Парад планет. Коли буде та як побачити в нічному небі

Парад планет. Коли буде та як побачити в нічному небі

Парад планет. Коли буде та як побачити в нічному небі
. Starwalk

4 липня 2020 року, за прогнозами астрономів, має відбутися рідкісне та унікальне природне явище, відоме як парад планет.

Цьогорічне астрономічне явище вважається рідкісним, оскільки в цей день всі планети Сонячної системи — Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун та карликова планета Плутон — вишикуються в одну лінію вздовж Сонця одночасно. Останній парад планет такого типу стався в 1982 році, а наступний очікується у 2161 і 2492 роках.

Що таке парад планет

Офіційного наукового терміну "парад планет" не існує, утім, таку назву широко використовують в астрономії. Цією назвою описують астрономічне явище, яке відбувається, коли планети Сонячної системи шикуються в ряд в одній і тій же області неба.

На початку місяця планета Меркурій з'явиться в ранковому небі. Венера перебуватиме поруч. Марс, Уран і Нептун, а також газові гіганти Юпітер і Сатурн також можна буде побачити в нічному небі.

Парад планет. Коли буде та як побачити в нічному небі
Як виглядав парад планет у 2019 році на нічному небі. NASA

Типи парадів розрізняються за кількістю планет, які беруть участь:

  • Мініпарад - 3 планети.
  • Парад малих планет - 4 планети.
  • Великий планетний парад - 5 або 6 планет.
  • Великий (повний) парад планет - все планети Сонячної системи (+ іноді Плутон).

Мініпаради планет — досить часта подія. Три планети можуть спостерігатися одночасно в одній і тій же частині неба кілька разів на рік.

Під парадом планет астрономи зазвичай мають на увазі, що планети з'являться в одній і тій же частині неба. Іноді розташування планет в небі нагадує лінію, але це не завжди так. Найчастіше дві або три планети утворюють лінію в небі.

Як побачити

Парад планет, який проходитиме майже весь липень, не можна буде спостерігати повністю. Уран з Нептуном розташовані занадто далеко, і з такої відстані неозброєним оком їх не видно. Сатурн, Юпітер і Марс буде видно в нічний час доби, а Венеру вранці. Меркурій знаходиться поруч із Сонцем, тому зірка повністю його затьмарить.

Планети на небі рухаються повільно, тому утворюють парад поступово. Відповідно, у людей буде можливість спостерігати це явище впродовж двох тижнів. Парад планет, на відміну від сонячних і місячних затемнень, не відбувається в точно зазначений час.

Що відомо

  • 10 березня 1982 року всі планети зібралися по одну сторону від Сонця в секторі з кутом 95 градусів.
  • У 2002 році (наприкінці квітня - початку травня) чотири планети - Меркурій, Венера, Марс і Сатурн зустрілися в сузір'ї Тельця, а п'ята - Юпітер - в сусідньому сузір'ї Близнюків.
  • У травні 2011 року Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Уран розташувалися в сузір'ї Овна. Спостереження було можливо перед сходом Сонця.
  • Наступний повний парад планет відбудеться у 2169 році.
На початок