У Ягідному на Чернігівщині коштом Латвійської республіки відбудовують 7 зруйнованих будинків

У Ягідному на Чернігівщині коштом Латвійської республіки відбудовують 7 зруйнованих будинків

У Ягідному на Чернігівщині коштом Латвійської республіки відбудовують 7 зруйнованих будинків
. ФОТО: Суспільне Чернігів

У селі Ягідне, що за 15 кілометрів від Чернігова, відбудовують сім будинків, які постраждали під час російської окупації. Ці будинки відновлюють коштом Латвійської республіки. Закордонні партнери надали будівельні матеріали, а самі роботи виконують українські волонтери.

3 березня 2022 року росіяни вщент зруйнували будинок родини Матвієнків. Там Ольга разом з чоловіком прожили 19 років, аж в поки в село не зайшли російські війська

Ольга Матвієнко
Ольга Матвієнко. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Вони тут розмістилися у погребі, і в будинку і хазяйнували", — каже Ольга Матвієнко.

28 днів окупації жінка провела у підвалі школи. Там, де росіяни утримували 366 людей. Будинок, який згорів, жінка побачила вже після відступу росіян.

"Це твердопаливний котел залишився в нас, він обгорів. Тут все погоріло, як ви бачите, були пластикові двері, але згоріли, вікно пластикове згоріло, котел згорів".

Дім родини Матвієнків один із семи, який відбудовують коштом Латвії.

Залишки зруйнованого будинку родини Матвієнків
Залишки зруйнованого будинку родини Матвієнків. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Вони (представники Латвії, — ред.) надали будівельні матеріали конкретно на сім будинків, список черги обирала вже сама громада. Тобто вони вирішували хто буде у першій черзі, а дві сім’ї зголосилися, що вони самі будуть відбудовувати", — розповідає перший заступник начальника Чернігівської ОВА Костянтин Мегем.

За словами волонтера Сергія Дікалова, в одному з будинків вже підготували бетон та конструкції під заливку фундаменту.

"Після того, як ми заллємо фундамент, то зведемо повністю новий будинок, будуть зведені стіни з газоблоку, накрита двоскатна покрівля, зроблені оздоблювальні роботи всередині будинку. За часом це має тривати десь три місяці".

Конструкція для заливання фундаменту під новий будинок
Конструкція для заливання фундаменту під новий будинок. ФОТО: Суспільне Чернігів

Перевірити хід виконання ремонтних і будівельних робіт приїхав Надзвичайний та Повноважний посол Латвії в Україні Ілгварс Клява.

"Раді бачити як робота йде вперед і не зупиняється. Не дивлячись на те, що зима лише закінчилися, а коли погода покращиться, то роботи будуть йти ще динамічніше. В нас ухвалений новий бюджет, і в бюджеті Латвії відведена окрема стаття допомоги Україні з відбудови, там будуть вже більш великі суми, а ми будемо спільно з ОВА вже погоджувати об’єкти, де ми будемо вкладатися у їх відновлення", — говорить посол.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Читайте також

Міністерство культури готує номінаційне досьє для внесення культурного ландшафту Чернігова до Світової спадщини ЮНЕСКО

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок