Кріоконсервація біоматеріалів військових: як це працює в Україні і що хочуть вдосконалити

Кріоконсервація біоматеріалів військових: як це працює в Україні і що хочуть вдосконалити

Кріоконсервація біоматеріалів військових: як це працює в Україні і що хочуть вдосконалити
. Фото: Associated Press

Українські військовослужбовці незабаром зможуть безоплатно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках. Депутати Верховної ради прийняли за основу законопроєкт про забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство та материнство у випадку отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції.

Про те, як за кошти держави відбуватиметься забір, консервація та зберігання біоматеріалів військовослужбовців, розповіла в етері телемарафону Суспільне. Спротив народна депутатка, авторка законопроєкту Оксана Дмитрієва.

Про що законопроєкт

Законопроєкт про біологічне посттравматичне материнство та батьківство для українських військових створили, аби надати їм соціальні гарантії.

"Військові вже самі замислюються над своїм майбутнім. Вони кажуть, що коли буде мир, хочуть повернутися додому і мати власних дітей. Саме для цього цей законопроєкт існує. Насамперед надати захисникам і захисницям соціальні гарантії, можливість зберігати свої репродуктивні клітини коштом держави. У підтримку цього законопроєкту проголосували всі фракції, жодної жовтої кнопки", — зазначила Оксана Дмитрієва.

За її словами, наступні етапи, що стосуються репродуктивного здоров'я, того, де і як зберігатимуться клітини будуть прописані в іншому законі.

"Такий закон у нашій країні зараз для цивільних людей. Та військові нічим не будуть відрізнятись від цивільних, що стосується репродуктивного здоров'я. Моя колега у Комітеті здоров'я нації якраз пише новий комплексний законопроєкт щодо цього. І всі подальші механізми будуть прописані у ньому", — додала вона.

Готовність вітчизняної медицини

На сьогодні в Україні працюють як державні, так і приватні кріобанки, де можна зберігати репродуктивні клітини військових.

"Перед тим, як прописувати законопроєкт, ми спілкувалися з лікарями і запитували, чи зможемо ми приймати й зберігати ці репродуктивні клітини. Ми маємо розуміти, що Національна служба здоров'я, яка проплачує всі проліковані випадки, контрактується як з державними, так і з приватними лікарнями. І якщо медзаклад відповідає усім їхнім вимогам, то ми зможемо зберігати репродуктивні клітини і в приватних лабораторіях", — зауважила народна депутатка.

У планах, за словами авторки законопроєкту, створити "великий, загальний державний кріобанк".

"Після того, як він буде зроблений, всі репродуктивні клітини можна буде перевести туди. Якщо в цьому буде потреба. Ми ж даємо вибір для наших військових, де вони хочуть зберігати свої репродуктивні клітини. Головне, щоб це було за державний кошт", — додала вона.

Скільки це коштуватиме

"Зробити розрахунок, скільки людей захоче залишити свої репродуктивні клітини — важко. Ми ж вперше це робитимемо для військових, а тому порахувати кількість охочих ми не можемо. Ми взяли умовну кількість — десять тисяч на рік. Лікарі підрахували, скільки така процедура коштуватиме як для чоловіків, так і для жінок", — зазначила Оксана Дмитрієва.

За її словами, для чоловіків кріоконсервація свого біологічного матеріалу вартуватиме від 500 до 900 гривень на рік. Натомість збереження жіночих репродуктивних клітин буде більш дорогим: "Для початку жінку потрібно обстежити, потім ще десь місяць вона має приймати дороговартісні ліки і лише після того здати свої репродуктивні клітини. На цю програму у нас йтиме від 30 до 40 тисяч гривень".

В Україні на сьогодні діє державна програма з репродуктивного здоров'я для жінок, у ході якої закупили необхідні ліки. Відтак охочі жінки можуть нею скористатись.

"Ліки закупили, але того обсягу жінок, які хочуть їх використати, немає — виїхали за кордон. Але ж ми розуміємо, що препарати мають термін придатності і якщо нам прийдеться їх утилізувати, то на це теж треба гроші. Хотілося б, щоб вони нам знадобилися", — пояснила авторка законопроєкту.

Вона зазначила, що згодом Міністерство охорони здоров'я "пропише алгоритм дій, куди потрібно буде звертатися, а також надасть список лікарень, де буде можлива така послуга".

Практичний досвід

У лютому 2023 року в Україні вперше відкрили відділення допоміжних репродуктивних технологій у Львівському обласному перинатальному центрі. Завідувачка цього відділення Ганна Маркевич Суспільному повідомила, що "запити скористатися процедурою кріоконсервації у їхньому медзакладі фіксують щодня, а також вже є військовослужбовці, яким безкоштовно заморозили біологічний матеріал".

За її словами, аби скористатись процедурою, потрібно попередньо записатись.

"Для чоловіків вся процедура займає максимум три-чотири години. Але перед тим, як вони віддадуть свій біологічний матеріал, треба провести обстеження, так звані критичні аналізи на ВІЛ/СНІД, гепатит C й сифіліс. І якщо ці аналізи дозволяють заморожувати матеріал, то ми без проблем це робимо. Все триває у межах одного дня. Щодо жінок, то ця процедура триваліша, більш витратна", — пояснила вона.

Термін зберігання репродуктивних клітин у кріобанках — довготривалий.

"На сьогодні відомий факт народження дитини після 27 років зберігання ембріонів в рідкому азоті при температурі мінус 196 градусів. Тому певного терміну немає. При належному обслуговуванні та умовах кріобанку статеві клітини чи вже готовий ембріон може зберігатися дуже довго", — зауважила завідувачка відділення допоміжних репродуктивних технологій.

Читайте також

  • Незаконність плану територій берега Басівкутського водосховища у Рівному: як це вплине на будівництво біля озера
  • Бурштин з Рівненщини, видобутий після легалізації, повезли у Польщу на “Amberif-2023”
  • Відновлення пам'ятки: будівлю лазні садиби Зафранів у Рівному реставрує власник
  • Після розмови з владою на аптеці у Рівному змінили вивіску на “правильну” та переробили фасад

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок