передають військово-цивільним адміністраціям і підрядникам, які їх переробляють і утилізовують.

"Ми збираємо також унікальні зразки. Ми їх поки що накопичуємо, а далі, можливо, зробимо окрему виставку, де покажемо, як люди обмінювали і що приносили. Є дуже унікальні екземпляри, які, я думаю, людям буде цікаво подивитися", — розповів посадовець.

Читайте також

  • На Рівненщині створили нову спеціалізовану смугу перешкод. Як тренуються військові ЗСУ
  • Повістка і звільнення: як відреагували на образу військового водієм маршрутки на Рівненщині
  • Дизайнерка створила шрифт "Rivne" та перемогла у конкурсі Type Directors Club. Як це було
  • У Рівному вагітним влаштували фотосесію в рамках проєкту "Пузата мама"
  • "Півник" і Ко: яким було і як мінялось містечко атракціонів у парку в Рівному

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок