Зеленський приїхав до Польщі та зустрівся з Дудою

Зеленський приїхав до Польщі та зустрівся з Дудою

Президент України Володимир Зеленський
. Зеленські прибули до Польщі, де зустрілися з президентом Анджеєм Дудою та його дружиною. Фото: AP

Президент України Володимир Зеленський та перша леді приїхали до Польщі, де зустрілися з польським лідером Анджеєм Дудою. У Королівський замок у Варшаві також прибули члени української та польської делегацій.

Анджей Дуда в рамках візиту президента України Володимира Зеленського нагородив його орденом Білого Орла — найвищою відзнакою країни.

"Орден Білого Орла є найстарішою й найціннішою польською нагородою. Її вручають видатним людям, які своїм життям зробили винятковий внесок у Республіку Польща. Важко приховати сльози зворушення, спостерігаючи за вашим служінням Батьківщині. Ви не покинули ні України, ні своїх співвітчизників. Ви — взірцевий лідер держави й нації", — зазначив Дуда.

В ефірі телемарафону "Єдині новини" речник Зеленського Сергій Никифоров розповів, що Зеленський також проведе зустріч із представниками бізнесу, рятувальниками та волонтерами, а ввечері виголосить промову.

За даними журналістів, під час візиту президента України до Польщі, йтиметься про військову допомогу Україні, обговорення стратегії, а також післявоєнну відбудову та шлях України до Європейського Союзу і НАТО.

"Символічно, що останній запланований захід, зустріч у дворі Королівського замку, запланована на 18:00 (за місцевим часом — ред.), буде найважливішим", — пише RMF FM.

Це перший офіційний візит українського президента до Польщі з часу повномасштабної російської агресії, і це також перший раз, коли Зеленський заздалегідь оголосив, що залишає країну, відзначає польське ЗМІ.

Водночас президенти України і Польщі двічі мали робочі  зустрічі в прикордонному Жешуві – у грудні 2022-го і в лютому 2023 року. Це третя поїздка за межі України українського президента під час повномасштабної війни з РФ. Перший візит був у грудні 2022 року до Вашингтона. У лютому 2023 року Зеленський протягом кількох днів відвідав Лондон, Париж і Брюссель.

3 квітня Канцелярія польського президента Анджея Дуди повідомила, що у середу, 5 квітня, у Польщі очікують на офіційний візит президента України Володимира Зеленського.

Читайте також

5 квітня у Польщі очікують на офіційний візит президента України

На початок