"Дорога смерті". Як прикарпатські енергетики відновлювали електропостачання на Херсонщині

"Дорога смерті". Як прикарпатські енергетики відновлювали електропостачання на Херсонщині

"Дорога смерті". Як прикарпатські енергетики відновлювали електропостачання на Херсонщині
. Фото: Facebook/Прикарпаттяобленерго

Енергетики з Коломиї впродовж 17 днів по нещодавній лінії фронту, яку назвали "дорогою смерті", відновлювали зруйновану військовими РФ енергосистему в селі Калинівське та селищі Краснолюбецьк, що на Херсонщині. Про це повідомили на Facebook-сторінці "Прикарпаттяобленерго".

Бригаду енергетиків очолив майстер Василь Ворощук.

"Місцеве населення — переважно літні люди, які пережили жах окупації російськими військами, перебуваючи без світла та інших благ цивілізації. Найбільш винахідливі перебивалися сонячними панелями, але то тільки вдень. Щоб забезпечити людей світлом увечері, необхідно було відновити лінії", — говорить Василь Ворощук.

Як йдеться в дописі, енергетики лагодили посічені уламками лінії електромереж, бандажували їх, мали по 6-8 скруток на кожні 60-90 м.

"З таким у мирному житті ніколи не стикалися. "Лікували" проводи, хоча матеріалів було обмаль. Робили по максимуму, використовуючи мінімум, щоб заживити місцевих та локальні пункти незламності якнайшвидше",— продовжує майстер Василь Ворощук.

У результаті прикарпатські енергетики відновили 4,8 км ліній 10 кВ та ще 3,6 км — 0,4 кВ. А ще — замінили 53 розтрощені ізолятори, які "розстрілювали на трансформаторних підстанціях військові РФ – такі розваги вони влаштовували собі щовечора", — розповідають працівники Коломийської дільниці служби ліній.

Роботу енергетиків ускладнював місцевий ландшафт – через ріку Інгулець, яка ділить селище Краснолюбецьк, проходить чимало ліній, які теж треба було відновити. Однак, за словами спеціалістів, найважче було лагодити лінію 10 кВ, яка пролягала через заміновані поля.

"Працювали між прапорців, якими сапери позначали розміновану доріжку під лініями. Однак, щоб заїхати технікою, тих чотирьох метрів зазвичай не вистачало, тому доводилося на свій страх і ризик заїжджати у "неперевірену зону". Вибухи ми чули повсякчас. Чи то прильоти, чи підриви, зібраної саперами вибухівки, — сказати важко. Але спокійно там не було ніколи", — каже Василь Ворощук.

Коли коломияни поверталися додому, то дізналися, що в день їхнього від'їзду на російській міні підірвалися херсонські колеги — двоє енергетиків загинули одразу, третього намагалися врятувати лікарі, але не змогли.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок