На Хмельниччині стартував сезон кліщів: як вберегти домашніх улюбленців

На Хмельниччині стартував сезон кліщів: як вберегти домашніх улюбленців

На Хмельниччині стартував сезон кліщів: як вберегти домашніх улюбленців
. Фото: Суспільне Хмельницький

Вдвічі зросла кількість звернень з ускладненнями після укусів кліщів в порівнянні з аналогічним періодом минулого року в одній з ветеринарних клінік Хмельницького. Про це розповів її лікар Микола Яценко. За його словами, цьогоріч вони діагностували 50 випадків піроплазмозу, п’ять випадків бореліозу у собак.

З чим пов’язана цьогорічна активність кліщів, як убезпечити тварину, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Власниця семирічного пса Алана Ірина розповідає, тварина оговтується після укусу кліща. Нині йому робили контрольний забір аналізів.

"Заразний кліщ нас вкусив і потім пішло ускладнення на нирки. У нас була ниркова недостатність. Ми рятували собаку всім світом. Залучено було багато клінік. Нам підказали провести діаліз, в Києві ми йому робили переливання крові. Наразі – стан стабілізувався", — розповідає Ірина.

За словами власниці тварини, цьогоріч Алан не встиг пропити профілактичний курс ліків проти кліщів.

Семирічний пес оговтується після укусу заразного кліща. Собаці зробили контрольний збір аналізів
Семирічний пес оговтується після укусу заразного кліща. Собаці зробили контрольний збір аналізів. Фото: Суспільне Хмельницький

"Куплені були пігулки, але з дня на день думали давати, і не встигли. Кожен вигул собаки – це два-три кліщі на ньому. Заразний кліщ нас кусає другий раз. І з кожним укусом заразного кліща тваринка переносить хворобу все складніше", — каже власниця тварини.

Вдвічі зросла цьогоріч кількість звернень з ускладненнями після укусів кліщів в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, розповів лікар однієї з ветеринарних клінік Хмельницького Микола Яценко.

"Цьогорічний сезон він практично у нас навіть і не закінчувався. Це пов’язано з теплою зимою. В нас реєструвалися випадки в січні, лютому, що взагалі не характерно для таких захворювань, які викликаються кліщами", — розповідає лікар ветеринарної медицини.

За словами лікаря, найкращий захист тварини від кліщів – профілактичні заходи.

"Є багато препаратів, які відлякують кліщів. Інші — захищають від внесення збудника захворювання під час укусу. Якщо навіть вона і захворіє, то у менш агресивній формі", — розповідає ветеринар.

Вдвічі зросла цьогоріч кількість звернень з ускладненнями після укусів кліщів в порівнянні з аналогічним періодом минулого року
Вдвічі зросла цьогоріч кількість звернень з ускладненнями після укусів кліщів в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Фото: Суспільне Хмельницький

Восьмимісячна Муха кліщів ще не мала, розповідає її власник. Каже, що зробив їй профілактичні щеплення.

"У мене перед тим був собачка, то дуже він часто кліщів ловив. І дуже були великі проблеми. Але потім ми йому зробили процедури від кліщів, щеплення різні, то перестали кліщі до нього чіплятися", — розповідає власник собаки Анатолій.

Чим краще захисти тварину від кліщів — розповідає лікар-терапевт ветеринарної клініки Вадим Суханюк.

"Це обробки на постійній основі, навіть зимою, якщо вона тепла. Температура підіймається вище нуля — одразу починати обробки, якщо гуляєте з твариною. Зазвичай, це таблетована форма. Тварину обробляти раз на місяць. Є хороші нашийники, які мають довгий час дії. Втім, є нюанс — такий нашийник має постійно контактувати зі шкірою тварини. Найкраще – це пігулки", — розповідає лікар-терапевт ветеринарної клініки.

Вадим Суханюк розповідає, коли треба звертатись до лікаря.

"Якщо, наприклад, тварина в’яла, відмовляється від їжі. Зараз ще спостерігаються симптоми деякі неспецифічні для цього захворювання. Тобто, якщо щось насторожує власника, то тоді варто звертатись до ветеринарної клініки відразу і також з цим не затягувати", — каже лікар.

Авторка: Наталія Сідова

Читайте також

  • "Одна з мрій — побігти". Військовий Михайло Юрчук з Хмельниччини отримав біговий протез

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок