Лубінець: "Держава не повною мірою виконує гарантії щодо соцзахисту ліквідаторів аварії на ЧАЕС"

Лубінець: "Держава не повною мірою виконує гарантії щодо соцзахисту ліквідаторів аварії на ЧАЕС"

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець
. Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець. Фото: Олександр Брамський/Суспільне

Держава не повною мірою виконує гарантії щодо соціального захисту та медичного забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, визначені законом “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Про це свідчать результати моніторингу Офісу Омбудсмана, повідомив Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, не виконується рішення Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року № 6-р/2018 у справі про пільги та соціальні гарантії для громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Недофінансовуються відповідні бюджетні програми для цієї категорії громадян.

Лубінець додав, що в умовах воєнного стану кількість звернень людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, є незначною.

“Адже вони, як ніхто, розуміють необхідність першочергового реагування саме на виклики, пов’язані з повномасштабним вторгненням РФ. Так було і в дні Чорнобильської трагедії, коли всі сили були спрямовані на подолання її наслідків”, — написав Лубінець у Телеграм.

Омбудсман додав, що завдяки самопожертві людей, які брали участь у ліквідації наслідків аварії, ціною власного життя і здоров’я, вдалося її локалізувати та врятувати не лише Україну, а й увесь світ від руйнівного радіаційного забруднення.

“Прикро усвідомлювати, що через 37 років РФ знову ставить світ на межу нових, ще більш потужних катастроф. На сьогодні залишається окупованою військами держави-терориста Запорізька АЕС”, — зазначив Лубінець.

Він закликав міжнародне співтовариство не допустити повтореннятрагедії та забезпечити притягнення держави-терориста до відповідальності за постійне нехтування ядерною безпекою.

Чорнобильська аварія сталась у ніч на 26 квітня 1986 року в місті Прип’ять Київської області. Два теплових вибухи зруйнували четвертий енергоблок. На даху почалась пожежа. Утворилася радіоактивна хмара. Вона накрила території України, Білорусі та Росії, більшу частину Європи, східну частину США. Майже 200 тисяч людей евакуювали з зон забруднення.

Усі матеріали Суспільного про Чорнобильську АЕС.
На початок