Ілля Ковтун здобув перше "золото" в кар'єрі на чемпіонаті Європи з гімнастики

Ілля Ковтун здобув перше "золото" в кар'єрі на чемпіонаті Європи з гімнастики

Ілля Ковтун здобув перше "золото" в кар'єрі на чемпіонаті Європи з гімнастики
. Ілля Ковтун. Фото: Getty Images

Друга медаль 19-річного гімнаста на турнірі.

Україна здобула третю медаль на чемпіонаті Європи зі спортивної гімнастики. 19-річний Ілля Ковтун став чемпіоном вправ на паралельних брусах.

У турецькій Антальї розпочався останній день фіналів на чемпіонаті Європи. Для України він стартував з медалі: Ігор Радівілов став бронзовим призером в опорному стрибку.

Заключні виступи на чемпіонаті Європи відбувалися за участі Ковтуна. За результатами кваліфікації 19-річний гімнаст пройшов у чотири особисті фінали, два з яких - паралельні бруси та перекладина - проходили саме в останній день.

Для Ковтуна фінал на чемпіонаті Європи в паралельних брусах став третім поспіль у кар'єрі. На попередньому Мультиспортивному Євро в Мюнхені український гімнаст став срібним призером, причому тоді набрав стільки ж балів, що і британець Джо Фрейзер (15.333), але поступився за складністю.

До фіналу у паралельних брусах Ковтун відібрався з другим результатом. Головним опонентом українця за "золото" був турецький гімнаст Ферхат Арікан - бронзовий призер Олімпіади-2020 на цьому снаряді. У 2020 та 2021 роках Арікан також ставав чемпіоном Європи.

Ковтун виступав у фіналі паралельних брусів третім, перед Аріканом. Він виконав програму зі складністю 6.6 з виконанням 8.566 бала, за що отримав 15.166 бала. І випередив турецького гімнаста, який за свій виступ заробив 14.933 бал.

У підсумку Ковтун став чемпіоном Європи з паралельних брусів. Найближчим переслідувачем став саме Арікан, топ-3 замкнув іспанець Тьєрно Діалло.

Чемпіонат Європи-2023. Спортивна гімнастика. Паралельні бруси (чоловіки). Фінал

  1. Ілля Ковтун (Україна) - 15.166
  2. Ферхан Арікан (Туреччина) - 14.933
  3. Тьєрно Діалло (Іспанія) - 14.733

Що означає медаль Іллі Ковтуна

  • Перше "золото" України за шість років у фіналі Євро в паралельних брусах. Востаннє це вдавалося у 2017 році Олегу Верняєву.
  • Ковтун вдруге поспіль здобуває медаль на чемпіонаті Європи на паралельних брусах. На Мультиспортивному Євро в Мюнхені 19-річний гімнаст став срібним призером.
  • Загалом це 15-та медаль чемпіонатів Європи в історії України на паралельних брусах.
  • Для України це третя медаль у спортивній гімнастиці на Євро. Бронзові нагороди також у Ковтуна в особистому багатоборстві і Ігоря Радівілова в опорному стрибку.
  • Особисто для Ковтуна це четверта нагорода чемпіонатів Європи в кар'єрі. Дебютну медаль гімнаст здобув у 2021 році - "бронза" в особистому багатоборстві.

Хто такий Ілля Ковтун

  • 19-річний спортивний гімнаст, який представляє Черкаську область.
  • Ковтун - учасник Олімпійських ігор-2020 у Токіо, де посів 11-те місце в багатоборстві.
  • На рахунку Ковтуна одна медаль чемпіонатів світу ("срібло" у 2021 році в багатоборстві), а також чотири на рівні континентальних першостей.
  • У 2023 році Ковтун виступив на трьох етапах Кубка світу, де здобув чотири медалі (три - саме у паралельних брусах).
  • У грудні 2021 року Ілля Ковтун отримав іменний елемент.
На початок