Двері з підвалу школи села Ягідного, що на Чернігівщині, показали на міжнародній виставці у Нью-Йорку

Двері з підвалу школи села Ягідного, що на Чернігівщині, показали на міжнародній виставці у Нью-Йорку

Двері з підвалу школи села Ягідного, що на Чернігівщині, показали на міжнародній виставці у Нью-Йорку
. ФОТО: Олена Швидка

Двері з підвалу школи села Ягідного, що на Чернігівщині, представлені на міжнародній виставці в Нью-Йорку під назвою "Україна. Розп’яття. Трибунал". На цих дверях люди рахували дні, які провели в ув’язненні у російських окупантів. У кінці напис: "наші прийшли". Виставка ж присвячена злочинам РФ в Україні. Про це в коментарі Суспільному розповіла голова Іванівської громади Олена Швидка.

За її словами, спершу до громади звернулися з Міністерства культури та інформаційної політики України, щоб взяти двері і відвезти на виставку у Львів на міжнародну конференцію високого рівня United for Justice.

"Сесія сільської ради вирішила передати ці двері, щоб про нас дізналися. Бо ми дуже багато чуємо про Ірпінь та Бучу, а про нас мало чути. Ми захотіли, щоб про нас теж почули, що відбулася така ситуація", — каже Олена Швидка.

Після того, як двері побули у Львові, їх попросили на виставку в Нью-Йорк. Вона проходить у приміщенні 866 United Nations Plaza, організована Національним музеєм історії України у Другій світовій війні та Фондом Богдана Губського "Україна - ХХІ століття".

Як каже Олена Швидка, найголовніша цінність цього експонату полягає в тому, щоб люди знали, що така жорстокість відбувається в Україні. Після того, як історію про Ягідне надрукували в журналі Tіme, то цю історію побачили не тільки в Україні, а й за кордоном.

"Коли я була у відрядження у Франції і сказала про Ягідне, то у сенаті сказали: «О, я читав про це село!»"

Нагадаємо, село Ягідне перебувало в окупації майже місяць. В школі села росіяни облаштували свій штаб, а до підвалу загнали понад 300 людей. Жителі села помирали від задухи. Люди фактично стали живим щитом для російських окупантів.

Читайте також

Російські СУ-35 скинули дві авіабомби на село Печенюги на Чернігівщині — ОК "Північ"

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок