Обстріли Білозерки та Томариного, відновлення електропостачання на Херсонщині. 390 день війни: хроніка подій

Обстріли Білозерки та Томариного, відновлення електропостачання на Херсонщині. 390 день війни: хроніка подій

Оновлено
Обстріли Білозерки та Томариного, відновлення електропостачання на Херсонщині. 390 день війни: хроніка подій
. Херсон, пошкоджений снарядами РФ паркан одного з будинків, 10 березня 2023р. Фото: Суспільне Херсон

390 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На Херсонському напрямку російські військові протягом доби обстріляли Херсон, Михайлівку, Гаврилівку, Дудчани, Іванівку та Дніпровське.
  • Російські війська атакували село Томарине Бериславської територіальної громади. Двоє людей поранені, їх шпиталізували.
  • На Херсонщині, у селищі Калинівка Бериславського району внаслідок вибуху невідомого предмету поранена одна людина.
  • Енергетики відновили електропостачання у двох населених пунктах звільненої Великоолександрівської громади. Загалом на деокупованій Херсонщині електропостачання відновлено в 122 із 228 населених пунктів.
  • У Києві відбувся мистецький захід у рамках акції "Герої без зброї". Херсонська волонтерка та поетка Наталя Шушляннікова представила свої щоденники війни "З надією та люттю". Під час заходу, херсонці, які зараз живуть у столиці, та кияни зібрали шість тисяч гривень на тепловізори для рятувальників трьох пожежних частин Херсона.

Зруйновані будинки, розкрадені підприємства та знищений врожай. Як жителі Томиної Балки на Херсонщині пережили окупацію

Обстріляні будинки, розкрадені підприємства, знищений врожай. Як пережили окупацію жителі Томиної Балки на Херсонщині та як намагаються відновитись, дізнавались кореспонденти Суспільного.

У селі Томина Балка Білозерської громади до повномасштабного вторгнення проживали півтори тисячі людей, зараз лишилась половина – 705. Наслідки російської окупації — скрізь. Зокрема, на Томинобалківському ставку до війни тут люди каталися на човнах, ловили рибу, купалися, вільно проводили час, відпочивали. З приходом російських окупантів власникам ставка довелося призупинити обладнання, яке тут працювало. Самі російські військові це обладнання покрали, за словами місцевих жителів, і ставок наразі міліє.

Обстріли Білозерки та Томариного, відновлення електропостачання на Херсонщині. 390 день війни: хроніка подій
Херсонщина. Зруйновані будинок та автомобілі після внаслідок російських обстрілів у селі Томина Балка, 18 березня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Тікали російські військові, каже жінка, вночі та похапцем. Під час відступу вони пошкодили мережі, тож Томина Балка на півтора місяця лишилася без газу, електрики та води, розповіла виконувачка обов'язків старости Вікторія Баранова. Люди виживали як могли - воду розвозили трактором.

Олександра Слободянюка військові РФ забирали у полон. Пробув там каже недовго, бо його сплутали з іншою людиною. Чоловік говорить — після звільнення села життя налагоджується.

Зараз село, як і інші населені пункти правобережжя, обстрілюють російські військові. 21 лютого Томина Балка опинилась під вогнем градів. Були пошкоджені житлові будинки та приватне підприємство. Наталя Саєнко того дня отримала поранення на власному подвір'ї.

"Все, що я пам'ятаю, як вона летіла, я не чула, опритомніла вже в лікарні після операції. Це мені вже потім сказали, що вона прилетіла в машину — 23 осколки в машині, два — в мене. Пробило череп, тепер у мене дірка в голові. Там будуть ставити пластину", — каже Наталя Саєнко.

Попри обстріли, жителі Томиної Балки намагаються повертатись до звичного життя — садять городи та наводять лад біля будинків.

Російські війська не припиняють обстрілювати передмістя Херсона та населені пункти правобережжя, щодня є поранені

Військові РФ вкотре обстріляли передмістя Херсона та інші населені пункти правобережжя. Зруйновані та пошкоджені житлові квартали та дачні ділянки, які розташовані вздовж Дніпра. Як минула доба на Херсонщині – далі у матеріалі кореспондентів Суспільного.

Василь – житель селища Зеленівка, що у передмісті Херсона. Чоловік показує, що залишилося від його котельні. Посічена ванна, котел, розтрощені меблі, усюди розсипане скло та каміння. Уламками побило дах будинку, вибите вікно на кухні. Зачепило і теплицю на городі. Під час обстрілу чоловік з дружиною і двома дітьми були у будинку.

На сусідній вулиці у цьому ж селищі продірявлений паркан і вирва в городі. Вибуховою хвилею зачепило будинки, які поряд. Зеленівка під обстрілом постійно, розказує староста селища Олексій Уманський. Пошкоджені більше сотні будинків. Проте люди почали повертатися додому.

Обстрілювати правобережжя російські військові продовжили і сьогодні вдень. Пообідні під вогнем опинилося селище Антонівка, об 11-тій обстріляли і село Микільське Дар‘ївської громади. Як розповів Суспільному голова пресофісу ОВА Олександр Толоконніков, снаряди влучили в оселі. Пошкоджені щонайменше 5 будинків. Відомо про двох поранених.

З тимчасово окупованого лівого берега російські військові стріляють зі ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та важких мінометів. Загалом Херсонщину минулої доби атакували 86 разів, з них 8 – Херсонську громаду. За інформацією міської ВА 17 разів під вогнем були дачні ділянки, розташовані на островах і вздовж берега Дніпра.

На Херсонщині окупанти примусово "евакуюють" жителів Олешок та заселяються в їх будинки

На Херсонщині російські окупанти продовжують вивозити жителів Олешок. Про це в Telegram повідомив речник ОК "Південь" Владислав Назаров.

За його словами, військові РФ примусово "евакуюють" місцевих жителів задля пропагандистських сюжетів й виправдовування депортації українців.

"Росіяни вивезли частину жителів тимчасово окупованих Олешок до Чаплинки в примусовому порядку, нібито через українські обстріли. При цьому армія РФ займає порожні будинки людей. А в населеному пункті активно процвітає мародерство росіянами", — йдеться у дописі.

На Херсонському напрямку армія РФ протягом доби обстріляла райони 10 населених пунктів

На Херсонському напрямку російські військові протягом доби обстріляли райони Дудчан, Зміївки, Козацького, Іванівки, Антонівки, Зеленівки, Благовіщенського, Дніпровського, Білозерки та Берегового, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

Війська РФ обстріляли Велетенське та Львово на Херсонщині є поранені

На Херсонщині російські війська обстріляли ще два населених пункти, є поранені, повідомив у Tekegram керівник ОП Єрмак.

У селі Велетенське внаслідок обстрілу поранена жінка. У Львово — поранені двоє чоловіків, йдеться у повідомленні.

У Зарічному на Херсонщині частково відновили електропостачання

У Зарічному Високопільської громади частково відновили електропостачання. Світло з'явилося у 63 абонентів, повідомило в Telegram Херсонобленерго.

За даними ОВА, світла в населеному пункті не було близько року. Аби електропостачання відновили раніше запланованого травня, місцеві жителі допомогли технікою та власноруч підіймали обірвані дроти.

Нині у цьому селі залишаються 136 місцевих жителів.

Поліція підозрює у колабораціонізмі 36-річного жителя Херсонщини

Слідчі поліції заочно оголосили підозру у колабораційній діяльності жителю Херсонського району. Під час окупації 36-річний чоловік обійняв посаду «заступника директора» захопленого підприємства, примушував працівників брати участь у псевдореферендумі і публічно закликав підтримати окупантів, повідомила у Facebook поліція.

Під час обшуків правоохоронці вилучили в нього предмет, схожий на зброю, російські рублі, долари й гривні, документ, комп’ютери та записники з написом "Херсон – русский город", "В будущее вместе с Россией". Підозрюваному загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

На Херсонщині відновили роботу 25 стаціонарних відділень "Укрпошти"

На звільненій території Херсонщини поновили роботу 25 стаціонарних відділень "Укрпошти", повідомила у Telegram Херсонська ОВА. В них можна відправити чи отримати посилку, сплатити за комунальні послуги та отримати пенсії та інші виплати. Також населеними пунктами курсують пересувні поштові відділення, які обслуговують 201 село та селище.

До Новоолександрівської громади Бериславського району доправили гуманітарну допомогу

До Новоолександрівської громади доставлені понад сім тисяч пляшок питної води, понад тисячу гігієнічних наборів та понад чотири тисячі свічок, повідомив у Telegram керівник Бериславської районної військової адміністрації Володимир Літвінов.

Також прибули два насоси для роботи артезіанських свердловин. Допомога надійшла з Одещини від благодійного фонду "Ранок Відродження".

На Херсонщині 18-річний хлопець загинув, підірвавшись на російській міні

На Херсонщині у лісосмузі за селом Станіслав на російській міні підірвався 18-річний хлопець. Він загинув на місці, повідомив у Telegram голова ОВА Прокудін.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Російські війська обстріляли передмістя Херсона — Антонівку

Російські війська пообідні обстріляли Антонівку. Поцілили в церкву, будинки та мікроавтобус. Поранених та загиблих немає — ОВА.

На Херсонщині судитимуть комендатку гуртожитку, яка "очолила" один з ліцеїв

На Херсонщині судитимуть колишню комендантку гуртожитку, яка погодилась "очолити" один з ліцеїв Херсона. Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

Її звинувачують у колаборанстві та пособництві державі-агресору. Наразі жінка перебуває під вартою і очікує на вирок суду.

Херсонському центру крові потрібні донори усіх груп крові

Херсонський обласний центр служби крові на 21 березня потребує донорів усіх груп для важкохворих та поранених при обстрілах місцевих жителів.

Кров приймають по буднях з 8 до 13:00 за адресою: Миколаївське шосе, 7.

На Херсонщині ліквідували організатора катівень Москаленка — ГУР

Головне управління розвідки Міноборони заявило про ліквідацію організатора катівень на Херсонщині Сергія Москаленка. Про це йдеться в Telegram ГУР.

Обстріли Білозерки та Томариного, відновлення електропостачання на Херсонщині. 390 день війни: хроніка подій
Організатор катівень на Херсонщині Сергій Москаленко Фото з Facebook Олег Батурін

До повномасштабного вторгнення Москаленко був власником охоронної фірми. Після окупації пішов на співпрацю з росіянами та отримав посаду так званого начальника СІЗО, де катували полонених українців, повідомило ГУР.

Херсонська область - повітряна тривога!

На Херсонщині армія РФ обстріляла село Микільське: дві людини поранені

Російські війська обстріляли Микільське Дар'ївської тергромади, пошкоджені щонайменше п'ять будинків, повідомила в Telegram ОВА.

Попередньо двоє людей поранені.

На Херсонщині ліквідували організатора катівень Сергія Москаленка

На тимчасово окупованій території Херсонщини ліквідували організатора катівень Сергія Москаленка, повідомило у Telegram ГУР Міноборони.

Чоловік обіймав посаду так званого "начальника СІЗО", де катували полонених українців.

Херсонська область - повітряна тривога!

На міні поблизу Малої Олександрівки підірвався чоловік

Сьогодні поблизу села Мала Олександрівка на російській міні підірвався 35-річний чоловік. Повідомила в Telegram Херсонська ОВА.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Поблизу Великої Олександрівки у лісі на міні підірвався чоловік

У лісі поблизу Великої Олександрівки 18 березня на міні підірвався 61-річний місцевий житель, повідомила у Facebook поліція Херсонської області.

У чоловіка мінно-вибухова травма та осколкові поранення.

Жителі Білоусового 2 та Токаревого зі світлом

У ще двох селах Херсонщини відновили електропостачання. В Токаревому заживили 55 споживачів, в Білоусовому 2 — 83, повідомило в Telegram Херсонобленерго.

В Томариному внаслідок російських обстрілів поранені дві людини

Російська армія протягом доби обстріляла населені пункти п'яти громад Бериславського району, зокрема — Зміївку, Томарине, Новоолександрівку, Михайлівку, Золоту Балку. Пошкоджені будинки та господарські споруди, повідомив у Telegram керівник РВА Літвінов.

Внаслідок обстрілу Томариного дві людини — поранені.

У Білозерській громаді ремонтуватимуть електроживлення

У Білозерській громаді сьогодні з 09:00 до 16:00 відключать від електроживлення кілька сіл, проводять ремонтні роботи, повідомила в Telegram Херсонська ОВА.

За даними Херсонобленерго світла не буде у селах Новодмитрівка, Томина Балка, Софіївка, Широка Балка, Станіслав, Олександрівка, Миролюбівка, Червоний Поділ, Молодецьке, Грозово, Правдіно, Солдатське.

Херсонська область - повітряна тривога!

На лівобережжі Херсонщини окупаційна влада заборонила медикам лікувати людей без страхового поліса РФ

На тимчасово окупованій території Херсонської області окупаційна влада заборонила лікарям надавати послуги людям, які не мають страхового поліса РФ. Про це в Telegram повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"Окупаційна влада на лівобережній Херсонщині обмежує доступ населення до медичних послуг. Лікарі отримали команду не надавати медичні послуги людям без страхового поліса Російської Федерації, який неможливо оформити без паспорта РФ", — написав він.

За словами Соболевського, у такий спосіб окупанти сподіваються змусити місцевих оформити російське громадянство.

Військові РФ вкотре обстріляли Херсон та його передмістя

Як повідомила в Telegram Херсонська міська військова адміністрація, минулої доби армія РФ 8 разів обстріляла територію громади. Снаряди поцілили у мікрорайон Херсона «Корабел», Антонівку, Зеленівку, Садове та Зимівник.

17 разів російські окупанти били по дачних ділянках, розташованих на островах і береговій частині громади. Загиблих та поранених немає.

Російські окупанти погрожують карати жителів Херсонщини, які не взяли паспорт РФ

На лівобережній частині Херсонщини російські військові змушують місцевих жителів брати паспорти РФ. Інакше – каратимуть. Про це йдеться у ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

За даними штабу, військові РФ проводять перевірки й обіцяють позбавити волі або депортувати тих, хто не матиме російського паспорта при наступній перевірці документів.

Армія РФ 86 разів обстріляла Херсонську область

Армія РФ минулої доби 86 разів обстріляла Херсонську область. Поранені шестеро людей, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

Загалом за добу військові РФ випустили по Херсонщині 385 снарядів з важкої артилерії та "Градів". Місто Херсон обстріляли три рази. 13 снарядів влучили у житлові квартали, приватні й багатоквартирні будинки.

Російська армія обстріляла вісім населених пунктів на Херсонщині

Російська армія 19 березня обстріляла вісім населених пунктів Херсонської області. Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 20 березня.

Загалом, за даними штабу, військові РФ обстріляли 27 населених пунктів на Запорізькому та Херсонському напрямках. Також Генштаб повідомив, що російські війська на цих напрямках не ведуть наступальних дій, а обороняються.

На початок