Волонтери з Нікополя допомагають відновити життя у звільненій Хрещенівці на Херсонщині

Волонтери з Нікополя допомагають відновити життя у звільненій Хрещенівці на Херсонщині

Ексклюзивно
Волонтери з Нікополя допомагають відновити життя у звільненій Хрещенівці на Херсонщині
. Херсонщина, Хрещенівка, місцевий парк. Фото: Віктор Копиток/Facebook

Восени 2022 року, коли за Хрещенівку і всю Нововоронцовську громаду точились бої, волонтери з Нікополя Дніпропетровської області зібрали й передали гуманітарну допомогу жителям села. Привезли продуктові набори, речі для тих, хто почав повертатись до своїх зруйнованих і пошкоджених осель. Про свою поїздку до Хрещенівки та Шевченківки тоді не повідомляли через щільні обстріли з боку армії РФ. Зараз волонтери з Нікополя продовжують допомагати хрещенівцям. Про те, як жила Хрещенівка з березня 2022 року під окупацією та обстрілами і як зараз життя повертається в село, уродженка села Анна Клим розповіла Суспільному.

Анна останні 11 років живе у Нікополі. 11 березня 2022 року російські війська зайшли у її рідну Хрещенівку.

"Мені 38 років, і половину життя я вже живу в іншому місці, але ж коріння, як то кажуть, не викорчуєш. Завжди була активною, тож і під час війни взялися допомагати своїм хрещенівцям, які опинилися в окупації. Нікопольський район межує з Нововоронцовським, і нам було страшно, що й до нас росіяни дістануться. У Нікополі велике ком'юніті волонтерів, ми спілкуємося між собою, щоб допомагати людям", — розповіла Анна.

Волонтери з Нікополя допомагають відновити життя у звільненій Хрещенівці на Херсонщині
Херсонщина. Волонтери БФ "Берегині Нікополя" проводять тренінг з дітьми з Хрещенівки. Фото надала Анна Клим

Як пережили окупацію її земляки, знає від них самих. З багатьма з них знайома з дитинства і продовжує спілкуватись. Російські окупанти грабували, катували, трощили те, що не могли забрати.

"Знаю людей і що їм довелося пережити від росіян. Наприклад, староста Віктор Копиток — мій однокласник, він чимало натерпівся. У Любимівці та Біляївці в школах зробили тюрми, де утримували цивільних людей, взятих у полон. У мене родич був у такому полоні, ми довго його чекали. Дякувати богу, він живий, повернувся. Звісно, багато покраденого, багато понищеного. Наприклад, наша вчителька музики — кубанська казачка, яка вийшла заміж за нашого хрещенівця. В неї майно знищене. От стоїть холодильник — порубаний сокирою, просто тому, що вивезти його не змогли. І таких історій — купа! По посадках довкола розтягнутий посуд, хатні речі, та й унітази ті самі — це дійсно так! В посадках на землі, в окопах лежать килими, вкрадені в людей — російські військові їх собі стелили, щоб спати там", — розповіла жінка.

Волонтери з Нікополя допомагають відновити життя у звільненій Хрещенівці на Херсонщині
Волонтери з Нікополя допомагають відновити життя у звільненій Хрещенівці на Херсонщині. Херсонщина, жителі Хрещенівки наводять лад у місцевому парку, весна 2023 р. Фото надала Анна Клим

У Хрещенівці й сусідніх селах зруйновані й пошкоджені навчальні заклади. Багато побитих житлових будинків, продовжила Анна Клим. Попри це, люди повертаються до домівок і починають налагоджувати своє життя.

"У Хрещенівці залишилась фельдшерка Ольга Павлівна, вона працювала і під час окупації, і зараз до неї звертаються люди за допомогою. Крім того, в село приїздять "Лікарі без кордонів»" А от магазини не працюють ще ніякі. Хліб і продукти в село привозять. Наш благодійний фонд "Берегині Нікополя" не дуже великий. Тому, коли ми збираємося в поїздку, даємо заклик по волонтерській спільноті міста, і нам допомагають — хтось додасть речей, хтось — продуктів", — розповіла Анна Клим.

Волонтери з Нікополя допомагають відновити життя у звільненій Хрещенівці на Херсонщині
Херсонщина, фельдшерка з Хрещенівки Ольга Павлівна працювала і під час окупації. Фото надала Анна Клим

Завжди слідкувала за рідною Хрещенівкою, каже волонтерка. У Нововоронцовській громаді всі гуманітарні питання взяли на себе волонтери – Дмитро Бурлай, Андрій Селецький, які й зараз продовжують працювати. Нікопольці теж допомагають. Зібрали саджанці дерев і квітів, щоб висадити на місці понівеченого сільського парку.

"Бачимо, як у селах наводять лад. Люди прибирають свою територію, розчищають зарості. Я добре пам'ятаю, який у Хрещенівці був парк, тому запропонувала допомогти його відродити, адже зараз він дуже понищений. Колись цей парк був найкращим у Херсонській області серед усіх сільських парків! У нас там був зоопарк навіть", - згадує Анна.

Волонтери з Нікополя допомагають відновити життя у звільненій Хрещенівці на Херсонщині
Херсонщина, квіти й паркові культури, які зібрали для відновлення Хрещенівського парку жителі Нікополя. Фото надала Анна Клим

Волонтери кинули заклик — і нікопольці почали приносити все, що могли, не лише квіти та паркові культури, а й смородину та малину,

"Біля школи в Хрещенівці є сад, де можна фруктові дерева посадити. Ми все відвезли, а потім у соцмережі бачили, як саджали ці квіти та дерева", — розповіла Анна Клим.

Читайте також

Без води, електрики та газу. Чому люди повертаються у Посад-Покровське та як облаштовують свій побут

"Два дні над будинком літав дрон". Армія РФ скинула снаряд на будинок настоятеля громади ПЦУ у Бериславі на Херсонщині

Полювання на тварин, викрадена техніка, замінування: що відбувається в заповідниках та нацпарках Херсонщини

Атаки крилатими авіабомбами, обстріл Кізомису. 425 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок