Головні новини Харкова та області 19 квітня: хроніка

Головні новини Харкова та області 19 квітня: хроніка

Головні новини Харкова та області 19 квітня: хроніка
. Вид на стінопис, присвячений Андрію Кузьменку, з Харківської філармонії. 15 квітня 2023 року. Фото: Марія Солодовнік/Суспільне Харків

Останні новини та події Харкова та Харківської області 19 квітня 2023 року: все, що відбувається у регіоні сьогодні.

Як на Харківщині лікують поранених захисників

Щодня лікарі одного з медзакладів Харківщини, де надають меддопомогу пораненим захисникам України, роблять до 50 операцій.

"З них майже половина — це складні операції, які потребують участі фахівців різних профілів: травматологів, офтальмологів, нейрохірургів, загальні торакоабдомінальні хірурги. Інша половина — це повторні хірургічні обробки, які спрямовані на запобігання ускладненням", — каже провідний хірург Сергій.

Військовий хірург Євген розповідає, потік поранених за всю війну не зменшувався.

"Везуть багато хлопців. Тут немає поняття складно, треба просто робити свою роботу. Війна триває з 2014 року, вона та сама", — говорить Євген.

У хірургії вже кілька тижнів перебуває Микола. Харківщину він боронив майже рік, сам з Тернопільщини. На фронт пішов на початку повномасштабного вторгнення, приєднався до тероборони.

"Останні дні — це був куп’янський напрямок. Нас дуже обстріляли рашисти. Там я отримав поранення. Ми були на позиції на своїй, це "нуль". З танків обстріляли. Вони прикривалися танками, росіяни, і йшли у наступ, ми оборонялися. Але так сталося, що дуже багато дронів нависло на наших позиціях, вирахували нас — і прямо в окоп", — згадує Микола.

У департаменті інфраструктури Харківської міськради — новий керівник

В.о. директора міського департаменту інфраструктури став депутат Харківської міськради від партії "Блок Кернеса — Успішний Харків" Олександр Мирошниченко. Його призначили 18 квітня.

Про це повідомили у Харківському антикорупційному центрі.

"Мирошниченко призначили у зв'язку з увільненням на час проходження служби у ЗСУ попереднього керівника Івана Кузнєцова", — сказано у повідомленні.

За інформацією Харківської міськради, Олександр Мирошниченко з жовтня 2019 року є співзасновником благодійної організації "Індустріальний благодійний фонд розвитку і підтримки".

З серпня 2020 року обіймає посаду головного радника з комерційних питань в компанії "Міранна", яка займається продажем автівок. Нині серед її засновників — керамічна група "Голден Тайл".

А одним зі співзасновників "Голден Тайл" є власних Харківського плиткового заводу Валентин Шеветовський.

У Сахновщині під час вибуху побутового газу загинув чоловік

У Сахновщині Красноградського району виникла пожежа через вибух побутового газу у приватному будинку по вулиці Корольова 19 квітня о 16:00.

Про це повідомили у пресслужбі ДСНС Харківщини.

"Під час вибуху у будинку мав бути 65-річний господар. Коли рятувальники прибули на місце, всі несучі конструкції будівлі були зруйновані, він горів на площі 80 кв. м", — сказано у повідомленні.

Під завалами бійці ДСНС виявили тіло загиблого господаря оселі. О 18:10 вогонь загасили.

Будинок зруйнував російський снаряд: з Петропавлівки евакуювали родину, яка залишилась без житла

Про це повідомили у пресслужбі поліції Луганської області.

"Правоохоронці з Луганщини, які у складі зведеного загону працюють на Харківщині, евакуювали мешканців Петропавлівки Куп’янського району. Їх будинок був зруйнований внаслідок обстрілу з установок "Смерч", — сказано у повідомленні.

10-річний хлопець з мамою та бабусею будуть тимчасово проживати у Куп'янську.

"Шукала, де поховати кішку": що відомо про підрив на міні-"пелюстці" жительки Балаклії

60-річна жінка, яка підірвалася на міні-"пелюстці" у Балаклії 18 квітня, шукала місце, де поховати кішку, розповів Суспільне Харків заступник начальника центру Міжрегіонального гуманітарного розмінування Максим Мельник.

За його словами, міну могло скинути вітром з дерев, даху будинку або магазина.

"Вчора був сильний вітер, і ці міни пелюстки — вони можуть бути на деревах, на дахах будинків, кіосків і так далі. Вітер підняв, скинув, кинув на те місце, де ви ходили завжди, де були впевнені, що там нічого нема, а сьогодні воно там є", — каже Мельник.

Місце, де підірвалася жінка, та територію поряд щонайменше тричі обстежували сапери, каже житель Балаклії Богдан Кригін. За його словами, це вже другий випадок, коли тут підриваються люди.

Будівництво модульних котелень у Харкові: хто виграв тендери

"Харківські теплові мережі" витратять на будівництво дев'яти модульних котелень 55 мільйонів 296 тисяч 628 гривень.

Модульні котельні будуватиме ТОВ "Техекс-Газ". Про це стало відомо з тендерів на платформі Prozorro.

Фірма спеціалізується на виробництві радіаторів і котлів центрального опалення.

Нові котельні облаштують:

  • по вулицях Академіка Курчатова, Сергія Тархова, Гацева;
  • по проспекту Героїв Харкова;
  • вулицях Конєва, Тімірязєва, Катаєва та Великій Панасівській.

Роботи мають виконати до 31 грудня.

За даними аналітичної системи Clarity project, співзасновники фірми "Техекс-Газ" — підприємці Юзеф Броневський та Дмитро Усатенко.

Броневський є співзасновником компанії "Будпромсервіс Лтд", яка займається монтажем водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування. Також він був радником колишнього заступника голови Харківської обладміністрації Євгенія Шахненка.

Дмитро Усатенко є співзасновником приватного підприємства "Нова Сіверія", торгівельної компанії "Техекс", фірми "Нетіченський бульвар", засновником "ЛП Спіропласт" та "Завод Спіропласт".

Які населені пункти Харківщини обстріляла РФ: дані Генштабу

Армія РФ продовжує обстрілювати населені пункти на куп'янському та слобожанському напрямках.

Про це повідомили у вечірньому зведенні Генштабу 19 квітня.

Під удари РФ потрапили населені пункти:

  • Стрілеча, Огірцеве, Вовчанськ, Петропавлівка, Караїчне, Землянки, Одрадне, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Берестове.

Чим РФ обстрілювала Циркуни: виставка біля сільради

Дивіться репортаж Суспільне Харків з Циркунів:

На Харківщині побудують другу в Україні фабрику-кухню: на якому етапі проєкт нині

Другу в Україні фабрику-кухню побудують на місці закинутого заводу у Лозовій неподалік ліцею, який зруйнувала російська ракета. Щодня кухня годуватиме близько 14 тисяч учнів та дошкільнят у п'яти громадах Лозівського району. Будівництво фабрики фінансуватиме співавтор проєкту — меценат Говард Баффет, проте підготувати територію для будівництва Лозова має власним коштом.

Скільки грошей з бюджету Лозівської громади спрямували на підготовку та коли розпочнуть роботи:

Екснардеп від партії комуністів закликав жителів Харківщини підтримати окупантів — СБУ

Колишнього народного депутата від забороненої в Україні "Комуністичної партії" підозрюють у виготовленні та поширенні матеріалів, в яких міститься виправдовування збройної агресії РФ проти України.

Мова йде про колишнього народного депутата України третього скликання, повідомила пресслужба СБУ.

Слідство встановило, що після початку повномасштабного вторгнення чоловік підтримав російських загарбників та вирішив допомагати їм.

"Зловмисник власноруч роздавав проросійські агітаційні листівки мешканцям Харківського району та намагався переконати їх у "правильності" дій Кремля. Ініційована СБУ комплексна судова психолого-лінгвістична експертиза підтвердила незаконність дій ворожого агітатора", — сказано у повідомленні.

За даними прокуратури, колишній нардеп виготовляв агітаційні листівки та роздруковував їх вдома на власному принтері, потім розповсюджував їх по Харківському району.

Чоловіку загрожує до п'яти років позбавлення волі.

На Харківщині — близько 11 тисяч безробітних

Про це Суспільне Харків розказав директор обласного центру зайнятості Володимир Міненко.

За його словами, за перший квартал 2023 року на обліку були близько 23 тис. безробітних жителів регіону.

"На жаль, кількість вакантних посад, які пропонує роботодавець, — мала. Якщо подивитися по вакансіях, то сьогодні у нас вакансій — тисяча, а торік було — 2,5 тисячі. Зменшення у порівнянні з минулим роком майже вдвічі. Торік за перший квартал було 28 тисяч людей у нас на обліку. А сьогодні — 23 тисячі", — говорить Міненко.

