Як депутати Чернівецької міськради голосували за заборону УПЦ користуватися землею: поіменно

Як депутати Чернівецької міськради голосували за заборону УПЦ користуватися землею: поіменно

Як депутати Чернівецької міськради голосували за заборону УПЦ користуватися землею: поіменно
. Фото ілюстративне. Джерело: Суспільне Чернівці

За рішення щодо заборони УПЦ МП користуватися земельними ділянками проголосувало 28 депутатів Чернівецької міської ради. Стільки ж голосів набрало рішення скасувати договір оренди щодо храму на Головній, 100, який є власністю громади. Проти не голосував ніхто.

У пресслужбі міської ради на звернення Суспільного надали список поіменного голосування.

Проєкт рішення щодо позбавлення УПЦ МП права користуватися землею зареєстрував департамент урбаністики та архітектури міськради. На сесії 27 квітня це рішення підтримали 28 депутатів. Проти не голосував ніхто, йдеться у протоколі з результатами поіменного голосування. Також 15 депутатів не було на засіданні.

У Чернівцях депутати заборонили УПЦ МП користуватися землею та розірвали договір оренди церкви: поіменне голосування
Результати поіменного голосування депутатів міськради за проєкт рішення щодо припинення права УПЦ МП користування землею громади. Джерело: Пресслужба ЧМР

Рішенням депутатів права користування землею позбавили 22 храми УПЦ МП у Чернівецькій громаді. Йдеться, зокрема, й про Кафедральний собор поблизу Соборної площі, Свято-Николаївський храм на вулиці Руській, церкву на проспекті Незалежності, чоловічий монастир "Гореча" та жіночий монастир на вулиці Буковинській.

Також 28 депутатів проголосували за позбавлення УПЦ МП приміщення церкви на території Центральної лікарні. З релігійною громадою розірвали договір оренди. Голосів проти цього рішення не було.

У Чернівцях депутати заборонили УПЦ МП користуватися землею та розірвали договір оренди церкви: поіменне голосування
Результати поіменного голосування депутатів міськради за проєкт рішення щодо розірвання договору оренди. Джерело: Пресслужба ЧМР

У канцелярії Чернівецько-Буковинської єпархії коментувати рішення депутатів відмовилися. Водночас на сторінці у Facebook раніше оприлюднили допис з проханням підписати петицію, в якій пропонується не розривати договори з УПЦ. Петиція набрала потрібну кількість голосів.

Що відомо

  • 27 квітня на черговій сесії міськради депутати підтримали рішення про припинення права постійного користування земельними ділянками парафіям Чернівецько-Буковинської єпархії Української православності церкви.
  • Адвокат Валерій Дутка говорить, що міська рада не має повноважень позбавляти релігійні організації права користування землею. Це можна зробити лише через суд, якщо організація порушує умови користування і не усуває їх.
  • На сесії виступала авторка петиції щодо збереження договорів з УПЦ Тетяна Кашевко. За її словами, в храмах УПЦ немає пропаганди "руського міру", а віряни об'єдналися й допомагають армії та переселенцям. Авторка петиції звернулась до депутатів з проханням діями в межах законодавства та підтримати Українську православну церкву.
  • Також депутати проголосували за проєкт рішення про припинення оренди для УПЦ МП будівлі церкви на території Центральної міської лікарні. Релігійна громада орендує будівлю вісім років. В місяць за оренду платили понад 2 800 тисяч гривень.
  • Приміщення церкви розташоване на території лікарні та є комунальною власністю громади міста Чернівці. На сесії припинили дію договору оренди від серпня 2021 року. Договір уклали між управлінням комунальної власності та релігійною організацією до 31 липня 2022 року та продовжили до завершення воєнного стану та чотирьох місяців після.
  • У проєкті рішення йдеться, що оренду хотіли припинити, бо за висновком релігієзнавчої експертизи Статут про управління Української Православної Церкви має церковно-канонічний зв`язок з Московським патріархатом.

Читати також

УПЦ МП позбавили права користування землями у Чернівецькій громаді: що це змінить

У Чернівцях для УПЦ МП припинили оренду будівлі церкви на території Центральної лікарні

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок