В Ужгороді настоятелю храму УПЦ Дмитру Сидору повідомили про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі

В Ужгороді настоятелю храму УПЦ Дмитру Сидору повідомили про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі

В Ужгороді настоятелю храму УПЦ Дмитру Сидору повідомили про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі
. Фото: Закарпатська обласна прокуратура/Facebook

Настоятелю одного з соборів в Ужгороді 16 березня повідомили про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі та ненависті. Про це Суспільному повідомила речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк. Йдеться про настоятеля Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору Дмитра Сидора. Він на Facebook-сторінці собору опублікував звернення.

За версією слідства, протоієрей під час богослужінь образливо висловлювався щодо віри та переконань прибічників ПЦУ. Відеозаписи та трансляції проповідей поширювали на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті.

"Неодноразово настоятель дискредитував вірян ПЦУ, називаючи "безбожниками", а саму церкву ототожнював з "пустим безблагодатним підвалом з павуками", "конфесією мерців", — розповіла речниця.

Під його критику підпадали й ті, хто підтримував перехід УПЦ до ПЦУ. "Священнослужитель ототожнював це з "втратою Господа", а здобуття Православною церквою України Томосу представляв своїм прихожанам як одержання "фальшивої бумажки" та "безумство кучки не православних людей", — додала Хижняк.

В Ужгороді настоятелю храму УПЦ МП Дмитру Сидору повідомили про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі
Скрін зі сторінки Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору

Таким чином правоохоронці встановили, що протоієрей публічно транслював гостру неприязнь до іншої церкви, збурюючи релігійне протистояння в регіоні.

Дмитрій Сидор на сторінці Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору написав: "Прошу наших православних християн про молитву за мене, призо́ву благодаті Божої в час, коли знову переношу випробовування кримінальним переслідуванням КП № 12022070000000353 по ст. 161 ч.1., і допиту, в якості підозрюваного, призначеного в Ужгороді ГУНП в Закарпатській області на 20 березня на 10 годину".

У справі триває досудове розслідування. За розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті підозрюваному загрожує від 3 400 до 8 500 грн штрафу або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Настоятель Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору Димитрій Сидор повідомив Суспільному: "Складу злочину в моїх проповідях немає". За словами священника, своїми проповідями він завжди закликав до миру та до єдності православних християн. Більше тут.

Що відомо

  • Дмитро Сидор — священник УПЦ. 19 лютого 2012 року Ужгородський міськрайонний суд за "посягання на територіальну цілісність і недоторканість України" присудив йому три роки позбавлення волі умовно.
  • Правоохоронці 14 грудня перевірили Кафедральний Хресто-Воздвиженський собор та Свято-Покровську церкву в Ужгороді. На територіях обох храмів знайшли пропагандистську літературу російських авторів, прапор "Республіка Підкарпатська Русь", символіку забороненої партії "ОПЗЖ" та брошури, що пропагують ненависницьке ставлення до інших релігійних конфесій
  • За інформацією СБУ також в церквах знайшли "брошури сепаратистського характеру, текст та ноти до гімну "підкарпатських русинів", російські газети із зображенням карти "триединой руси", що включає Росію, Білорусію та Україну, пісні-балади про "богоносну Росію".
  • Крім цього, за матеріалами СБУ розпочали кримінальне провадження за ознаками порушення рівноправності громадян через проповідь настоятеля одного із храмів УПЦ.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок