На Чернігівщині з'явиться 10 арттерапевтичних кімнат: в яких громадах їх створять та скільки на це виділили коштів

На Чернігівщині з'явиться 10 арттерапевтичних кімнат: в яких громадах їх створять та скільки на це виділили коштів

На Чернігівщині з'явиться 10 арттерапевтичних кімнат: в яких громадах їх створять та скільки на це виділили коштів
. ФОТО: Getty images (ілюстративне)

На Чернігівщині з’явиться десять арттерапевтичних кімнат для психологічної допомоги постраждалим від російської агресії. Про це Суспільному повідомила менеджерка проєкту "Психологічна підтримка дітей та дорослих в умовах війни" Неля Лавриненко.

За її словами, кімнати створять у Корюківській, Сосницькій та Іванівській громадах. На це виділили понад 40 тисяч доларів, тобто трохи більше ніж 1,5 мільйона гривень.

"Це 22 тисячі 805 доларів – це кошторис ремонтних робіт. Окрім того, на навчання йде 19 765. Три арткімнати у Корюківській громаді, три арткімнати – у Сосницькій, і чотири кімнати, більше кімнат, в Іванівській громаді, бо вона більше потерпіла від воєнних дій".

Також проєкт передбачає навчання 45 психологів та педагогів, які працюватимуть у цих кімнатах. Як повідомив Суспільному секретар Сосницької селищної ради Андрій Ткач, зараз у їхній громаді стартував відбір спеціалістів, які надаватимуть психологічну підтримку дітям та дорослим, які постраждали від війни. За словами Андрія Ткача, це можуть бути не обов’язково кваліфіковані педагоги та психологи.

"Це також можуть бути залучені інші особи, які бачать свій потенціал і хочуть долучитися до цього".

Допомогу надаватимуть внутрішньопереміщеним особам та людям у стресовому стані через бойові дії, чи втрату близьких. У Сосницькій громаді, за словами Андрія Ткача, більше пів тисячі людей мають статус ВПО, однак це не остаточна цифра, адже вона динамічна.

Нелі Лавриненко додала, що окрім психологічної допомоги, в рамках проєкту надаватимуть і гуманітарну: продовольчі та непродовольчі товари, набори засобів гігієни, побутової хімії, а також гроші. Попередні списки тих, хто її потребує, збирають за допомогою старостатів кожного села.

На сьогодні у громадах виділені приміщення, де облаштують десять арттерапевтичних кімнат. За словами Нелі Лавриненко, на початку літа проєкт повноцінно запрацює у трьох громадах області.

"Ремонтні роботи повинні закінчитися до кінця травня і паралельно з ремонтними буде закупівля всього облаштування. І навчання. Вони проходять квітень-травень навчання. І фактично з червня вони приступають в цих арттерапевтичних кімнатах".

Читайте також

Лікарський огляд, аналізи й ліки: корюківські медики виїжджають до тяжкохворих людей додому

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок