Як літній відпочинок не зіпсувати гострими кишковими інфекціями

Як літній відпочинок не зіпсувати гострими кишковими інфекціями

Як літній відпочинок не зіпсувати гострими кишковими інфекціями
.

26 випадків захворювань гострих кишкових інфекцій зареєстровано в області за останній тиждень, це на 48 % менше, аніж за аналогічний період минулого року, – про це Українському радіо Рось повідомив заступник директора ДУ „Черкаський обласний лабораторний центр” МОЗ Микола Тищук.

Виявлено сальмонельоз та гастроентероколіти, не зафіксовано шигельозу (дизентерії) та вірусного гепатиту. Найвищі показники захворюваності в Катеринопільському, Кам’янському, Звенигородському, Маньківському, Уманському районах та в м. Умань.

Тенденцію до зменшення кількості захворюваності на гострі кишкові інфекції саме цього року обласний дитячий інфекціоніст Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Наталія Штепа пояснює протиепідемічними заходами, що наразі діють в області.

За словами фахівчині, сред найпоширеніших гострих кишкових інфекцій є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, вірусні діареї. Найчастіше людина з їжею вживає токсини бактерій – стафілокок, сальмонелу. Саме вони провокують інтоксикаційний синдром, першими ознаками якого є багаторазова блювота, підвищення температури тіла до 35,2 ° – 35,5 °.

Частіше хворіють діти, а не дорослі. Адже саме діти забувають ретельно мити ретельно руки. Особливістю дитячого організму є і менша кислотність шлункового соку, аніж у дорослих. Дошкільнята граючись в піску, можуть підхопити збудники гельмінтів.

Причини гострих кишкових інфекцій влітку:

  • частіше п’ємо не кип’ячену воду з під крану та невідомих джерел;
  • вживаємо свіжі овочі і фрукти, котрі не миємо ретельно;
  • м’ясо, риба, молоко псуються швидше;
  • з’являється велика кількість комах, які є переносниками інфекцій.

Доведено, що на тілі однієї мухи існує до 10 мільйонів бактерій

Наталія Штепа зазначила, що найчастіше самепогано вимиті фрукти, овочі, сирі або не належно термічно оброблені продукти стають причиною гострої кишкової інфекції.

Зі слів пані Наталії, є важкі та легкі форми перебігу захворювання. Але легкі форми у дітей поступово можуть переростати в хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту. Варто пам’ятати, що не вчасно та не належно пролікована кишкова інфекція вже в дорослої людини може спровокувати коліти, ентерити, панкреатити, холіцистопанкреатити.

Що варто робити, аби не захворіти на ГКІ розповіла начальниця відділу державної санітарно-епідеміологічної експертизи та адміністративних послуг Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області Юлія Сокирка:

- зберігайте продукти відповідно до умов, які вказує виробник;

- не їжте недостатньо просмажене м’ясо, рибу, сирі яйця;

- дотримуйтеся в холодильнику правила товарного сусідства: сирі продукти відокремлюйте від готових;

- герметично запаковуйте їжу;

- готові страви за кімнатної температури зберігайте не більше 2 годин;

- використовуйте для приготування страв перевірену питну воду;

- для дітей фрукти, овочі варто обдати окропом в побуті та на природі.

Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань з ознаками інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту. Супроводжуються блювотою, діареєю, підвищенням температури тіла. Збудниками кишкових інфекцій є групи бактерій – шигели, сальмонели, стафілококи. Втім, на першому місці збудники вірусів: рота-, ентеро-, норавіруси. Збудниками інфекцій є також гельмінти: лямблії, аміоби”, – розповіла Наталія Штепа. При кишкових інфекціях перш за все важливо відновити водні та сольові втрати та радить за перших ознак звертатися до фахівців, які визначать: можна лікуватися вдома чи потрібна госпіталізація та оберуть правильну тактику лікування.

Авторка Альона Волошин

Читайте також

На початок