Європейські ігри
Європейські ігри
"За жодних обставин". Організатори Європейських ігор у Польщі не допустять росіян попри рекомендації МОК

"За жодних обставин". Організатори Європейських ігор у Польщі не допустять росіян попри рекомендації МОК

"За жодних обставин". Організатори Європейських ігор у Польщі не допустять росіян попри рекомендації МОК
. European Games Kraków-Małopolska 2023

Змагання у Кракові стартують 21 червня.

Організатори Європейських ігор у Польщі не допустять спортсменів з Росії та Білорусі до цьогорічних змагань. Про це у коментарі радіостанції RMF розповів президент організаційного комітету Ігор Марцин Новак.

У березні Міжнародний олімпійський комітет рекомендував спортивним федераціям повернути атлетів з Росії та Білорусі до змагань в індивідуальних видах спорту. Згідно з новими засадами від МОК, вони муситимуть змагатися в нейтральному статусі та не підтримувати війну, яку їхні держави другий рік провадять проти України.

Читайте також: МОК рекомендував повернути атлетів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань у нейтральному статусі

Окремі федерації, зі свого боку, затвердили повернення росіян та білорусів ще до оприлюднення рекомендацій МОК. Зокрема, спортсменів з двох країн надалі допускатимуть до змагань Міжнародної федерації фехтування, за що у березні на позачерговому конгресі проголосувала більшість членів організації.

Утім, у Польщі не планують зважати ані на рекомендації МОК, ані на протести з боку спортивних федерацій. Росіян та білорусів на змаганнях у Кракові не буде "за жодних обставин", наполягає Новак.

"Російські та білоруські спортсмени не будуть присутні на наших Іграх за жодних обставин, попри всі процедурні норми", — наполягає функціонер.

Функціонер додає: якщо федерації з окремих видів спорту позбавлять Європейські ігри статусу відбору до літньої Олімпіади-2024, у Кракові взагалі відмовляться від проведення змагань з цих дисциплін. Такий статус наразі мають турніри з 19 видів спорту, що будуть представлені в Польщі влітку цього року.

Що відомо

  • Європейські ігри у Кракові стартують 21 червня. Усього на турнірі відбудуться змагання з 29 видів спорту, зокрема боксу, легкої атлетики та фехтування.
  • Очільник українського НОК Вадим Гутцайт, зі свого боку, заявив про намір посилити тиск на спортивні федерації з метою недопуску росіян та білорусів до їхніх змагань.
  • Водночас МОК досі не визначився, чи зможуть спортсмени з Росії та Білорусі брати участь в Олімпійських іграх у Парижі влітку наступного року.
На початок