Понад дві тисячі окопних свічок передала на фронт "Поважна рада" з Хмельниччини

Понад дві тисячі окопних свічок передала на фронт "Поважна рада" з Хмельниччини

Понад дві тисячі окопних свічок передала на фронт "Поважна рада" з Хмельниччини
. Суспільне Хмельницький

Понад дві тисячі окопник свічок передали на фронт українським воїнам члени консультативно-дорадчого органу Дунаєвецької міської ради "Поважна рада", каже його голова Франя Поліщук. За її словами, раз на тиждень люди поважного віку збираються та роблять окопні свічки для військових. Так працюють з грудня 2022 року в межах Всеукраїнської акції "Зігрій воїна".

У Дунаївцях пані Марія робить окопні свічки для українських військових на фронт. Каже, її син також військовослужбовець, і своєю працею вона хоче допомогти воїнам: " Зігріти їх своїм теплом, своїм серцем, своєю любов’ю. Ми відчуваємо себе потрібними в нашому віці, не сидимо осторонь, намагаємося допомогти і разом йдемо до Перемоги".

Раз на тиждень збираються члени консультативно-дорадчого органу Дунаєвецької міської ради "Поважна рада" і роблять окопні свічки для українських військових на передову з грудня в межах акції "Зігрій воїна", розповідає голова ради Франя Поліщук. За словами жінки, в їхній раді люди, яким 60 і більше років. "Перша спроба – це було 63 свічки, які ми виготовили, і побачили, що це нам до снаги. Потім щовівторка ми виготовляли заготовки для окопних свічок. Останній раз - це було 473 свічки, і вже заливали їх потім парафіном".

Залишки свічок приносять служителі з храмів та містяни з дому.
Залишки свічок приносять служителі з храмів та містяни з дому. Суспільне Хмельницький

Франя Поліщук розповідає: на фронт передали 2200 окопних свічок. Матеріали для них дають, зокрема, місцеві жителі: парафін приносили волонтери, залишки свічок віддавали храми та люди.

"Дізналися, що ми тут виготовляємо свічки, і вранці ми заставали в пакетах по п’ять, по шість, по чотири, по десять бляшанок, які вже чекали, щоб ми брали їх в роботу", - пригадує жінка.

Працюють 20 людей: чоловіки нарізають картон на смужки, жінки скручують їх, вкладають у бляшанки та заливають воском. Марія Гуменюк, членкиня «Поважної ради», розповідає: приїхала із села, щоб доєднатися до роботи над свічками.

"Щоб ми швидше долучилися до перемоги, свої сили, які можемо, вкладаємо. Ми іноді на молодь нарікали, що не такі, як ми колись були, та час настав – нас молодь захищає, щоб ми, старенькі, спокійно жили".

"Поважна рада" в Дунаївцях збирається раз на тиждень для виготовлення окопних свічок.
"Поважна рада" в Дунаївцях збирається раз на тиждень для виготовлення окопних свічок. Суспільне Хмельницький

Член консультативно-дорадчого органу "Поважна рада" Володимир Байдусь каже: "Ми вже в такому віці, що не можемо піти на фронт, допомогти Збройним силам. А хоч цією роботою, ми вважаємо, що допоможемо Збройним силам, воїнам нашим, щоб в окопах їм ця свічечка допомогла зігрітися".

Франя Поліщук додає: допомагатимуть українським військовим аж до нашої перемоги. З приходом тепла, каже, планують робити заготовки для маскувальних сіток: " У деяких із наших дівчат сини воюють на фронті, племінники, родичі, тому це дуже боляче і дуже суттєва ця наша допомога. І сподіваємося, що наша та невеличка участь, наш промінчик до перемоги теж буде вкладений".

Читайте також

  • Тетяна Власюк: «Працюємо над тим, аби усі переселені багатодітні родини залишилися на Хмельниччині»
  • На Хмельниччині релоковане підприємство з Донеччини ремонтує підіймачі до "Мрії"

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок