ДБР завершило розслідування у справі Пашинського. Його адвокат прокоментував

ДБР завершило розслідування у справі Пашинського. Його адвокат прокоментував

ДБР завершило розслідування у справі Пашинського. Його адвокат прокоментував
. Фото: УНІАН

Слідчі Держбюро розслідувань завершили досудове розслідування у справі екснардепа Сергія Пашинського за фактом заподіяння тяжкого тілесного ушкодження.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що 31 грудня 2016 року під час конфлікту між громадянином та народним депутатом, останній застосував власну вогнепальну зброю (пістолет марки "Glock 19") шляхом здійснення пострілу у ногу потерпілого. Унаслідок протиправних дій народного обранця громадянин отримав вогнепальний осколковий перелом стегнової кістки лівої ноги, що в результаті призвело до настання інвалідності та, згідно з висновком судово-медичної експертизи, є тяжким тілесним ушкодженням», – йдеться у повідомленні.

Захисту повідомили про завершення досудового розслідування. Обвинувальний акт невдовзі мають передати до суду.

У разі доведення вини, Пашинському загрожує ув'язнення на строк від 5 до 8 років.

Адвокат колишнього нардепа Андрій Федур прокоментував завершення розслідування у своєму Facebook. Зокрема, він зазначив, що у разі фальсифікації справи Пашинського в суді чи інших порушень, вони можуть звернутися до Європейського суду з прав людини.

Що відомо

  • 31 грудня 2016 року між Сергієм Пашинським та В'ячеславу Хімікусом виник конфлік на дорозі біля Василькова Київської області. Пашинський вистрілив із пістолета в ногу Хімікусу.
  • За версією тоді ще нардепа, він, ледь не врізавшись у темряві на лісовій дорозі в авто з вимкненими габаритними вогнями, попросив чоловіків біля нього ввімкнути ці вогні, після чого один із чоловіків, вочевидь нетверезий, кинувся до депутата з пляшкою в руці й погрозами.
  • За словами Пашинського, він здійснив попереджувальний постріл у повітря зі свого легального пістолета, але нападник ударив депутата пляшкою по голові; той, упавши, вже лежачи вистрілив нападникові в ногу. Після того депутат надав пораненому медичну допомогу, викликав «швидку» і поліцію.
  • Постраждалий В'ячеслав Хімікус стверджує, що попереджувального пострілу Пашинський не робив. За його версією, він допомагав незнайомцеві заштовхнути автомобіль, який заглух, на узбіччя дороги, коли машина Пашинського зупинилася поруч, той вийшов із пістолетом і наставив його впритул із вигуком «Усім стояти!». Хімікус стверджував, що якби не вдарив Пашинського, куля була б у нього не у стегні, а у грудях.
  • 26 липня 2017 року Генпрокуратура закрила справу проти Пашинського, повідомивши, що не виявила в його діях складу злочину.
  • В листопаді 2018 року Хімікусу повідомили про підозру в хуліганстві. Після того справу проти Пашинського ще раз поновили, закрили, а потім знову поновили з новою кваліфікацією.
  • 4 жовтня 2019 року ДБР повідомило Пашинському про підозру в заподіянні умисного тяжкого тілесного ушкодження.
  • 7 жовтня Печерський районний суд Києва взяв Пашинського під варту без можливості застави. Наприкінці листопада Печерський райсуд продовжив арешт на 60 днів.
  • 18 грудня 2019 року Київський апеляційний суд відпустив Пашинського під цілодобовий домашній арешт.

На початок