10 будинків для 10 сімей: як у Чернігові планують відновлювати зруйновані оселі

10 будинків для 10 сімей: як у Чернігові планують відновлювати зруйновані оселі

Доповнено
10 будинків для 10 сімей: як у Чернігові планують відновлювати зруйновані оселі
. ФОТО: Суспільне Чернігів

На засіданні комісії з питань відбудови об’єднаного штабу волонтерів при Чернігівській ОВА презентували проєкт, за яким планують відбудовувати приватні будинки людям, які втратили своє житло під час наступу росіян на Чернігів.

Андрій Галюга
Андрій Галюга. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Приватним сектором, по факту, зараз займаються дуже мало. Я не буду казати, що ніхто, але дуже мало. Те житло, яке надавалося людям — модульні містечка, і все решта, це абсолютно тимчасовий варіант. Плюс, в деяких випадках, це житло розташоване на величезній відстані від місць постійного проживання та земельної ділянки", — говорить голова ГО "Бо можемо" Андрій Галюга.

За проєктом, волонтерські організації хочуть збудувати 10 будинків для 10 сімей, які живуть на околицях Чернігова, які постраждали найбільше від російської агресії. За словами Галюги, вартість одного такого будинку приблизно 15 тисяч доларів.

Візуалізація вигляду будинків
Візуалізація вигляду будинків. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Ми зараз говоримо саме про відбудову на земельних ділянках будинків невеликого формату. Або на наявних фундаментах, або на фундаментах полегшеної конструкції, з перспективою потім, вже після завершення бойових дій на території України, їх розбудови вже до тих розмірів, які людині будуть зручні. На цей момент, це перспектива переселення людей з модульного будинку, або тимчасового житла, на власну земельну ділянку".

Таке житло будуватимуть спільно дев'ять волонтерських організацій, які зараз займаються відновленням житла в області. Кошти на цей проєкт шукатимуть за кордоном.

Засідання комісії з питань відбудови об’єднаного штабу волонтерів при Чернігівській ОВА
Засідання комісії з питань відбудови об’єднаного штабу волонтерів при Чернігівській ОВА. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Наші приватні благодійники беруть на себе величезну долю допомоги людям, і величезну долю допомоги ЗСУ. А займатися проханням українських фондів на відбудову самої країни, напевно, це зараз для них не на часі, на часі підтримка ЗСУ. Чому? Тому що міжнародні донори фінансові не дуже хочуть підтримувати збройні сили. Умовно політика — не бути стороною конфлікту. Тому тут міжнародні організації".

Волонтери вже визначили 10 сімей, будинки для яких планують збудувати. Є проєкт, згідно з яким будуватимуть. Загалом, як повідомляє міськрада, кількість пошкоджених приватних будинків Чернігова складає – 2 783.

Читайте також

Богослужіння на Великдень у Чернігові: як і коли їх проводитимуть в ПЦУ та УПЦ (МП)

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок