Звільнення Шкарлета і розширення повноважень Федорова. Що відомо про перестановки в Кабміні

Звільнення Шкарлета і розширення повноважень Федорова. Що відомо про перестановки в Кабміні

Звільнення Шкарлета і розширення повноважень Федорова. Що відомо про перестановки в Кабміні
. Міністр освіти Сергій Шкарлет. Фото: Назарій Малюк

Верховна рада розгляне звільнення Сергія Шкарлета з посади голови Міносвіти та Павла Рябікіна з посади міністра стратегічних галузей промисловості. Замість них планується призначити, відповідно, Оксена Лісового та Олександра Камишіна. Окрім того, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров отримає нові повноваження.

Про це на своєму Telegram-каналі написав голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Найближчим часом очікуємо посилення в уряді️ на посаду міністра освіти і науки України пропонується боєць ЗСУ, директор Малої академії наук Оксен Лісовий. Заслухали його на фракції, дуже прогресивний кандидат, чітко відчуває сучасні виклики в освіті, знає, що потрібно робити", — зазначив посадовець.

Він зауважив, що прихід у владу перших кандидатів із фронту — "дуже правильна тенденція".

Також на посаду очільника Міністерства стратегічних галузей промисловості пропонується Олександр Камишін, який, за словами нардепа, добре проявив себе під час керівництва "Укрзалізницею".

"Мінстратпром може і повинно робити більше. Очікуємо на якісні зміни", — наголосив він.

Окрім того, функціонал чинного голови Мінцифри Михайла Федорова буде розширено на освіту, технології та інновації, розповів Арахамія.

"Досвід і експертиза Михайла буде масштабовано і це однозначно потужне посилення уряду", — зауважив він.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що фракція партії "Слуга народу" обговорила звільнення Сергія Шкарлета з посади міністра освіти і науки України. Очікується, що його замінить Оксен Лісовий. Окрім того, Олександр Камишін має обійняти посаду міністра стратегічних галузей промисловості замість Павла Рябікіна.

"Сьогодні на засіданні фракції політичної партії "Слуга народу" обговорили кадрові зміни в Уряді, які плануються на наступний тиждень: звільнення міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, призначення міністром освіти і науки Оксена Лісового; звільнення з посади міністра стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна; призначення на посаду міністра стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна", — написав він на своєму Telegram-каналі.

Також Шмигаль заявив про розширення повноважень голови Мінцифри Михайла Федорова.

"Віцепрем'єр-міністр Михайло Федоров буде опікуватися ще низкою напрямків, окрім диджиталізації. Його майбутня посада — віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України", — додав прем’єр.

Що відомо про Лісового та Камишіна

Оксен Лісовий — вчитель, організатор освіти, директор Національного центру "Мала академія наук України", а також доброволець 95-ї бригади ДШВ. Він народився 21 липня 1972 року на Київщині у родині репресованого радянською владою філософа й правозахисника Василя Лісового й талановитого педагога Віри Лісової-Гриценко.

Лісовий є випускником Решетилівського художнього училища народних промислів (спеціальність — художник–кераміст), Київського державного інституту культури (спеціальність — бібліотечно–інформаційні системи). У минулому працював учителем Києво-Могилянського колегіуму, тренером із фехтування, а також підтримував діяльність громадської юнацької організації "Січ". У 2010 році очолив"Малу академію наук України". У вересні 2020 року спільно з президентом Малої академії наук Станіславом Довгим ініціював заснування першого Музею науки в України.

Оксен Лісовий має науковий ступінь кандидата філософських наук та звання доцента. Є автором понад 250 наукових публікацій та 25 авторських наукових видань.

Олександр Камишін — український управлінець та державний діяч, у минулому — менеджер у Dragon Capital і SCM, засновник компаній Latifundist Media, Grano Group, AgTech Farm та Fortior Capital. Із серпня по жовтень 2021 року Камишін виконував обов'язки голови правління "Укрзалізниці". Із жовтня 2021 по березень 2022 року був тимчасовим головою правління "Укрзалізниці". У березні 2022 року Камишін став головою правління "Укрзалізниці". 27 лютого стало відомо, що Олександр Камишін подав у відставку з посади голови правління залізничного перевізника.

У березні президент Володимир Зеленський призначив Олександра Камишіна своїм позаштатним радником.

Читайте також: 388 день війни. Онлайн
На початок