Міома: що це за пухлина та коли потрібно робити операцію. Розповідає лікарка

Міома: що це за пухлина та коли потрібно робити операцію. Розповідає лікарка

Міома: що це за пухлина та коли потрібно робити операцію. Розповідає лікарка
. ФОТО: Gettyimages

Що таке міома, чи при будь-якій міомі треба видаляти матку та коли потрібно робити операцію. Про це у програмі "Відверто з лікарем" на Українському Радіо "Чернігівська хвиля" розповіла лікарка-гінеколог Олена Гармаш.

Далі з її слів:

Що таке міома

Міома — це доброякісна пухлина в м’язовому шарі матки. З п’яти жінок — чотири матимуть міому до менопаузного віку. Але тільки одна з них буде мати ускладнену міому. Існують думки, що вірогідність перетворення пухлини у злоякісну лише 0,01%. Але інші вчені кажуть, що міома загалом доброякісна, а ті клітини, які переростають в злоякісні — інші.

В основному міома може бути у жінок від 40 до 50 років, але вона може спостерігатись й у молодих дівчат до 30 років.

М'язові клітини починають ділитися та утворювати вузли, які мають різну залежність від статевих гормонів. Вони можуть бути естрогенозалежними та прогестеронозалежними. І в одній матці можуть бути різні вузли.

Вузли можна виділити по розташуванню, зокрема вони бувають:

  • підслизові — це вузли, які виходять в порожнину матки. Вони найбільш неприємні й можуть призвести до безпліддя чи неможливості виносити дитину. А також можуть призвести до хірургічного втручання;
  • інтрамуральні — розташовуються в самому м’язі матки;
  • субсирозні — вузли ростуть в бік черевної порожнини.
Міома: що це за пухлина та коли потрібно робити операцію. Розповідає лікарка
Міома: що це за пухлина. ФОТО: Gettyimages

Причини виникнення хвороби

Точної причини ніхто не знає. Це може бути генетично-детерміноване захворювання. Як правило мама або бабуся могли мати міому. Зокрема, є певний відсоток, що жінка може і не захворіти на міому.

Медикаментозного лікування міоми не існує. Потрібне постійне медичне спостереження. Перші два роки необхідно робити ультразвукове дослідження через кожні пів року.

Чому міома з’являється перед менопаузою

В організмі жінки починається дисбаланс гормонів та гормональні зміни. Зокрема, при міомі не призначають гормональні препарати. Можуть призначити гормональну спіраль, з метою лікування супутніх захворювань, які часто супроводжують міому та викликають дискомфорт.

Що більш загрозливе: розмір вузла чи його розташування

Більш загрозливі симптоми, які вони викликають. Може бути велика міома, але без симптомів. При такій міомі потрібно розуміти на скільки швидко вона виросла до таких розмірів. Вважається, що міому від 12 сантиметрів потрібно видаляти. Також, якщо міома росте більш як 4-5 сантиметрів за рік, то її також необхідно видаляти. Інколи міома може взагалі не зростати. Вона може виникнути й зупинитися в рості.

Симптоми при міомі

Якщо в жінки є міома, то симптомів може не бути взагалі, а якщо вони й будуть, то це:

  • болі;
  • порушення менструального циклу;
  • можливі кровотечі.

Діагностика міоми

Міому діагностують при ультразвуковому дослідженні. Якщо вона великих розмірів, то можна її помітити при вагінальному та бімануальному огляді. Після 30 років жінка повинна хоча б один раз на два роки робити УЗД.

Коли та чому треба робити операцію

Це залежить від віку жінки та її репродуктивних планів. Коли жінка молодого віку і вона планує народжувати, то їй рекомендують видалити лише вузли та зберегти матку. А от якщо жінці вже за 40 років і вона виконала свою репродуктивну функцію, тоді видаляється і матка. Але все залежить від кількості вузлів та де вони розташовані.

Міома: що це за пухлина та коли потрібно робити операцію. Розповідає лікарка
Міома: що це за пухлина та коли потрібно робити операцію. ФОТО: Gettyimages

Чи впливає міома на можливість жінки мати дітей

Існують міоми, при яких жінки досить легко вагітніють та виношують дітей. Взагалі 80% таких випадків не потребують лікування. На міому звертають увагу тоді, коли жінка не може завагітніти або є якісь ускладнення.

Чи може міома з’явитися знову

Міома часто рецидивує, і якщо видаляли окремо вузли, то вона може повернутися. Тобто видалили вузол, а він через рік або декілька років з’являється знову. Це залежить від того, коли видаляли вузли. Якщо приблизно у 40 років, а менопауза не настала, скоріше за все вони з’являться знову. Вузол може з’явитися в будь-якій частині матки.

Після видалення вузла залишається рубець. Він може вплинути на виношування дитини, якщо це була операція з проникненням в порожнину матки, а саме можливим розривом матки.

Що заборонено робити при міомі

Якщо у жінки виявили міому, то їй забороняється:

  • приймати гарячу ванну;
  • засмагати;
  • ходити в сауни.

Профілактика хвороби

Основними методами профілактики міоми є здоровий спосіб життя та здорове харчування.

Читайте також

Гепатит А: симптоми, профілактика та чи можна робити щеплення. Пояснює лікарка

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок