Кінотеатр “Чернівці” планують приєднати до центру імені Миколайчука: що з ним буде

Кінотеатр “Чернівці” планують приєднати до центру імені Миколайчука: що з ним буде

Кінотеатр “Чернівці” планують приєднати до центру імені Миколайчука: що з ним буде
. Фото: Марія Ігнатюк / Суспільне Чернівці

У кінотеатрі “Чернівці” вже 8 місяців не було кінопоказів. Мала зала та фоє зараз слугують сховищем для учнів сусіднього ліцею. У міському управлінні культури планують об'єднати цей муніципальний кінотеатр з культурно-мистецьким центром Миколайчука. Таким чином хочуть зберегти у будівлі культурну установу.

Про це в коментарі Суспільному сказала начальниця управління культури міськради Юлія Сафтенко.

За її словами, зараз кінотеатр "Чернівці" потребує дотацій, зокрема на сесії міськради у лютому з міського бюджету виділили 250 тисяч гривень, аби утримувати цей заклад.

Тепер у фоє та малій залі кінотеатру облаштували сховище для учнів сусіднього ліцею, вони приходять сюди в разі повітряної тривоги. Інші приміщення ніяк не використовуються.

До карантинних обмежень та повномасштабної війни в кінотеатрі працювали понад 20 фахівців, а заклад був прибутковим. Зокрема, за зароблені гроші раніше у кінотеатрі замінили електропроводку, встановили нові стільці у великій залі та робили косметичні ремонти.

Кінотеатр “Чернівці” планують приєднати до центру імені Миколайчука: яка причина
Сховище у фоє кінотеатру. Суспільне Чернівці

Тепер у кінотеатрі на пів ставки працюють лише бухгалтер та виконувач обов'язків директора, а також прибиральник на мінімальній зарплатні. Також у кінотеатру закінчилась ліцензія на показ фільмів, аби її відновити потрібні гроші, каже Юлія Сафтенко. За її словами, що попри збитковість кінотеатру тепер, хочуть зберегти культурну установу.

Єдиним правильним рішенням Сафтенко вважає приєднання кінотеатру до центру Миколайчука. Відтак тут будуть проводити мистецькі заходи та показувати фільми, бо в кінотеатрі – найбільший екран в місті.

"Ми підтягнемо кінотеатр шляхом приєднання до центру Миколайчука. Він показав себе як сучасний заклад культури. Вони шляхом платних послуг непогано заробляють. Ми розуміємо, що врятувати кінотеатр "Чернівці" можуть лише гранти та інвестиції. Можливо, могла б долучитися міська рада, але на великі гроші розраховувати не варто", – каже Юлія Сафтенко.

Кінотеатр “Чернівці” планують приєднати до центру імені Миколайчука: яка причина
Велика зала кінотеатру вміщує понад 370 людей. Суспільне Чернівці

Колишній директор кінотеатру "Чернівці" Руслан Зварун не вважає об'єднання вдалою ідеєю. Він думає, що кінотеатр може відновити роботу та працювати як незалежна одиниця.

"Всі однозальні кінотеатри — збиткові. Наш кінотеатр "Чернівці" може бути трьохзальним після ремонту. Велику залу можна грамотно відремонтувати, є мала зала для показу арт-хаусу, а на першому поверсі можна облаштувати ще одну середню залу. Тоді кінотеатр зможе працювати, буде економічний потенціал", — каже Зварун.

Також, за його словами, сертифікат на показ фільмів можна відновити за декілька тижнів, це буде коштувати приблизно 40 тисяч гривень. Така ліцензія діятиме 10 років.

Водночас Руслан Зварун вважає, що кіноцентр в будівлі кінотеатру не буде прибутковим, бо на культурних подіях заробляти немає можливості. Відтак установа потребуватиме дотацій.

Кінотеатр “Чернівці” планують приєднати до центру імені Миколайчука: яка причина
Фото: Марія Пайлик / Суспільне Чернівці

Культура та зокрема українське кіно в Україні не є прибутковою сферою, каже керівниця кіновідділу Буковинського центру культури і мистецтв Катерина Бутняк. За її словами, важливо, аби існувало і транслювалося різне кіно, хоч це і не прибутково.

"Однозначно в тому місці потрібен кінопростір. Можливо, не в такому вигляді, як кінотеатр. Тут потрібна концепція, потрібна реформа того простору, щоб там не просто транслювалося кіно, а були дотичні кіноподії", — каже Катерина.

За її словами, у такому кінопросторі можна буде проводити кінолекторії, виставки, також там можна створити дитячий кінопростір, де дітям та підліткам даватимуть базові знання про кіно, його різновиди та жанри.

Коли у будівлі кінотеатру "Чернівці" відновлять кінопокази достеменно невідомо. Об'єднання з центром Миколайчука може зайняти декілька місяців, каже Сафтенко.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок