"Реальна допомога": черкащанам розповіли, як відрізнити волонтерів від шахраїв

"Реальна допомога": черкащанам розповіли, як відрізнити волонтерів від шахраїв

"Реальна допомога": черкащанам розповіли, як відрізнити волонтерів від шахраїв
. Суспільне Черкаси

Важливо перевіряти громадян, які хочуть допомагати ЗСУ і збирають на армію гроші. Найкраща перевірка волонтерів – це звіти зібраних грошей перед доброчинниками. Також імена реальних волонтерів можна перевірити на сайті офіційного державного реєстру, розповів Суспільному юрист Тарас Щербатюк.

"На початку повномасштабної війни – це було як обов'язок кожного, усі донатили на армію, намагалися допомогти захисникам", – розповіла черкащанка Ірина Малюкова.

Коли Ірина зрозуміла, що війна триватиме більше ніж 2-3 тижні, рішення донатити, аби лише закрити необхідну суму для відомих фондів, переглянула:

"Основне правило: якщо я знаю когось особисто з волонтерів, або когось із бійців, то ти закидаєш їм і скидаєш це своїм знайомим: і кажеш – це мої знайомі, це перевірено 100%. Хто тобі ближче, хочеться віддати їм насамперед. І за цим принципом воно і працює: ти віддаєш насамперед своїм", – пояснила Ірина.

У волонтера В’ячеслава Скічка телефон не затихає. Розповів, що так відбувається протягом дев’яти років – з 2014-го. Він допомагає українським військовим:

"У топі прохань зараз – це безпілотники, автомобілі і нічна оптика, тепловізори, прилади нічного бачення", – розповів В’ячеслав Скічко.

Як відрізнити волонтерів від шахраїв
Суспільне Черкаси

Говорить, що люди довіряють "Нашому батальйону", бо бачать результати роботи.

"Треба робити свою роботу максимально допомагати фронту і тоді тебе будуть знати, і люди, і хлопці з фронту будуть дякувати за допомогу. Якщо у людини є історія діяльності і вона звітує про те, що вона збирає і передає, таким чином можна відрізнити справжніх волонтерів від шахраїв. Тому що коли бачиш, що хтось збирає, але не бачиш звітів, що це передано, то це перша ознака шахраїв", – додав В’ячеслав Скічко.

Як відрізнити волонтерів від шахраїв
Суспільне Черкаси

Останній місяць соцмережі були заповнені шахрайськими повідомленнями про хворих дітей, розповіла директорка департаменту програм БФ "Таблеточки" Юлія Ноговіцина. Вона радить, як перевірити справжність фонду.

"Я б рекомендувала, якщо хочете допомагати, через фонди, які вже давно існують і себе зарекомендували, які є у публічному просторі, де є сайт, де є соціальні мережі і там постійно оновлюється інформація. Не може такого бути, що фонд чинний, а остання новина була три роки тому. Також обов’язково повинні бути звіти, бо кожен фонд має бути прозорим і підзвітним своїм донорам", – розповіла Юлія Ноговіцина.

Як відрізнити волонтерів від шахраїв
Суспільне Черкаси

Юрист Тарас Щербатюк радить надсилати кошти лише зареєстрованим волонтерським організаціям.

"Будь-який збір коштів повинен завжди супроводжуватися офіційною публічною звітністю. Це може бути або фото або відеодокази передачі тієї чи іншої допомоги або може бути звіт актів прийняття-передання матеріальних цінностей. Якщо ви хочете перевірити, чи є цей волонтер у офіційному державному реєстрі волонтерів, тут можна запитати власне у цієї людини, чи вона зареєстрована, як волонтер чи вона перебуває у цій базі", – розказав юрист.

Як відрізнити волонтерів від шахраїв
Суспільне Черкаси

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок