Британська розвідка проаналізувала ситуацію у Бахмуті

Британська розвідка проаналізувала ситуацію у Бахмуті

Бахмут, Донецька область, Україна, 15 березня 2023 року
. Бахмут, Донецька область, Україна, 15 березня 2023 року. AP Photo / Roman Chop

Протягом останніх днів українські війська розпочали локальний контрнаступ на захід від міста Бахмут Донецької області. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. Це, ймовірно, зменшить тиск на небезпечний маршрут постачання Н-32.

За даними британської розвідки, тривають бої навколо центру Бахмута, а українська оборона залишається під загрозою оточення з півночі та півдня.

“Однак існує реальна можливість того, що російський штурм міста втрачає той обмежений імпульс, якого він набув, частково через те, що деякі підрозділи Мінобороони  РФ були передислоковані в інші сектори”, — йдеться у повідомленні британської розвідки.

Що відомо про ситуацію в Бахмуті

Російські штурмові групи намагаються просуватися з околиць до центру Бахмута, оборона триває, заявив командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський.

Обороною Бахмута керують троє генералів української армії Сирський, Тарнавський та Гнатов, також там воюють досвідчені командири бригад полковники Павло Паліса та Олександр Півненко.

Оборонці Бахмута успішно виконують задачі, які командування ставить у цій військовій операції, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Нині триває активна фаза боїв за місто, яка почалась два місяці тому.

Військове командування спільне у думці боронити місто Бахмут. Генерал Залужний назвав оборону Бахмута надважливим рішенням з точки зору стратегії і стримування російської армії.

Дороги у Бахмут прострілюються, доставити гуманітарну допомогу неможливо, евакуюють людей військові. За даними на 17 березня, залишалося менше трьох тисяч цивільних, зокрема, 33 дитини. Немає електрики, опалення, водопостачання, зв'язок — поганий.

Бої за Бахмут тривають з літа 2022 року. Російська армія після відводу Сил оборони від Соледара в кінці січня 2023 року зосередилась на штурмах міста, яке стало політичною ціллю для росіян, переконані в українському військовому командуванні. РФ намагається продемонструвати захоплення відносно великого міста (у Бахмуті до війни проживали приблизно 70 тис. людей), адже останні співмірні "досягнення" були в червні 2022 року (захоплення Сєвєродонецька, а згодом Лисичанська).

Читайте також

Нічна атака дронами з боку РФ, США поставлять танки Abrams до осені. 392 день війни. Онлайн

Вночі Сили оборони, попередньо, збили 16 дронів із 21 — Генштаб ЗСУ

Вночі РФ атакувала Київ дронами, їх збили — КМВА

Внаслідок нічної атаки дронами у Ржищеві на Київщині є загиблі і поранені — КОВА

На початок