Електронна черга вантажівок у пункті пропуску "Ягодин" на Волині "тимчасово на паузі"

Електронна черга вантажівок у пункті пропуску "Ягодин" на Волині "тимчасово на паузі"

Ексклюзивно

Електронна черга реєстрації вантажівок для перетину українсько-польського кордону у пункті пропуску"Ягодин" на Волині тимчасово призупинена через те, що польська сторона не пропускає вантажівки з сільськогосподарською продукцією, – розповіла Суспільному старша інспекторка "Укртрансбезпеки" Діана Філюк.

Зі слів Діани Філюк, авто зареєстровані в черзі є, їх приблизно 800, але система стоїть на паузі з 16 квітня.

"Ветеринарна черга не рухається взагалі. Система стоїть на паузі. Час водіїв не біжить ні вперед, ні назад. Польська сторона не бере ці авто. Коли знімуть ці обмеження, тоді всі водії, які зареєстровані в черзі, будуть рухатись згідно з нею", – говорить Діана Філюк.

Зі слів речниці Волинської митниці Валентини Черниш, станом на 18 квітня фізичних черг на митниці з водіїв вантажівок немає.

З 16 квітня до 30 червня 2023 року Республіка Польща в односторонньому порядку заборонила переміщення через кордон на виїзд з України сільськогосподарської продукції, зокрема усіх зернових культур, в тому числі: жита, пшениці, кукурудзи, а також овочів, фруктів, насіння, меду, хмелю, льону, коноплі, олії, м'яса, молочної продукції, яєць, вина, алкогольних виробів рослинного походження тощо.

Що відомо

  • 15 квітня міністр розвитку та технологій Польщі Вальдемара Буди повідомив, що затвердив заборону на імпорт української сільгосппродукції. У Міністерстві аграрної політики України заявили, що шкодують через рішення польської сторони та сподіваються домовитися з польським урядом щодо транзиту збіжжя територією країни.
  • 16 квітня стало відомо, що уряд Угорщини слідом за Польщею ухвалив рішення тимчасово заборонити імпорт агропродукції з України задля захисту інтересів місцевих виробників.
  • 17 квітня уряд Словаччини ухвалив рішення про тимчасове зупинення імпорту зерна та деяких харчових продуктів з України. Заборона на імпорт почне діяти з 19 квітня. Транзит продуктів українського виробництва через Словаччину й надалі буде можливий.
  • Перемовини між Україною та Польщею щодо експорту і транзиту української сільськогосподарської продукції до або через Польщу ще тривають і продовжуються 18 квітня.
  • Уряд Словаччини ухвалив рішення про тимчасове зупинення імпорту зерна та деяких харчових продуктів з України. Заборона на імпорт почне діяти з 19 квітня. Транзит продуктів українського виробництва через Словаччину й надалі буде можливий.
  • Посли країн-членів Європейського Союзу цього тижня у Брюсселі обговорять рішення Польщі та Угорщини про заборону імпорту зерна та інших харчових продуктів з України.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок