"У людей інші пріоритети": як війна може вплинути на поширення туберкульозу на Рівненщині — пояснює експерт

"У людей інші пріоритети": як війна може вплинути на поширення туберкульозу на Рівненщині — пояснює експерт

Ексклюзивно
"У людей інші пріоритети": як війна може вплинути на поширення туберкульозу на Рівненщині — пояснює експерт
. Лаборантка Тетяна Джошун проводить аналіз/фото: Суспільне Рівне

Повномасштабна війна Росії проти України може негативно вплинути на поширення туберкульозу на Рівненщині. У стресових ситуаціях люди не завжди реагують на перші симптоми, відтак звертаються за допомогою на пізніх стадіях захворювання. Про це в етері Суспільне.Спротив розповів експерт з фтизіатрії, завідувач відділення мультирезистентного туберкульозу Рівненського обласного фтизіопульмонологічного центру Валерій Тишковець.

За інформацією центру громадського здоров'я зараз в Україні більше ніж 18 500 людей хворіють на туберкульоз. За 2022 рік захворюваність на туберкульоз зросла на 2,5%.

Як війна впливає на поширення туберкульозу

У зв'язку з воєнними діями, значно зменшився доступ до медичної допомоги, зокрема, виявлення хворих на туберкульоз, пояснює Валерій Тишковець:

"Переселенці з інших областей, які знаходяться у місцях масового скупчення, вони не мають якісного доступу до медичного обстеження. Ці люди перебували у скрутних життєвих обставинах — хтось пережив окупацію, хтось ховався у підвалах. В таких стресових ситуаціях, звичайно у них ослаблений імунітет. Такі люди мають ризик захворіти на туберкульоз в першу чергу.

Війна — це як лакмусовий папірець епідемії туберкульозу. Ми очікуємо, що, власне, як тільки війна закінчиться, сплеск захворюваності на туберкульоз зросте. У стресових ситуаціях хвороба ще не так проявляється. Як тільки стрес пройде — усі болячки вилізуть назовні".

Валерій Тишковець зазнає, що на Рівненщині люди звертаються до лікарів вже на стадії важких симптомів захворювання.

"У людей з'явилися інші пріоритети, на здоров'я зазвичай звертають увагу мало. Люди зараз займаються волонтерством. Захворювання на туберкульоз підступне — вже коли немає чим дихати, є значні зміни в легенях, коли є масивне бактеріовиділення, висока температура, тільки тоді люди починають звертатися до лікаря", — зазначив експерт з фтизіатрії.

Читайте також: Туберкульоз в умовах війни: де на Рівненщині можна пролікуватися та що означає супровід

Як розпізнати перші симптоми захворювання

Серед перших симптомів туберкульозу — невмотивована слабкість, субфебрильна температура, покашлювання та пітливість вночі, додає експерт.

"Люди зазвичай не звертаються з такими скаргами до лікаря. У нас запущена програма раннього виявлення туберкульозу, особливо на первинній ланці. У центрі первинної медико-санітарної допомоги обстежують всі групи ризику.

У нас є 23 групи ризику по туберкульозу. Люди, які належать до цих груп, мають щороку обстежуватися, щоб запобігти важким формам туберкульозу та не заражати інших. Вони щороку проходять рентгенологічне обстеження, скринінг на туберкульоз, аналіз мокротиння. Майже у всіх великих громадах є апарати "Джин Експерт", які за дві години дозволяють виявити на молекулярно-генетичному рівні — є туберкульоз, чи немає", — каже Валерій Тишковець.

Читайте також

  • Як і де вирощують квіти для рівненських клумб та що садитимуть у 2023-му
  • Вивіски, кондиціонери, дашки: як хочуть змінити будинок у центрі Рівного
  • Кріоконсервація біоматеріалів військових: як це працює в Україні і що хочуть вдосконалити
  • На Рівненщині скорочують кількість пунктів незламності на весну й літо

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок