ДБР вручило обвинувальний акт екснардепу Пашинському

ДБР вручило обвинувальний акт екснардепу Пашинському

Ексклюзивно
ДБР вручило обвинувальний акт екснардепу Пашинському
. Радіо Свобода/Радіо Свобода

Слідчі Держбюро розслідувань вручили обвинувальний акт ексдепутату Верховної ради Сергію Пашинському за фактом заподіяння тяжкого тілесного ушкодження В'ячеславу Хімікусу.

Про це Суспільному повідомив адвокат Сергія Пашинського Андрій Федур.

"Дійсно, вручили обвинувальний акт у скоєнні злочину, якого Пашинський не вчиняв", – розповів адвокат.

Також він зазначив, що захист планує довести порушення стороною обвинувачення чинного законодавства.

"Я не турбуюсь за справу Пашинського. Ми зможемо довести не тільки невинуватість Пашинського, але й порушення чинного кримінально-процесуального законодавства з боку тих, хто робить зараз гучні заяви й тих, хто проводить гучні розслідування. У мене є такий досвід", – зауважив Федур.

Як запевнив адвокат, він та його підзахисний впевнені у своїй перемозі у цій справі.

"Я готовий до суду, Пашинський також. Я думаю, що там буде дуже багато чого цікавого", – підсумував Федур.

У пресслужбі ДБР Суспільному повідомили, що обвинувальний акт Пашинському вручили 3 червня.

"Акт щодо нападу колишнього нардепа із застосуванням вогнепальної зброї на жителя Київської області вже скерували до суду", – розповіли у Держбюро.

У пресслужбі зазначили, що слідство кваліфікувало дії Пашинського за ч. 1 ст. 121Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш, як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя. Кримінального кодексу України. Суд над екснардепом має відбутися найближчим часом.

Що відомо

  • 31 грудня 2016 року між Сергієм Пашинським та В'ячеславом Хімікусом виник конфлікт на дорозі біля Василькова Київської області. Пашинський вистрілив із пістолета в ногу Хімікусу.
  • За версією тоді ще нардепа, він, ледь не врізавшись у темряві на лісовій дорозі в авто з вимкненими габаритними вогнями, попросив чоловіків біля нього ввімкнути ці вогні, після чого один із чоловіків, вочевидь нетверезий, кинувся до депутата з пляшкою в руці й погрозами.
  • За словами Пашинського, він здійснив попереджувальний постріл у повітря зі свого легального пістолета, але нападник ударив депутата пляшкою по голові; той, упавши, вже лежачи вистрілив нападникові в ногу. Після того депутат надав пораненому медичну допомогу, викликав "швидку" і поліцію.
  • Постраждалий В'ячеслав Хімікус стверджує, що попереджувального пострілу Пашинський не робив. За його версією, він допомагав незнайомцеві заштовхнути автомобіль, який заглух, на узбіччя дороги, коли машина Пашинського зупинилася поруч, той вийшов із пістолетом і наставив його впритул із вигуком "Усім стояти!". Хімікус стверджував, що якби не вдарив Пашинського, куля була б у нього не у стегні, а у грудях.
  • 26 липня 2017 року Генпрокуратура закрила справу проти Пашинського, повідомивши, що не виявила в його діях складу злочину.
  • В листопаді 2018 року Хімікусу повідомили про підозру в хуліганстві. Після того справу проти Пашинського ще раз поновили, закрили, а потім знову поновили з новою кваліфікацією.
  • 4 жовтня 2019 року ДБР повідомило Пашинському про підозру в заподіянні умисного тяжкого тілесного ушкодження.
  • 7 жовтня Печерський районний суд Києва взяв Пашинського під варту без можливості застави. Наприкінці листопада Печерський райсуд продовжив арешт на 60 днів.
  • 18 грудня 2019 року Київський апеляційний суд відпустив Пашинського під цілодобовий домашній арешт.
  • 28 квітня слідчі Держбюро завершили досудове розслідування у справі екснардепа Сергія Пашинського за фактом заподіяння тяжкого тілесного ушкодження.

На початок