Президент МОК пояснив, як працюватиме механізм вибіркового усунення росіян та білорусів від міжнародних змагань

Президент МОК пояснив, як працюватиме механізм вибіркового усунення росіян та білорусів від міжнародних змагань

Президент МОК пояснив, як працюватиме механізм вибіркового усунення росіян та білорусів від міжнародних змагань
. Томас Бах. Фото: AP Photos

В організації надалі розробляють плани для повернення спортсменів двох країн.

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах пояснив, як працюватиме процес вибіркового усунення росіян, що підтримують війну в Україні, від міжнародних змагань. Відповідну заяву функціонер зробив у нещодавній промові в Німеччині.

МОК розглядає можливість повернення спортсменів з Росії та Білорусі до змагань на умовах нейтралітету. Ініціатива вже була розкритикована в Україні та за кордоном, зокрема депутатами Європарламенту, що офіційно ухвалили відповідну резолюцію цього року.

Згідно з намірами МОК, до змагань під нейтральним прапором зможуть бути допущені лише ті спортсмени, які активно не висловлюються на підтримку війни в Україні. В іншому разі їхні дії вважатимуться порушенням Олімпійської хартії й передбачатимуть подальше відсторонення.

Водночас у МОК досі не визначилися з чітким механізмом відбору "нейтральних" спортсменів серед росіян та білорусів, чиї держави понад рік провадять повномасштабну війну на території України. Та під час своєї промови Бах уперше окреслив критерії для спортсменів з РФ та Білорусі, що можуть бути допущені до змагань.

Що сказав Томас Бах

За словами очільника Комітету, в процесі відбору федерації муситимуть звертати увагу на публічні висловлювання російських та білоруських спортсменів, що стосуються війни в України.

Серед іншого, йдеться про використання літери "Z", що стала символом повномасштабного російського вторгнення за підтримки Білорусі минулого року. Наприклад, від змагань усуватимуть спортсменів, за якими будуть помічені відповідні дописи у соціальних мережах.

"Наші принципи стверджують ясно та чітко, що будь-яка підтримка війни, і це включає носіння цієї «Z», відповідні публікації та ще багато іншого, є забороненою. Ті, хто підтримують війну таким чином, не можуть — або не мають, позаяк ми подаємо це виключно як рекомендацію, — брати участь у змаганнях", — цитує німця агентство Associated Press.

Водночас на запитання, що робити зі спортсменами, які є військовослужбовцями в лавах ЗС РФ, функціонер поки не зміг надати конкретної відповіді.

"Зачекайте середини наступного тижня. Я переконаний, що до того часу ми представимо відповідні інструкції".

Що відомо

  • Від початку вторгнення російського гімнаста Івана Куляка, що прийшов на церемонію нагородження з літерою "Z" на формі, відсторонили від змагань на один рік.
  • У липні минулого року російського кіберспортсмена, що намалював на віртуальній карті літеру "Z", не пустили на змагання до США.
  • У січні готовність прийняти спортсменів з Росії та Білорусі на своїх континентальних змаганнях висловили в Олімпійському комітеті Азії. Зокрема, йдеться про їхню можливу участь в прийдешніх Азійських іграх вже цього року.
  • Навесні рішення про повернення росіян та білорусів до змагань ухвалили в Міжнародній федерації фехтування, що відкриває для них двері до участі у відборі до Олімпійських ігор 2024 року в Парижі.
На початок