У Харківському апеляційному суді обрали нового голову

Головою стала Олена Грошева, повідомила пресслужба апеляційного суду.

"В суді апеляційної інстанції здійснює правосуддя, починаючи з 2002 року. На адміністративну посаду голови суду Олена Грошева обирається вдруге. Має науковий ступінь кандидата юридичних наук", — сказано у повідомленні.

На Харківщині працюють 38 розрахунків саперів ДСНС

До гуманітарного розмінування залучені 193 сапери та 76 одиниць спеціальної техніки, повідомили в обласному управлінні рятувальників.

Поліція розшукала водія, який вчинив ДТП в селі Леб’яже

Водій в'їхав у паркан будинку 18 квітня та залишив місце аварії, повідомили у поліції Чугуївщини.

"Обстежуючи прилеглу територію, працівники відділу реагування патрульної поліції помітили автомобіль Volkswagen, який рухався в напрямку селища Чкаловське. Ззовні він повністю підходив під опис, який надала заявниця. Зупинивши втікача, інспектори одразу помітили у чоловіка явні ознаки алкогольного сп'яніння", — сказано у повідомленні.

На чоловіка склали протоколи за керування на підпитку та залишення місця ДТП.

У Харкові виявили 2,4 тис. вибухонебезпечних предметів

Таку цифру станом на 19 квітня назвала пресслужба міської ради. Нині є 4,4 тис. заявок на розмінування.

"Внаслідок ведення бойових дій біля Харкова значні території міста є небезпечними з точки зору наявності вибухонебезпечних предметів. З початку року було зареєстровано 120 заявок на розмінування. При реагуванні на них було виявлено 37 вибухонебезпечних предметів", — сказано у повідомленні.

Погода на 20 квітня на Харківщині

  • Хмарно з проясненнями.
  • Вночі невеликий, місцями помірний дощ. Вдень дощ;
  • Вітер східний, 9-14 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 5-10° тепла, вдень 10-15° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 7-9° тепла, вдень 11-13° тепла.

У Центральному парку тестово увімкнули фонтан

Про це повідомила пресслужба міської ради.

Жительку Шевченкового засудили на 9 років за співпрацю з окупантами

За даними прокуратури Харківської області, засуджена обійняла посаду "помічника начальника управління Шевченківського територіального управління", і фактично виконувала обов'язки старости Старовірівки під час окупації.

"На вказаній псевдопосаді жінка координувала роботу між структурними підрозділами окупаційної адміністрації, обробляла інформацію та заяви від місцевих мешканців щодо вирішення питань організаційного, економічного та гуманітарного характеру, а також узгоджувала з представниками ЗС РФ пересування осіб окупованими територіями Куп’янського району Харківської області", — сказано у повідомленні.

Суд вирішив:

  • позбавити обвинувачену волі на строк у 9 років;
  • протягом 14 років позбавити права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органах України;
  • конфіскувати усе належне їй на праві власності майно на користь держави.

Засуджена може оскаржити вирок.

У жителів Бугаївки на Вовчанщині вилучили 306 рибин

У пресслужбі поліції кажуть, що збитки становлять 547 тисяч гривень.

Тіла загиблих у Вовчанську розшукали під завалами літньої кухні

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

Авіаудар по Вовчанську: рятувальники знайшли тіла

Рятувальники знайшли тіла двох людей, які загинули під час авіаудару по Вовчанську вночі 18 квітня. Тіла були під завалами.

Про це повідомив речник рятувальників Харківщини Євген Василенко.

Загиблі — 51-річний чоловік та 45-річна жінка.

ДСНС показало наслідки авіаударів по Вовчанську

Тривають аварійно-рятувальні роботи на зруйнованих житлових будинках після нічних обстрілів, повідомив речник ДСНС Харківщини Євген Василенко.

Під завалами будинку у Вовчанську може бути подружжя: що відомо

За попередньою інформацією, в одному із будинків у Вовчанську під завалами може перебувати подружжя.

Про це Суспільному повідомив очільник Вовчанської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

За словами Гамбарашвілі, люди опинилися майже в епіцентрі вибуху.

Ще одне подружжя, яке дістало поранень вночі, забрали до лікарні у шоковому стані.

За інформацією очільника військової адміністрації, росіяни скинули дві авіабомби: на будинки та на ринок. Ринок нині зруйнований майже на 90%. Пошкоджено також дитячий садочок, що розташований неподалік від місця вибуху.

"Гатили з авіації прямо по центру міста": у ДСНС Харківщини розповіли подробиці обстрілу Вовчанська

Окупанти обстріляли Вовчанськ з авіації після 22:00 18 квітня, повідомили у пресслужбі облуправління ДСНС Харківщини. Росіяни били по центру міста, зазначають рятувальники.

"В результаті удару виникли пожежі, на ліквідацію яких рятувальники виїхали відразу після припинення вибухів", — йдеться у повідомленні.

Пожежі спалахнули на території приватного будинку та ринку.

"На території приватного домоволодіння горіли два житлових будинки, літня кухня, дві надвірні забудови на загальній площі 500 кв.м. Ще 10 сусідніх будинків зазнали пошкоджень", — інформує ДСНС.

Вогонь на ринку охопив площу в понад 1000 кв.м.

"Горіли близько 60 торговельних павільйонів на площі 1000 кв.м. Крім того, вогнем і вибуховими хвилями пошкоджені ще близько 150 павільйонів", — додають рятувальники.

Осередки вогню вдалося загасити о 04:00 19 квітня.

Російські військові обстріляли Дворічну 18 квітня: поранено жінку

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Внаслідок обстрілу смт Дворічна Куп'янського району було поранено 77-річну жінку. Госпіталізована у тяжкому стані", — йдеться у повідомленні.

Крім того, росіяни обстріляли село Кутівка, внаслідок чого спалахнула лісова пожежа.

РФ завдала авіаудару по місту Вовчанськ на Харківщині

Щонайменше двоє людей дістали поранень внаслідок російського авіаудару по Вовчанську ввечері 18 квітня, повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Пошкоджено два житлових будинки, господарчі споруди та ринок. Сталася масштабна пожежа, горіло близько 60 торгових павільйонів", — йдеться у повідомленні.

Внаслідок обстрілу поранено подружжя, допомогу їм надали на місці.

Інформація щодо кількості поранених уточнюється, написав Синєгубов.

Російська окупаційна армія обстріляла щонайменше 13 населених пунктів на території Харківщини

Про це йдеться в ранковому зведенні Генштабу від 19 квітня.

На слобожанському напрямку окупанти обстріляли Ветеринарне, Козачу Лопань, Глибоке, Вовчанськ, Бочкове, Охрімівку та Нестерне.

"На волинському, поліському, сіверському та слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін", — йдеться у повідомленні.

На куп’янському напрямку росіяни обстріляли Кам’янку, Рідкодуб, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічну та Западне.

Ексгумували тіло загиблої на Ізюмщині

83-річна мешканка села Кам'янка Ізюмського району в березні 2022 року під час авіаційного бомбардування РФ загинула внаслідок поранень. Жінку поховали на території її домоволодіння, повідомили у пресслужбі поліції Харківщини.

Тіло 18 квітня ексгумували та направили на експертизи.

Погода на 19 квітня: дані гідрометцентру

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі невеликий дощ. Вдень невеликий, місцями помірний дощ;
  • Вітер східний, 7-12 м/с, вдень місцями пориви 15-20 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 4-9° тепла, вдень 10-15° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 6-8° тепла, вдень 11-13° тепла.

Цього дня рік тому: Харківщина 19 квітня 2022 року

  • Вдень російські окупанти обстріляли житлові квартали Харкова: 26 людей зазнали поранень, четверо людей загинули.
  • Кількість зруйнованих багатоповерхівок в місті, за даними мера Ігоря Терехова, зросла до 1929.
  • У регіоні з початку повномасштабного вторгнення окупанти зруйнували або пошкодили 8 пам’яток культурної спадщини та 80 пам’ятників архітектури Харківщини.
  • Борівська селищна рада повідомила, що у Боровій окупанти призначили коменданта.
  • На території Великобурлуцької громади, яка з перших днів війни перебуває в тимчасовій окупації, російські військові замінували всі другорядні дороги.
  • Із Лозівського району виїхали 50 тисяч людей, з міста Барвінкове Ізюмського району — близько 4000 жителів.
  • На Харківщині попрощалися із загиблими під час розмінування території обласного центру від російських боєприпасів саперами.
  • Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович заявив, що в районі Ізюма у 12 українських військовослужбовців фіксували проблеми з диханням та почервоніння очей після атаки з боку армії РФ.

На початок