У Херсоні відбувся мітинг "200 днів брехні"

У Херсоні відбувся мітинг "200 днів брехні"

У Херсоні відбувся мітинг "200 днів брехні"
. Суспільне Херсон

Сьогодні, 4 липня, біля кінотеатру "Україна" у Херсоні відбувся мітинг "200 днів брехні". Це всеукраїнська акція на підтримку обвинувачених у вбивстві білоруського та українського журналіста Павла Шеремета волонтерів та ветеранів російсько-української війни Яни Дугарь, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка.

Анонсована на 12-ту акція розпочалась із 15-хвилинним запізненням. Взяли в ній участь близько 10 людей.

Організаторка мітингу Інна Усачова пояснює, чому люди зібралися на цей захід:

"200 днів люди перебувають уже в СІЗО. А за цей час змінилася підозра. Якщо раніше казали, що це вони підривали, то зараз цього в підозрі вже немає. Якщо мова про Антоненка, то це просто потужний мотиватор – пісні, який зробив справжній реальний хіт, який трішечки наснажує до боротьби військових, волонтерів".

У Херсоні відбувся мітинг "200 днів брехні"
Суспільне Херсон

Учасник мітингу Віталій Урбанський розповідає, що за останні роки у сфабрикованих, за його словами, справах звинуватили не одного волонтера та добровольця:

"Ми вийшли і ми будемо постійно виходити, скільки б нас не було – 5 людей, 10, 100, 200, - але ми будемо виходити і відстоювати волонтерів, учасників бойових дій, тих, хто медійно – через музику і культуру – просуває боротьбу за Україну".

У Херсоні відбувся мітинг "200 днів брехні"
Суспільне Херсон

Підтримати заґратованих прийшла і херсонська волонтерка Галина Уманець:

"Ми прийшли протистояти тій брехні, яка уже 200 днів продовжується і тримають наших захисників, волонтерів, медиків у СІЗО. Ми будемо захищати тих людей, невинних, які сидять за гратами".

Правоохоронців на місці проведення акції не було. Сам захід минув без провокацій.

Ілля Контішев, Ігор Педченко.

Що відомо

  • Волонтерів та учасників ООС Андрія Антоненка, Яну Дугарь та Юлію Кузьменко звинувачують у підриві автомобіля журналіста Павла Шеремета, який стався 20 липня 2016 року у Києві. Внаслідок замаху Шеремет помер в автомобілі "швидкої допомоги".
  • До грудня 2019 року слідство у справі просувалося повільно попри наявність численних журналістських розслідувань, в ході яких було оприлюднено відео з камер спостереження.
  • 13 грудня 2019 року правоохоронці оприлюднили матеріали справи й назвали імена підозрюваних ними у здійсненні злочину: Яни Дугарь, Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко. Усіх трьох спочатку заарештували, пізніше Яні Дугарь змінили запобіжний захід на домашній арешт. Антоненко та Кузьменко досі лишаються у СІЗО.
На початок