"Мета - відібратися на чемпіонат світу". Тренер України з гімнастики - про підготовку до Євро та форму Олега Верняєва

"Мета - відібратися на чемпіонат світу". Тренер України з гімнастики - про підготовку до Євро та форму Олега Верняєва

Ексклюзивно
"Мета - відібратися на чемпіонат світу". Тренер України з гімнастики - про підготовку до Євро та форму Олега Верняєва
. Ulrich Faßbender / AGF

Хто представлятиме країну на квітневих змаганнях у Туреччині.

Збірна України зі спортивної гімнастики закінчує підготовку до чемпіонату Європи. Континентальна першість стартує 11 квітня в турецькій Антальї.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики. Дивіться прямі трансляції Євро-2023 наживо на сайті Суспільне Спорт та місцевих телеканалах Суспільного мовлення (13-16 квітня).

Минулого року чемпіонат проходив у рамках Мультиспортивного Євро в Мюнхені. Українці тоді закінчили турнір з двома нагородами: Ілля Ковтун здобув "срібло" на паралельних брусах, а Ігор Радівілов — "бронзу" в опорному стрибку.

На Євро-2023 чоловіча команда "синьо-жовтих" буде представлена п'ятьма спортсменами. Склад на змагання в Туреччині ексклюзивно для Суспільне Спорт підтвердив тренер збірної Геннадій Сартинський — він повторює попередню заявку, що її в збірній оприлюднили в березні.

Склад України на Євро-2023

  • Ілля Ковтун
  • Ігор Радівілов
  • Микита Мельніков
  • Радомир Стельмах
  • Пантелій Колодій

У складі на Євро дебютуватиме один гімнаст — Радомир Стельмах, що минулого року в Мюнхені двічі фінішував у топ-5 юніорських турнірів (в особистому багатоборстві та вправах на коні).

Не пройшов до складу збірної олімпійський чемпіон Ріо Олег Верняєв. У березні шестиразовий чемпіон Європи відбув свою дискваліфікацію через допінг та вже може змагатися на міжнародних турнірах, проте наразі той продовжує набирати форму та Євро пропускатиме.

На турнір у статусі запасного також вирушить Назар Черупний. Він замінить у складі Петра Пахнюка, який у жовтні 2022-го попросив виключити себе зі складу команди.

У коментарі для Суспільне Спорт Сартинський окреслив завдання "синьо-жовтих" на чемпіонат в Антальї. Та розповів, у якій формі перебуває Верняєв після більш ніж дворічної вимушеної перерви.

  • Про підготовку до Євро-2023:
"Склад на чемпіонат не змінився. У четвер виїжджаємо до Туреччини. Радівілов, Мельніков та Колодій готуються на базі у Конча-Заспі, а Ковтун зі Стельмахом — з тренеркою Іриною Надюк за кордоном, у Хорватії".
Гімнастика
Ігор Радівілов. Ігор Радівілов, фото: AP Photos

"Назар Чепурний тренується з нами, відновлюється після травми. Думаю, що все буде гаразд. Показує гарні результати".

  • Про мету на чемпіонат Європи:
"Завдання — ввійти до 13 найкращих команд, щоб відібратися на чемпіонат світу. Сподіваюся, нам це вдасться зробити".
  • Про форму Олега Верняєва:

"Олег теж працює, «бореться» з вагою. Тренується, щоб отримати змогу потрапити до основного складу. Думаю, в майбутньому буде виступати".

Що відомо

  • Чемпіонат світу 2023 року зі спортивної гімнастики стане відбірковим турніром до літньої Олімпіади-2024 в Парижі.
  • Відбір на Олімпійські ігри Україна розпочала ще у 2022 році на чемпіонаті світу. Тоді "синьо-жовті" не увійшли до трійки найкращих команд як у чоловічому, так і у жіночому командному багатоборстві (21-ше та 23-тє місця відповідно).
  • На попередньому чоловічому Євро зі спортивної гімнастики у 2020 році Україна виграла загальний залік із 7 золотими нагородами. Одразу чотири "золота" юніорських змагань тоді виграв Ковтун, два дорослих "золота" — Радівілов.
На початок