Відновлюють роботу попри обстріли: як працюють магазини, торговельні точки та кав'ярні у Херсоні

Відновлюють роботу попри обстріли: як працюють магазини, торговельні точки та кав'ярні у Херсоні

Ексклюзивно
Відновлюють роботу попри обстріли: як працюють магазини, торговельні точки та кав'ярні у Херсоні
. Кав'ярня у Херсоні, малий бізнес. Фото: Суспільне Херсон

Магазини, кав’ярні, торговельні точки. Дехто з підприємців починає повертати свій бізнес у звільнений Херсон. Чи не бояться люди працювати під обстрілами російських військових та чи багато власників відновили свій бізнес, з’ясовували кореспонденти Суспільного.

Одна із кав’ярень відчиняється о восьмій ранку, але на роботу бариста Володимир приходить раніше, аби розігріти кавомашину. За день робить з півсотні чашок кави.

"Я б не сказав, що клієнтів дуже багато, є, які виїхали, коли звільнили Херсон, Але вони є, і ми підтримуємо їх у цю тяжку хвилину", — каже Володимир

Лишатися у місті йому не страшно, говорить Володимир.

"Я з приводу цього не задумувався, через те, що я коли працюю, я не відволікаюсь і зосереджений на приготуванні кави та підтримці людини. Зі мною як з баристою люди багато чим діляться. Мені приємно це слухати, навіть цікаво", — каже бариста Володимир.

Серед постійних відвідувачів кав’ярні Микола. На чашечку кави заходить регулярно. Говорить, робив це і під час окупації, коли сюди приходили не лише на каву.

"Багато людей було. Під час окупації, коли не було зв’язку, був Wi-Fi, це була єдина можливість спілкуватись з ріднею", — говорить Микола.

Відновлюють роботу попри обстріли: як працюють магазини, торговельні точки та кав'ярні у Херсоні
Херсон. Місцевий житель прийшов на каву до однієї з кав'ярень, 15 березня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Під час окупації їх кав’ярня була маленьким пунктом незламності, розповідає її власник Рей Юрін.

"Коли зрозуміли, що немає можливості вивезти наші сім'ї за межі Херсона в Україні, була прийнято після наради, що відчиняємо кав'ярню і зрозуміло що зробили правильно, тому що це робочі місця, це можливість людям зібратися налаштуватися на позитивні думки, це можливість, коли лишили зв'язок, людям зв'язатись з ріднею. Це можливість, коли окупанти відрубали світло, прийти до кав'ярні зігрітися, зарядитися", — каже Рей Юрін.

Після звільнення Херсона власники почали потроху повертати свій бізнес, але зробити це повною мірою заважають постійні російські обстріли говорить голова пресофісу ОВА Олександр Толоконніков. Щоправда, попри небезпеку, в області працюють майже 300 торговельних точок та близько десятка супермаркетів.

"Також відкриваються кав’ярні, багато кафе відкрилось, не всі, у самому Херсоні, але потрошку відновляється. Але через постійні обстріли не може бути відновлено все. Зараз люди ще бояться", — говорить Олександр Толоконніков.

Більш активне повернення малого бізнесу, за словами Толоконнікова, очікують після звільнення лівобережжя, коли безпекова ситуація у Херсоні покращиться.

Читайте також

Херсонська школярка виставила свої картини на аукціон для допомоги ЗСУ

"Херсон це Україна!". Історія хірурга, який працював в окупації.

"Вирішили допомогти нашим військовим": піцерія у Херсоні частину доходів передаватиме на потреби ЗСУ

Ракетний удар РФ по Іванівці, знищення російської техніки на лівобережжі. 386 день війни: хроніка подій на Херсонщині

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок