Малює ногами. Прикута до візка сумчанка Дар'я Безкоста планує стати дизайнеркою

Малює ногами. Прикута до візка сумчанка Дар'я Безкоста планує стати дизайнеркою

Малює ногами. Прикута до візка сумчанка Дар'я Безкоста планує стати дизайнеркою
. Суспільне Суми

Сумська художниця Даша Безкоста, яка, через вроджену хворобу, малює пальцями ніг, отримала атестат про середню освіту. Даша навчалася за індивідуальним графіком – до неї ходили шкільні вчителі додому. Завдання виконувала на планшеті. Тепер мріє отримати професію.

Даша Безкоста прикута до візка. Найліпше її слухаються пальці ніг. З їх допомогою користується планшетом і заходить в інтернет. Зараз на її сторінці у Facebook більше 120 друзів. Саме там Даша написала про те, що закінчила школу.

Планшет шість років тому подарувала дівчині режисерка з Греції, яка приїжджала до Сум знімати про Дашу документальний фільм. "Поки не було планшету, я не могла довести, що інтелект збережений, і вона може навчатися", - говорить мама Даші, Олена Безкоста.

Картини Даша малює також пальчиком ноги. В неї відбулося півтора десятки персональних виставок.

"Хотіла поступити на дизайнера інтер’єру. Це моя мрія", - говорить Даша.

У 2012 році вона стала лауреатом всеукраїнської премії "Гордість країни" в номінації "Сила духу". Її виставки відбулися в Києві, Львові, Хмельницькому, Сумах та грузинському Кутаїсі. Загалом вона намалювала близько 250 картин. Про її життя і творчість знімали фільми документалісти зі США, Арабських Еміратів та Греції.

"Дитина сама шукає, сама моніторить, сама дивиться, як і куди надалі влаштуватися, бо велике бажання навчатися далі. І не тільки навчатися, а й певним чином реалізуватися в житті особисто. Є училище у нас в Сумах на базі 9-ти класів, але спеціальність суміжна - дизайнер інтер’єру-будівельник. Звичайно, що на таку професію вона не поступить. Машинобудівний коледж у нас ще є, але я не певна так само, що Дар’ю туди приймуть, бо мені сказали, що дистанційного навчання там немає", - говорить Олена Безкоста.

Автор - Ігор Стрельцов

Що відомо

  • У грудні 2019 року Дар’я Безкоста презентувала виставку "Призма власних почуттів".
  • Свою першу персональну виставку Дар’я Безкоста презентувала у 2010 році у стінах Сумської міської галереї.
На початок